شوک غیر منتظره در عربستان ؛ باید منتظر یک طوفان باشیم

    کد خبر :392230

در حالی که ترامپ گفته است در رابطه با پرونده روزنامه نگار سعودی حاضر نیست فروش سلاح به عربستان را متوقف کند اما شرکتهای بزرگی این رابطه را تعلیق خواهند کرد.

به گزارش نامه نیوز، به نظر خیلی ساده می آید؛ ناپدید شدن یک روزنامه نگار. اما همین مسئله آغاز یک بحران اساسی را برای سعودی ها و مخصوا محمد بن سلمان رقم زده است. کسی که همه توجهات این مسئله به سوی اوست. جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی که او را نه منتقدی تیز و سخت بلکه روزنامه نگاری متعادل از او نام برده می شود پس از ورود به کنسولگری عربستان در ترکیه، ناپدید شده و حالا هر روز ابعاد جدیدی از این پرونده رسانه ای می شود.

این مسئله اگر روشن نشود حتی می تواند به بحران در روابط عربستان و امریکا نیز منجر شود. هرچند ترامپ خود را می خواهد به کوچه علی چپ بزند و از اظهار نظر صریح در این رابطه ابا دارد اما فشار برخی نمایندگان مجلی و همچنین افکار عمومی به قدری هست که بالاخره او را به واکنش وا دارد.

پس از گذشت بیش از یک هفته از این ماجرا همچنان گمانه‌زني‌ها در مورد سرنوشت او ادامه دارد. . در ابتدا روزنامه واشنگتن‌پست تصاويري از لحظه ورود بدون بازگشت جمال خاشقجي به درون ساختمان كنسول‌گري عربستان در استانبول منتشر كرده‌بود و روزنامه صباح تركيه هم فهرست اسامي و تصاوير 15 عضو تيم تروري را كه گفته مي‌شود با ماموريت قتل خاشقجي روز سه‌شنبه 2 اكتبر به استانبول رفته‌بودند، منتشر كرده‌ بودند. به نوشته روزنامه واشنگتن‌پست شواهدي كه مقام‌هاي امنيتي تركيه در اختيار دارند براي افرادي در سازمان‌هاي اطلاعاتي غربي كه آن را مشاهده كرده‌اند «بهت‌آور» بوده است. همچنین رسانه‌ها گزارش داده‌اند كه فايل‌هاي صوتي از لحظه قتل جمال خاشقجي موجود است كه به وضوح «بازجويي، شكنجه و قتل» او را توسط يك تيم ترور درون ساختمان كنسولگري عربستان سعودي در استانبول مستند كرده‌اند. در حالي كه مقام‌هاي امنيتي تركيه هنوز گزارش رسمي در مورد اين روزنامه‌نگار سر به ‌نيست‌شده ارايه نداده‌اند، رسانه‌ها به نقل از منابعي در تركيه از وجود شواهد روشن مبني بر قتل جمال خاشقجي در كنسول‌گري عربستان سعودي خبر مي‌دهند اين فايل‌ها هنوز در اختيار رسانه‌ها قرار نگرفته‌اند.

اصلاحات شکننده محمد بن سلمان و ابعاد جدیدی از شخصیت او موضوعاتی است که در رسانه های غربی به وضوح به آن حمله می شود. این رسانه ها که در شروع اصلاحات شاهزاده جوان، بسیار به تعریف از او پرداختند و اصلاحات او را نجات دهنده عربستان معرفی کردند حالا در ابعاد این اصلاحات و همچنین گزینشی بودن آن به تردید افتاده اند. شاهزاده جوان هر چند به زنان عربستان اجازه رانندگی داد و لیستی از آزادیها را برای عربستانی ها قانونی جلوه داد، اما در سوی دیگر هیچ نقد و انتقادی را هر چند با زبانی نرم را بر نمی تابد و ظاهرا سرنوشتی بهتر از قاشقچی برای آنان در انتظار نیست. در همین رابطه روزنامه نيويورك‌تايمز با انتشار كاريكاتوري با عنوان «اصلاحات شكننده سعودي»، موضوع سر به‌ نيست شدن روزنامه‌نگار منتقد عربستان و ريسك روزنامه‌نگاري در اين كشور را مورد بررسي قرار داده است.

در شرايطي كه فشار به دولت ايالات متحده امريكا براي كاهش همكاري‌ها با عربستان سعودي به دليل احتمال همدستي دولت عربستان در سربه‌نيست كردن اين روزنامه‌نگار مشهور ساكن واشنگتن افزايش يافته است، دونالد ترامپ، رييس‌جمهور ايالات متحده امريكا در جمع خبرنگاران تاكيد كرده است كه حاضر نيست فروش اسلحه به عربستان سعودي را به دليل اين اقدام متوقف كند. اما گروهي از مديران بلندپايه كمپاني‌هاي چندمليتي تصميم گرفته‌اند روابط خود را تا رفع ابهام از سرنوشت اين روزنامه‌نگار با عربستان سعودي معلق كنند. دارا خسروشاهي، مديرعامل كمپاني اوبر امريكا، با صدور بيانيه‌اي تاكيد كرده است كه به دليل نگراني‌ها در مورد سرنوشت روزنامه‌نگاري عربستاني سفر خود به رياض براي شركت و سخنراني در يك همايش فناوري در عربستان را لغو كرده است و ريچارد برانسون، ثروتمند بريتانيايي و مدير گروه ويرجين، در پاسخ به گاردين تاكيد كرده است كه گفت‌وگوها ميان كمپاني خود و دولت عربستان براي سرمايه‌گذاري مشترك در پروژه گردشگري فضايي ويرجين گالاكتيك را متوقف مي‌كند.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید