طبل جنگ آمریکا در حوالی ایران؟!
مسئولان کاخ سفید در تلاش هستند به گونهای عمل کنند که ایران را دشمن شماره یک خود معرفی کنند و با استفاده از اینکه ایران همیشه با آمریکا دشمن بوده و خطری برای امنیت ملی آنها محسوب میشود، به دنبال این هستند که افکار عمومی داخلی و خارجی را علیه ایران کنند.
یک دیپلمات سابق کشورمان گفت: «باید در نظر داشته باشیم که وقتی یک کشور را در سطح جهان با تبلیغات متهم میکنند آرام آرام افکار عمومی بدون اینکه متوجه باشد اصل ماجرا را رها میکند و علیه اون کشور موضع گیری میکند. همان مسئله ای که برای عراق اتفاق افتاد. اما تفاوت ما با عراق این است که هم در داخل آمریکا و هم خارج از آنجا، طرفداران ایران بسیار زیاد است.»
علی خرم کارشناس مسائل بین الملل طی گفتوگو با فرارو در خصوص اقدامات و جنگ روانی و تبلیغاتی مسئولان کاخ سفید در قبال ایران و شباهت آن با استراتژی آنها برای حمله به عراق در زمان ریاست جمهوری جورج بوش، گفت: «زمانی که در آمریکا یک دولت تندرو بر سر کار می آید و در زمینههای مختلف چه داخلی و چه خارجی دچار ناکامی میشود، تاریخ سیاسی آمریکا نشان داده است که این رئیس جمهور برای برون رفت از تنگنای سیاسی که در آن قرار دارد، دست به یک جنگ خارجی میزند. طی این 20 سال اخیر هم شاهد بودیم که جورج بوش هم همین کار را انجام داد و دونالد ترامپ همه که یک جمهوری خواه پوپولیست و تندرو مانند بوش است هم قصد دارد چنین اقدامی انجام دهد.»
وی ادامه داد: «بنابراین فرمولی که مدنظر آمریکا دونالد ترامپ است، حال با دو عامل بیرونی یعنی لابی اسرائیل و لابی اعراب تقویت شده است و باعث شده از همان ابتدا که ترامپ بر سر کار آمد با ایران برخورد کند و در فکر این باشد که بازی را در خاورمیانه تغییر دهد. اگر بخواهد بازی را تغییر دهد باید شرایطی برای ایران ایجاد کند که روال معمول میان کشورها درباره ایران وجود دارد را ممنوع و ناپسند جلوه بدهد. از طرف دیگر جمهوری خواهان تندرو به شدت ناراحت هستند که آقای اوباما تحریمهای ایران را لغو کرد و معتقدند این یک شکست برای آمریکا و رئیس جمهور سابق است. به همین خاطر ترامپ به دنبال این است که هرکجا اوباما از نگاه آنها شکست خورده، جبران کند. ضمن اینکه ایران به نوعی برای آمریکا 40 سال است که تبدیل به مثلث برمودا شده است. یعنی هر رئیس جمهوری بر سرکار میآید نمی تواند رابطه را عادی کند.»
او افزود: «اوایل که ترامپ وارد کاخ سفید شده بود یک جملهای گفت مبنی بر اینکه اگر بخواهند در خاورمیانه دخالت کنند باید هزینه جنگ را کشورهای منطقه بدهند. خب این موقعیت خوبی برای عربستان بود که با توجه به دشمنی با ایران و اینکه معتقد است سر مار در منطقه ایران است و باید آن را قطع کند، با استفاده از داماد ترامپ با وی ارتباط برقرار کرد و آن طور که اخبار غیررسمی آمریکا نشان میداد اعلام کرد حاضر است تمام هزینه جنگ با ایران را به پردازد. پس خواسته دونالد ترامپ از لحاظ مالی تامین شد و حالا به دنبال آماده سازی فضای افکار عمومی است.»
این تحلیلگر مسائل بینالملل گفت: «حالا در چنین شرایطی مسئولان کاخ سفید در تلاش هستند به گونهای عمل کنند که ایران را دشمن شماره یک خود معرفی کنند و با استفاده از اینکه ایران همیشه با آمریکا دشمن بوده و خطری برای امنیت ملی آنها محسوب میشود، به دنبال این هستند که افکار عمومی داخلی و خارجی را علیه ایران کنند و با وجود اینکه همیشه معتقد بوده چین، روسیه، کره شمالی و ایران دشمن ایالات متحده هستند اما با توجه به اینکه توان برخورد با چین و روسیه را در کوتاه مدت ندارد و از سوی دیگر کره شمالی هم به دلیل توان هستهای به نوعی خطرناک است، لذا تمرکز خود را بر ایران قرار داده است.»
وی اظهار کرد: «خب در چنین تصویر مغشوشی ترامپ سعی میکند طبل جنگ را علیه ایران بنوازد ولی این موضوع از سوی اروپاییها و آمریکاییهای مخالف ترامپ با مخالفت و مقاومت مواجه شده است و از دوماه پیش تاکید دارند که تیم دونالد ترامپ به دنبال آماده سازی افکار عمومی است تا همان استراتژی که علیه عراق به کار بست را علیه ایران عملی کند. به همین دلیل هم اگر نگاهی به رسانههای اروپایی بیندازید، میبینید که مقامات انها از این موضوع بسیار نگران هستند و مداوم مخالفت خود را اعلام میکنند.»
