ضربه سخت کرونا به اپل!
«تیم کوک»، مدیر عامل شرکت اپل، طی مصاحبهای که در روز یکشنبه برگزار شد، اظهار امیدواری کرد که این سازنده محصولات آیفون به زودی از وضعیت بحرانی ناشی از کروناویروس جدید خارج و به شرایط عادی باز خواهد گشت. این در حالی بود که دقیقا پس از این سخنان، جهان شاهد شیوع گسترده این بیماری در خارج از چین بود. با وجود این نشانههای جدید از شیوع گسترده ویروس کرونا، به نظر نمیرسد که اپل بتواند در آینده نزدیک به شرایط عادی خود بازگردد. وبسایت فناوری BGR در طی گزارشی به بررسی وضعت شرکت اپل در شرایط کنونی پرداخته است.
به دنبال آغاز شیوع بیماری ناشناخته کروناویروس جدید- که در حال حاضر با نام COVID ۱۹ شناخته میشود- در کشور چین و گسترش خیره کننده آن، اقتصاد جهانی به سرعت تحت تاثیر قرار گرفت. دولت چین به جهت کنترل شیوع این بیماری، استان هوبی، مرکز شیوع این بیماری را قرنطینه کرد و محدودیتهای بسیاری بر رفت و آمد مردم قرار داد. در همین راستا بسیاری از کارخانههای تولیدی تعطیل و کارگران آنها روانه خانههای خود شدند. از جمله این مراکز تولیدی تعطیل شده، کارخانههای شرکتهای بزرگ جهان از جمله اپل بود که بخش عمدهای از محصولات خود را در کارخانههای خود در چین تولید میکردند.
تعطیلی کارخانههای تولیدی برندهای معروف جهان در چین، زنجیره تامین این شرکتها در سراسر جهان را مختل کرد و این امر ضررهای مالی هنگفتی را برای آنها به بار آورد. این در حالی بود که مراکز بهداشتی جهان، از پیدا کردن راهی برای درمان این بیماری اظهار نا امیدی میکردند. ناآگاهی از زمان احتمالی پایان این بحران بسیاری از این برندهای جهانی را به تکاپو انداخت تا مگر اینکه راهی برای فرار این بحران بیابند. برخی از این راه حلها پیشنهاد میداد که کارخانههای تولیدی به نقاط کم خطر تری همچون هند منتقل شوند، اما چنین جابجایی هزینههایی به مراتب هنگفتتر از تعطیلی کارخانهها به بار میآورد.
در حالی که این برندهای بزرگ، بی دفاع، نظاره گر جولان اقتصادی کروناویروس جدید بودند، کم کم روزنههای امید جدیدی خود را نمایان میکرد. در هفته گذشته دولت چین آمارهایی از شیوع کروناویروس جدید در این کشور منتشر کرد که بسیار امیدوار کننده جلوه میکرد. میزان موارد ابتلا و مرگ و میر در استان هوبی، روند کاهشی چشمگیری از خود نشان میداد به نحوی که دولت چین محدودیتهای اعمال شده در پنج استان این کشور را کاهش داد. دولت چین همچنین آمادگی خود را برای کاهش محدودیتها در استان هوبی نیز اعلام کرد و به نظر میرسد که چین آماده بازگشت به شرایط عادی است.
بازگشت چین به شرایط عادی، نویدی بود برای فعالیت مجدد کارخانههای تولیدی برندهای بزرگ در چین و بازگشت این سازندگان به بازارهای جهانی و شرایط عادی. بر همین اساس بود که تیم کوک، مدیر عامل شرکت اپل، از بازگشت قریب الوقوع این شرکت به شرایط عادی سخن گفت. اما خیلی زود این تصور نقش بر آب شد چرا که همزمان با کاهش آمار شیوع کروناویروس جدید در چین، این بیماری به سرعت در دیگر نقاط جهان در حال گسترش بود. خاورمیانه، شرق آسیا (کره جنوبی و ژاپن)، اروپا و حتی خود ایالات متحده، کانونهای جدید شیوع کروناویروس جدید بودند.
