ظریف: گام سوم ما طبق برنامه پیش خواهد رفت؛ آنچه برای ما اهمیت دارد اجرای تعهدات اروپا در برجام است
وزیر امور خارجه ایران گفت: آنچه رئیس جمهور فرانسه با شرکای آمریکایی خود ادامه میدهد مربوط به فرانسویها و اتحادیه اروپاست و آنچه برای ما اهمیت دارد اجرای تعهدات اروپا در این توافق است و گام سوم طبق برنامه پیش خواهد رفت.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بعدازظهر امروز (دوشنبه) پس از دیدار و گفتوگو با «سرگئی لاوروف» همتای روس خود در نشست خبری مشترک حضور یافت و به تشریح رایزنیهایش با این مقام روس پرداخت.
وی ضمن ابراز خرسندی از حضور در مسکو و قدردانی از میزبانی دولت و ملت روسیه از مهمان نوازی گرم همتای خود و مردم روسیه قدردانی کرد.
ظریف افزود: باعث تأسف است یکی از همکاران ما در وزارت خارجه روسیه جان خود را از دست داد و درگذشت سفیر روسیه در مصر را به خانواده خود و همکاران در وزارت خارجه روسیه تسلیت عرض میکنم.
به گزارش فارس،وزیر خارجه بیان کرد: روابط ایران و روسیه شاید امروز در بهترین شرایط روابط در طول دهههای گذشته باشد و دو کشور بهترین روابط را خواهند داشت. تا پایان سال روسای جمهور دو کشور لااقل دو بار دیگر همدیگر را در اجلاسهای چندجانبه دیدار خواهند کرد.
وی عنوان کرد: وزرای مسئول کمیسیون مشترک دو کشور هم اکنون در مسکو مشغول دیدار و گفتوگو هستند و نشانگر عمق روابط راهبردی ایران و روسیه است.
ظریف گفت:در موضوعات دوجانبه پیشرفتهای بسیاری را شاهد بودیم از جمله در زمینه انرژی و .. همکاری برای صلح و امنیت بینالمللی.
*نقش روسیه و چین را با سایر اعضای برجام یکسان نمیبینیم
وی عنوان کرد: نقش روسیه به عنوان یکی از اعضای برجام برای به تفاهم رسیدن بسیار اساسی بوده و ما نقش روسیه و چین را با سایر اعضای برجام یکسان نمیبینیم. دو کشور روابط تجاری شان را علیرغم فشارهای غیرقانونی آمریکا ادامه میدهند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: اجلاس آینده سران بین ایران، روسیه و ترکیه در ترکیه فرصت مناسبی خواهد بود برای سه کشور که در زمینه مشکلات در سوریه گفتوگو کنند.
* آمریکا با بحث اعزام نیرو به منطقه به دنبال تنش بیشتر و افزایش تنشهاست
وزیر خارجه گفت: در بحث امنیت در خلیج فارس دیدگاه ما و روسیه به هم نزدیک است، امنیت از طریق همکاری و هم افزایی بین کشورهای ساحلی ایجاد میشود. متاسفانه آمریکا با بحث اعزام نیرو به منطقه به دنبال تنش بیشتر و افزایش تنشهاست. آزادی کشتیرانی موضوعی است که باید برای همه اعمال شود.
وی خاطرنشان کرد: از ابتکار روسیه برای گفتوگو برای امنیت در خلیج فارس استقبال میکنیم و آمادگی داریم در کنار پیشنهادهای خودمان منجمله مجمع گفتگوی منطقهای و آمادگی برای امضای قراردادهای عدم تعرض در خلیج فارس از طرح روسیه که طرح نزدیکی به دیدگاههای ماست حمایت کنیم و دوستان روس را تشویق میکنیم این مورد را پیگیری کنند.
ظریف بیان کرد: وضع فلسطین و معامله قرن و تلاش برای معامله بر سر آرمان فلسطین، وضعیت در یمن، اوضاع افغانستان و حضور داعش در این کشور و… نگرانیهایی را ایجاد کرده که ما به عنوان دو کشور همسایه نیاز است در این زمینه صحبت کنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: گفتگوهای امروز ما در وزارت خارجه و وزارت انرژی یک مجموعه بسیار مثبتی از همکاریهای دوجانبه، منطقهای و بینالمللی و همه جانبه بین ایران و روسیه را در برمیگیرد که برای مردم دو کشور و صلح و امنیت منطقه حتما مفید خواهد بود و حتما به بهبود منافع صلح و امنیت جهانی کمک میکند.
*هدف اصلی طرح ما اجرای تعهدات اروپاست
وزیر خارجه ایران درباره طرح ماکرون نیز گفت: بحثی که با ماکرون داریم درباره نحوه اجرای تعهدات اتحادیه اروپا و جلوگیری از ادامه تنش در اجرای برجام است که حتما به نفع کسی نخواهد بود. گفتگوهای خوبی در این زمینه صورت گرفته و امروز نیز همکاران من در فرانسه این گفتگوها را ادامه میدهند.
رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: هدف اصلی طرح ما اجرای تعهدات اروپاست. آنچه رئیس جمهور فرانسه با شرکای آمریکایی خود ادامه میدهند مربوط به فرانسویها و اتحادیه اروپاست. آنچه برای ما اهمیت دارد اجرای تعهدات اروپا در برجام است. دوستان روسیه و چین ما تعهداتشان را در حد امکان عملی کردند. البته توقع داریم روشها و راهکارهایی که برای اجرای برجام دیده میشود منافعش برای همه اعضای برجام باشد و نه منحصر به یک عضو.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به سؤالی گفت: برجام در مورد موضوع هستهای توافق شد و علیرغم اختلافهایی که ما و کشورهای غربی درباره سایر موضوعات داشتیم، اجرای برجام را به هیچ وجه منوط به حل و فصل آن اختلافات نمیتوانیم بکنیم. چون برجام یک توافقی است که توسط شورای امنیت به عنوان یک قطعنامه لازم الاجرا تصویب شده است و حتی برجام این گونه نیست که تایید شده باشد توسط شورای امنیت بلکه خود برجام را شورای امنیت تصویب کرده است و کشورها نمیتوانند بعد از اینکه توافقی را کردند و آن توافق قطعنامه شورای امنیت شد اجرای آن را به موضوعات دیگر مرتبط کنند.
ظریف ادامه داد: اگر آمریکا درباره منطقه ما میخواهد صحبت کند باید در ابتدا درباره نقش مخرب خود در منطقه صحبت کند. ترامپ گفته که هفت تریلیون دلار در منطقه خرج کرده و جز خسارت چیزی نداشته است. ایران عامل ایجاد امنیت در منطقه است. آمریکا عامل ایجاد ناامنی در شرق سوریه و ادلب بوده است. آمریکا در یمن از بمباران مردم بیگناه یمن حمایت میکند. آمریکا در افغانستان بعد از 18 سال با گروهی که برای خارج کردنشان وارد افغانستان شده بود مذاکره میکند به هزینه دیگر کشورها.
وی گفت: سلاحهای آمریکا در دست داعش است و داعش با آن سلاحها مردم سوریه را به خاک و خون میکشد. آمریکا سال گذشته بیش از 50 میلیارد دلار سلاح به این منطقه فروخته است. کشورهای ما در خلیج فارس 100 هزار میلیارد دلار سلاح خریدند. عربستان از فدراسیون روسیه که یکی از دو ابرقدرت اتمی دنیاست بیشتر هزینه تسلیحاتی کرده است. اینها واقعیات منطقه است
وزیر خارجه بیان کرد: بحث موشکهای دفاعی ایران اصلا وارد موضوع نمیشود زمانی که انواع سلاحها به منطقه ما وارد میشود.
دو نگاه به امنیت منطقه وجود داشته است. یک نگاه تخاصم بوده آمریکا میخواهد با آوردن نیروی نظامی به منطقه کوچک علیه کشورهای منطقه که بیشترین ساحل را دارد امنیت بیاورد یا ناامنی. حضور نظامی آمریکا همیشه باعث ناامنی در منطقه ما بوده است.
وی گفت: آمریکا هیچگاه با حضور نظامی نتوانسته امنیت بیاورد. حضور نظامی در آبراه باریکی مثل خلیج فارس به ناامنی میانجامد. طرح ما مثل روسیه برای امنیت منطقه گفتوگو برای همکاری در منطقه است. البته قطعنامه 598 شورای امنیت که 1987 تصویب شده قواعدی برای این گفتگو دارد. همان قطعنامه از نیروهای خارجی میخواهد وارد منطقه نشود. آمریکا بند 5 این قطعنامه را بخواند که بار قبل حضور داشت کل اعضای شورای امنیت از او خواستند منطقه را به آشوب نکشاند.
ظریف اضافه کرد: دیدگاه ما با آمریکا از لحاظ مبنایی با آمریکا متفاوت است. ما امنیت را در همکاری میبینیم ولی آمریکا در تخاصم میبیند. دیدگاه آمریکا باعث میشود پول زیادی از کشورهای منطقه بگیرد ولی امنیت قابل خرید و فروش نیست و از طریق همکاری به دست میآید
رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: طرح ما اگر عربستان برای این طرح آماده است دست ما برای فشردن همسایگان دراز است. دو پیشنهاد روی میز داریم. اگر کشورهای منطقه علاقهمند ایجاد آرامش هستند روش آن این است نه دعوت از کشورهای فرامنطقهای.
وزیر خارجه در پاسخ به سوالی درباره نقش روسیه گفت: نقش روسیه از ابتدا بسیار سازنده بوده و اکنون روسیه به عنوان شریک ایران روابطش را ادامه داده است. البته آمریکا برای روسها و دوستان چینی مزاحمت ایجاد کردند، ولی ماهیت روابط ما به عنوان دو شریک تجاری و استراتژیک ما با این دو کشور متفاوت است.
ظریف بیان کرد: دوست داریم اروپاییها تعهدات خود را اجرا کنند و موظفند این تعهدات را اجرا کنند و دوستان من امروز در پاریس درباره نحوه اجرای این تعهدات صحبت میکنند، در هیأت ما هم مسئولان سیاسی، مالی و نفتی حضور دارند که تعهدات اروپا را مورد بررسی قرار دهند.
وزیر خارجه تصریح کرد: گام سوم ما طبق برنامه پیش خواهد رفت، کاملا شفاف عمل کردیم، بند 36 برجام حقوق ایران را تعریف میکند و به این حقوق پایبند هستیم و اقداماتمان را انجام دادیم و اگر اروپاییها نتوانند تعهداتشان را اجرا کنند گام سوم اجرا خواهد شد. همانطور که تصریح کردیم همواره آماده مذاکره هستیم و اقدامات ما هم در صورت اجرای تعهدات طرف مقابل قابل برگشت است.
وی گفت: اروپاییها هر زمان که برجام را کامل اجرا کنند ایران هم کامل اجرا خواهد کرد و اروپا زمانی که به برجام متعهد باشد، البته چین و روسیه به برجام متعهد بودند، ما نیز به برجام متعهد خواهیم بود.