وی تاکید کرد: «حالا با تمام این شرایط ما با صحنهای مواجه هستیم که نیکی هیلی از موشک ایرانی در یمن صحبت میکند در حالی که اگر همین موشک را ایران به یمن فروخته باشد، می بینیم که موشک هایی که بر سر مردم یمن انداخته میشود ساخت آمریکا یا آلمان است. پس چرا مدعی عربستان نمیشوند؟ اما اروپاییها شامل اول آلمان بعد انگلیس و بعد فرانسه به دنبال این هستند که جلوی صدور اسلحه و سلاح های مهم را به عربستان بگیرند. به هرجهت این طبل جنگی که نواخته میشود به دنبال این است که ایران را تبدیل به یک عامل مهم کنند و اطرافش طبل بزنند و افکار را آماده کردند در یک جایی یک درگیری کوچک با ایران انجام دهند و آن را تبدیل به یک جنگ تمام عیار کنند.»
خرم افزود: «اگر در این عمل هم موفق نشدند برداشتشان این است که از ایران امتیاز بگیرند و به ایران بگویند که ما در صورتی جنگ نمیکنیم که مسئله هستهای از حالت کوتاه مدت به حالت مادامالعمر دربیاید. پس نیت را بر جنگ میگذارند و اگر هم به آستانه جنگ قرار گرفتیم هم به ایران برای دریافت امتیاز فشار میاورند تا بعد از آن قدرت ایران در منطقه افول کند و صحنه خاورمیانه را هم در اختیار عربسیتان و اسرائیل قرار دهند.»
وی با طرح این سوال که این پروژه در عمل انجام میشود یا خیر؟ گفت: «باید بگویم که نه در عمل اجرایی نیست اما از طرف دیگر باید در نظر داشته باشیم که وقتی یک کشور را در سطح جهان با تبلیغات متهم میکنند آرام آرام افکار عمومی بدون اینکه متوجه باشد اصل ماجرا را رها میکند و علیه اون کشور موضع گیری میکند. همان مسئله ای که برای عراق اتفاق افتاد. اما تفاوت ما با عراق این است که هم در داخل آمریکا و هم خارج از آنجا، طرفداران ایران بسیار زیاد است . البته این صرفا به خاطر ایران نیست بلکه این دلیل که معتقدند راه ترامپ اشتباه است، مدعی وی هستند. زیرا میدانند ترامپ در تلاش است یک کشور بیگناه دیگر را مانند جورج بوش وارد جنگ و خونریزی کند.»
این دیپلمات سابق در خصوص راهکارهایی که ایران میتواند برای تقابل با این استراتژی در دستور کار قرار دهند گفت: «من گمان نمیکنم آنچه من میگویم برای نظام قابل توجه باشد ولی ایران باید اول درجه دشمنی را پایین بیاورد. یعنی فرض کنید وقتی شما دائما اعلام میکنید که آمریکا دشمن شماره یک ایران است خب طبیعی است که آنها هم دشمنیشان برانگیخته میشود. پاکستان هم موشک تولید می کند و میفروشد و برد موشکهایشان هم از ما بیشتر است اما چرا نام آنها در اخبار نیست؟ زیرا آنها خودنگهدار هستند. اما ما اینگونه رفتار نمیکنیم. لذا به نظر من لازم است این رفتارمان اصلاح شود.»
وی ادامه داد: «راهکار دوم این است که نظامیان از عرصه سیاست خارجی کنار بروند و بخش دیپلماتیک خود را جلو بیاندازیم تا بتواند شرایط را آرام کند. این که مسئولان نظامی مداوم با اظهاراتشان آمریکا و اسرائیل یا حتی عربستان را تهدید میکنند شرایط را برای ما حادتر میکند. خب مردم هم از این وضعیت راضی نیستند. هیچ کس از این رفتار که مداوم دشمنانمان را تحریک میکنیم استقبال نمیکند. لذا بهتر است در این زمینه هم اقداماتی انجام شود و سیاست خارجی را در اختبار دیپلماتهایمان قرار دهیم و اجازه دهیم آنها به این مسئله رسیدگی کنند.»
خرم در پایان گفت: «راهکار سوم آرام کردن اوضاع داخلی ایران است. الان کافی است یه نگاه به تجمعات مقابل مجلس بیندازیم. می بینیم که مردم از بسیاری مسائل لایه دارند و ناراضی هستند. موسسات مالی یک طرف عدم پرداخت حقوقهای طرف دیگر. ضمن اینکه مردم سالهاست که در شرایط بد اقتصادی قرار دارند. ما نباید اجازه دهیم در چنین شرایطی مردم هم ناراضی باشند. این میتواند به نفع دشمنانمان باشد و از آن استفاده ابزاری کنند و برای رسیدن به اهدافشان از آن استفاده کنند. هرچند من باز هم میگویم که هیچکدام از مسئولان به این صحبتها توجه نمیکنند اما لازم است به این موارد رسیدگی شود.»