علی مطهری: بخشی از اعتراضات، عکسالعمل طبیعی مردم در قبال مشکلات است
«علی مطهری معتقد است که هر چند اعتراض به مسائل کشور حق مردم است اما با توجه به سیاستهای ترامپ در خصوص ایران، معترضان باید مواظب باشند که ابزار دست او نشوند.
نایبرئیس مجلس در گفتوگو با ایران اطمینان میدهد که مسئولان مشغول تلاش هستند و اگر مردم بتوانند چند ماهی در برابر شرایط مقاومت کنند، آن وقت است که با شرایط متفاوتتر و بهتری مواجه خواهند شد. او البته قسمتی از مشکلات را هم ناشی از تلاش برخی جریانها برای اجرا نشدن برجام و مهیا شدن زمینه برای خروج ترامپ از آن نسبت میدهد.
در جریان مشکلات اخیر کشور که شاهد برخی اعتراضهای مردم در برخی شهرها هم هستیم، از یک سو میشود مطالبات منطقی از سوی مردم را دید و از سوی دیگر شاهد سوار شدن گروههای برانداز بر موج این اتفاقات هستیم. تحلیل شما از این مشکلات و اعتراضات چیست؟
آن طور که من برخی ویدئوهای اعتراضات را دیدم، بخشی از اینها عکسالعمل طبیعی مردم در قبال مشکلات است و بخش دیگر با توجه به شعارهایی که داده میشود، ناشی از برنامهریزی مخالفان انقلاب اسلامی در داخل و خارج است. مردم باید مواظب باشند که ابزار دست ترامپ نشوند. نقشه آقای ترامپ این است که با فشارهای بانکی و مالی، مردم ایران را علیه نظام بشوراند تا ایران با ذلت و از موضع ضعف پای میز مذاکره برود. طبیعی است که این نوع مذاکره به ضرر کشور و انقلاب اسلامی است. البته ممکن است مقامات عالی کشور در شرایط دیگری که حافظ عزت ملی ما باشد تصمیم به مذاکره با آمریکا با حفظ اصول و آرمانهای انقلاب اسلامی بگیرند ولی امروز وقت مذاکره نیست. امروز باید بیش از هر چیز به فکر مقاومت باشیم. اگر مردم و حکومت چند ماه مقاومت کنند و آمریکا بداند که تحریمهایش تأثیر چندانی بر مردم نگذاشته است، قطعاً تغییر روش خواهد داد. به هر حال مردم نباید در دام ترامپ و وزارت خزانهداری آمریکا گرفتار شوند و اگر اعتراضی دارند باید با آرامش حرف خود را مطرح کنند و احیاناً شعار بدهند اما باید با کسانی که میخواهند این اعتراضات را به آشوب و تخریب اموال عمومی بکشند مقابله کنند و بیتفاوت نباشند. نیروهای انتظامی و امنیتی هم باید با افرادی که صرفاً اعتراض دارند و شعار میدهند با رأفت برخورد کنند و اما با کسانی که به تخریب و آسیب به اموال عمومی میپردازند با شدت عمل رفتار کنند.
برخی معتقدند که چون بخشی از جامعه احساس میکند کسی مطالبهاش را در سطح حاکمیت نمایندگی و پیگیری نمیکند، دست به اعتراضاتی از این دست میزند. آیا شما این ارزیابی را قبول دارید؟
بله این روشن است که اگر مسئولان عالیرتبه کشور بیشتر با مردم صحبت کنند و شرایط را بیشتر توضیح دهند، مردم قطعاً بیشتر همکاری میکنند. البته مسئولان عالیرتبه کشور گر چه بروز و ظهوری ندارند اما در حال برنامهریزی و تلاش برای مبارزه با شیطنتهای آمریکا و اسرائیل هستند و شبانهروز مشغول کار هستند. یعنی ما در جریان کار آنها هستیم و این طور نیست که بیتفاوت باشند. حتماً دولت و شخص آقای رئیسجمهوری گزارشی از وضعیت کشور و تصمیمات و اقدامات خود به مردم خواهند داد. مردم ما وقتی شرایط را درک کنند قطعاً همکاری خواهند کرد. به نظر من خوب است که دولت چند اقدام عملی بکند و صرفاً به سخن گفتن اکتفا نکند. مثلاً خوب است که دولت برای قشر متوسط به پایین یک بسته غذایی ماهانه ارائه کند که این قشر تا حدی از نظر معیشت امنیت خاطر پیدا کنند و ضمناً دشمن هم بفهمد که دولت و ملت ایران آماده مقابله هستند. با دیدن برخی اقدامات عملی، مردم بیشتر همکاری میکنند و آرامش خاطر پیدا خواهند کرد.