اگر تا پیش از این برندهای بزرگ جهان نگران کارخانههای تولیدی بزرگ خود در چین بودند، اکنون باید با دلهره بیشتری نظاره گر زنجیرههای تامین خود در سراسر جهان باشند. خبرهای ناراحت کننده از سراسر جهان به این شرکتهای بزرگ سرازیر مخابره میشود و به نظر میرسد که تا رسیدن به شرایط عادی، زمان زیادی باقی مانده است. اپل نیز علی رغم اظهارات چند روز قبل مدیر عامل خود، از این امر مستثنی نیست. خبرها حاکی از آن است که این برند، هنوز نمیتواند به سخنان تیم کوک امیدوار باشد.
برای مثال خبرگزاری رویترز روز شنبه گزارش داد که تهیه کننده ماژول دوربین آیفون، ال جی اینوتک، پس از مثبت شدن آزمایش کروناویروس یکی از کارگران خود، یکی از کارخانه هایش در کره جنوبی را تعطیل کرده است. بنا بر گزارش ها، این کارخانه از روز دوشنبه بسته خواهد بود و گرچه هیچ زمان بندی برای شروع مجدد آن مشخص نشده، وضعیت کشور کره جنوبی حاکی از آن است که این بازگشایی در کوتاه مدت رخ نخواهد داد. کارشناسان بر این باورند که این مسئله حداقل تا اوایل تابستان زنجیره تامین اپل را مختل خواهد کرد.
گزارش جدیدی از «مینگ چی کو»، تحلیلگر TF International Securities، خاطرنشان میکند که شرکت Genius Electronic Optical، که لنزهای دوربین آیفون را تأمین میکند، در ماه گذشته شاهد کاهش شدید در تحویل محصولات خود بود. علاوه بر این، به نظر میرسد که منابع اولیه نیز در حال کاهش هستند، Kuo تخمین میزند که موجودی عدسی کوچک کمی باقی مانده و حداقل تا ماه مه طول خواهد کشید که تولید دوباره به روال عادی خود برگردد. همه این مسائل، مشکلات جدیدی را برای اپل ایجاد میکنند که به گزارش Kuo این شرکت را با تأخیرهای مداوم و بازگشت آهسته به حالت عادی در کارخانههای تأمین کنندههای این شرکت در چین مواجه خواهد کرد.
در چنین شرایطی طیفی از سناریوها، از بهترین تا بدترین حالت، پایه و اساس حدس و گمانهای تحلیلگران مختلف، در مورد آنچه در آینده نزدیک ممکن است برای اپل رخ دهد، مطرح شد. در حالی که برخی از این تحلیلگران در روزهای اخیر مواضع مختلفی را ارائه میدهند، «دن ایوس»، تحلیلگر Wedbush، معتقد است که اظهار نظر درباره وضعیت تولید سال جاری آیفون، در این مقطع بسیار زود است با این حال وی کمی پیش رفته و حدسهایی را ارائه داده است:
در یک سناریو و بهترین حالت، او فکر میکند که شرکای تولید کننده اپل میتوانند زودتر از آوریل به ظرفیت عملیاتی کامل خود برگردند، که این امر شرایط را برای تولید آیفون ۱۲ با قابلیت کار با ۵G اپل فراهم میکند. با این حال، در همان زمان، انتشار آیفون ۹ ممکن است از ماه مارس به ماه آوریل، به تاخیر بیفتد. اما در سناریوی مقابل و بدترین حالت، دن حدس میزند که نسخه آیفون ۱۲ ممکن است تا ۳ ماه به تأخیر بیفتد، در حالی که آیفون ۹ ممکن است تا ژوئن نیز عرضه نگردد.
این گمانهای دن ایوس تقریباً مطابق با پیش بینی Kuo است، که یادداشت تحقیقاتی آن در این هفته پیش بینی کرده است که تولید آیفون تا سه ماهه دوم به حالت عادی باز نخواهد گشت. با این حال تیم کوک، مدیر عامل اپل، جمعه گذشته اظهار داشت که: «ما هنوز در ماه فوریه هستیم، بنابراین دلیلی برای خوش بینی وجود دارد، خواهیم دید».