شورای نگهبان استانی شدن انتخابات را تایید نمیکند
مخالفان این طرح همچنان معتقدند که استانی شدن انتخابات باعث کاهش مشارکت عمومی مردم در انتخابات مجلس، بروز مسائل امنیتی و قومیتی، کاهش ارتباط نمایندگان با حوزههای انتخابیه و سست شدن پیوند ملی خواهد شد.
طرح استانی شدن انتخابات درحالی هفته پیش در صحن علنی مجلس تصویب و روانه شورای نگهبان شد که این طرح از مجلس ششم تا به حال 4 بار به این شورا رفته و هربار نتوانسته به تایید اعضا برسد. گرچه عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان گفته که نظر این شورا درباره این طرح هنوز معلوم نیست اما به نظر میرسد که این بار مخالفتهایی با این طرح در شورای نگهبان صورت بگیرد.
از طرفی مخالفان این طرح همچنان معتقدند که استانی شدن انتخابات باعث کاهش مشارکت عمومی مردم در انتخابات مجلس، بروز مسائل امنیتی و قومیتی، کاهش ارتباط نمایندگان با حوزههای انتخابیه و سست شدن پیوند ملی خواهد شد. از سویی بعضی از نمایندگان اصلاحطلب مجلس معتقدند که بیشتر مخالفتها با این طرح از سوی نمایندگان اصولگرایی صورت میگیرد که با استانی شدن انتخابات مجلس منافعشان را در خطر میبینند.
اصغر سلیمی، عضو کمیسیون شوراهای مجلس اما چنینی عقیدهای ندارد و میگوید مخالفان استانی شدن انتخابات هم اصولگرا هستند و هم اصلاحطلب.
سلیمی در گفتوگو با نامهنیوز با بیان اینکه حتی کسانی که اول این طرح را به مجلس ارائه دادند بیشتر از میان اصولگرایان بودند، میگوید: «این طرح تا به حال 4 بار از سوی شورای نگهبان با همین مضمون رد شده است و 6 ایراد اساسی به آن گرفته شده که تغییری در آن ایرادات به وجود نیامده است. بنابراین ایرادات شورای نگهبان نسبت به قبل پابرجاست و باید کار کارشناسی بیشتری بر روی آن انجام شود. به نظر من بهتر است که دولت لایحهای برای بحث استانی شدن به مجلس بیاورد.»
او میگوید: «فرمی که در طرح استانی شدن انتخابات بر آن تاکید شده در هیچ جای دنیا وجود ندارد. این طرح مبهم است. در هیچ جای دنیا استانی شدن و شهرستانی شدن انتخابات نداریم و تناسبی شدن انتخابات هم برای حوزههای چند کرسی اعمال میشود نه برای کلیه کرسیها. بنابراین به نظر این طرح آش شله قلمکاری است که معلوم نیست در آخر چه از درون آن دربیاید.»
سلیمی با بیان اینکه من فکر نکنم که حتی اگر این طرح به تایید شورای نگهبان هم برسد، نمایندگانی که وارد مجلس شوند از این به بعد نگان کلان تری به موضوعات داشته باشند نه نگاه قومیتی، ادامه میدهد: «الان همه نمایندگان تهران در مجلس از یک لیست هستند، اما آن تحرک و نشاط و پیگیری را در نمایندگان تهران کمتر میبینیم. همه آنها هم از یک لیست به مجلس آمدهاند درحالیکه نمایندگان شهرستانی داریم که بسیار پویاتر هستند. در کشور ما احزاب جا نیفتادهاند، درحالیکه هنوز زیربنا درست نیست ما میخواهیم روبنا را درست کنیم. مثل ساختمانی که هنوز پایه هایش را درست نکردهایم اما اول به سراغ سقف برویم!»
او میگوید: «در کشورهای پیشرفته مثل فرانسه و انگلیس، حوزههایشان را خرد میکنند تا نمایندگان ارتباط بهتری با حوزههای خودشان داشته باشند اما اگر ما بخواهیم انتخابات را شهرستانی- استانی کنیم، مردم را سردرگم خواهند شد و نمیدانند به چه کسی میتوانند مراجعه کنند، درحالیکه در حال حاضر مردم نمایندگان خود را میشناسند و برای رفع مشکلاتشان میدانند به چه کسی مراجعه کنند.»
سلیمی ادامه میدهد: «اگر استانی شدن انتخابات عملی شود، ارتباط مردم با نمایندگان بسیار کم میشود و مشارکت در انتخابات هم بسیار کم خواهد شد. در انتخابات اسفندماه امسال مشارکت خوب مردم خوب خواهد بود اما اگر استانی شدن انتخابات برقرار شود، مشارکت مردم در انتخابات های بعدی کاهش پیدا میکند.»
او در پاسخ به کسانی که معتقدند اصلی ترین مخالفان استانی شدن انتخابات، اصولگرایان هستند، میگوید: «اتفاقا استانی شدن انتخابات به نفع اصولگرایان است چون اصولگرایان همیشه مشارکت فعالتری در انتخابات دارند اما اصلاحطلبان با موج وارد انتخابات میشوند. اگر بنابر تقلب باشد همین الان هم میشود در انتخابات تقلب کرد و استانی شدن انتخابات هم نمیتواند جلوی تقلب در انتخابات را بگیرد.»