گروههای براندازی که در تلاش برای مصادره این اعتراضات هستند، به نظر شما تا چه اندازه توان پاسخگویی به مطالبات مردم را دارند؟
اینها که خودشان قدرتی ندارند و اساساً تشکیلات منظمی که بگوییم میتواند از عهده مدیریت این مشکلات بربیاید در آنها وجود ندارد. همه اینها وابسته به آمریکا و اسرائیل هستند و هدفشان شکست انقلاب اسلامی است. حرفهای آنها هم شعار است و عملی نیست. بالاخره هر دولتی که تحت این فشار مالی و بانکی قرار بگیرد، قطعاً با نابسامانیهایی مواجه میشود. ما در این چهل سال هیچ وقت مثل امروز تحت فشار نبودیم و مردم باید این را بدانند و چون به آرمانهای انقلاب اسلامی ایمان دارند قطعاً مقاومت خواهند کرد. این طور نیست که همه این مشکلات ناشی از ضعف مدیریت داخلی باشد بلکه بخشی از آن ناشی از این عامل است و ما هم آن را قبول داریم اما واقعیت این است که فشار خارجی هم زیاد است و لذا باید با اتحاد ملی از این دوره خاص با پیروزی عبور کنیم.
توصیه کردید که مردم چند ماهی صبر یا مقاومت کنند فکر میکنید این مقاومت در نهایت منجر به اقدامات مثبتی از سوی نهادها و مسئولان هم خواهد شد؟
بله، قبول دارم که مردم ما سالها تحمل کردند و البته نتیجه صبر آنها داشت به جایی هم میرسید. بالاخره ما قدمهایی به پیش گذاشتیم. اگر تمام حکومت به صورت متحد از اجرای برجام حمایت میکرد ما الان وضع بهتری داشتیم. اما متأسفانه بخشی از حکومت تصمیم به اجرا نشدن برجام گرفته بود و عملاً هم به هدف خود رسیدند. در واقع آقای ترامپ از همین شرایط استفاده کرد و از برجام خارج شد. اگر شرایط برای سرمایهگذاری شرکتهای اروپایی و امریکایی فراهم بود و آنها میتوانستند در ایران کار کنند، آقای ترامپ براحتی نمیتوانست از برجام خارج شود. بخشی از این مشکلات ناشی از عدم اتحاد ماست، ناشی از جنگ قدرتی است که متأسفانه بین سیاسیون وجود دارد و لذا باید اینها را هم اصلاح کنیم. اگر درست عمل کنیم مقاومت مردم قطعاً نتیجه میدهد. علاوه بر این که وظیفه امروز ما مقاومت است و انشاءالله وضع بهتر میشود. فرضاً شرایطی پیش بیاید که بهتر نشود ما به وظیفه خود عمل کردهایم.
در داخل و در سطح سیاسی چقدر به نظر شما اهتمام وجود دارد تا بتواند در نهایت منجر به تزریق آرامش بیشتر به جامعه و از بین بردن بیشتر زمینههای اعتراضات مخرب شود؟
در داخل همه در مقام سخن حرف از وحدت میزنند و از همگرایی میگویند اما در عمل میبینیم که گاهی سازهای ناکوک شنیده میشود و دخالت در کار هم میکنیم، نهادها در کار هم دخالت میکنند. این امور باید اصلاح شود تا مردم ما با همت و مقاومت از این شرایط خاص با پیروزی خارج شوند.
در این که مشکلاتی وجود دارد شکی نیست. در این میان به نظر شما مردم در بیان مطالبات خود چه مسیری را در پیش بگیرند بهتر است؛ بخصوص که برخی ممکن است خواستههای صنفی و سیاسی را با همدیگر ترکیب کنند؟
اگر مسؤلان درباره همه مسائل بیشتر با مردم صحبت کنند و پاسخ سؤالات آنها را بدهند و موانع را معرفی کنند مردم با آنها همراهی میکنند و مردم کمتر نیاز به تجمع و اعتراض پیدا میکنند.