شمارش معکوس برای خداحافظی با «لوور»

روزهای آخری است که «ابوالهول» با آن هیبت و عظمت در میان تالار اصلی نمایشگاه تکیه بر بازوهایش زده و با جدیت تمام انگار هنوز هم حواسش به نظم جهان است و «فرشته نگهبان آرامگاه قلب» سرش به کتیبهاش گرم است و «دومنیک قدیس» با شاخههای زنبق در دست بازدیدکنندگان را زیرنظر دارد.
بالغ بر چهار ماه گذشت از روزی که لووریها از پاریس راهی تهران شدند، آمدند تا در نمایشگاهی ماجرای شکلگیری بزرگترین موزه جهان را مرور کنند و حالا کم کم باید آماده شوند برای بازگشت، برای پرواز تهران- پاریس.
۲۴۳ هزار بازدیدکننده در ۵ ماه
تشکیل صفی طویل از بازدیدکنندگان در مقابل موزه ملی ایران، اتفاقی نادر برای موزههای کشور بود که در روز اول فروردین باعث شگفتی بسیاری از فعالان فرهنگی شد. این اتفاق در روزهای دیگر نوروز هم تکرار شد، در دو ماه نخست برگزاری نمایشگاه بالغ بر ۱۷۰ هزار نفر از این نمایشگاه بازدید کردند که بخش اعظمی از آنها در تعطیلات نوروز به این نمایشگاه رفتند.
روزهای پایانی نمایشگاه لوور در تهران در حالی سپری میشود که همچنان بازدیدکنندگانی از شهرهای مختلف ایران به بازدید آن میآیند.
نوکنده رییس موزه ملی ایران معتقد است: «این نمایشگاه استقبال کمنظیری داشت. برای نخستینبار بود که شواهد باستانشناسی از فرهنگهای کهن جهان در یکجا به نمایش درمیآمد و استقبال بازدیدکنندگان ایرانی از این رویداد، پیام روشنی دارد. این بازدیدکنندگان از برگزاری نمایشگاه بین موزهای سایر کشورها حمایت میکنند و علاقهمند هستند که سایر فرهنگها را بشناسند.» نمایشگاه حتی در روزهای اول هفته، لحظهای خالی از بازدیدکننده نیست. طبق اعلام مدیر موزه ملی ایران بالغ بر ۲۴۳ هزار نفر در طول برگزاری این نمایشگاه از آن بازدید کردهاند.
میزان بازدید از موزه ملی ایران هم در طول برگزاری این نمایشگاه افزایش چشمگیری داشته و به گفته مدیر این موزه، رکورد بازدید از این موزه در ماههای گذشته شکسته است. هر چند استقبال مردم از یک نمایشگاه باعث خوشحالی بود، اما در عین حال موجب ایجاد نگرانیهایی هم برای موزه ملی ایران و آثار موجود در نمایشگاه لوور شد.
«لوور در تهران» قرار بود تا نیمه خرداد در موزه ملی بماند و سپس سفری به موزه بزرگ خراسان داشته باشد، اما با تصمیم مدیران میراث فرهنگی در تهران ماندگار و تاریخ برپاییاش تا ۸ مرداد تمدید شد.
نمایشگاه لوور در تهران در شرایطی افتتاح شد که روابط ایران و فرانسه به دلایلی با چالشهایی روبهرو بود. تاکید بر دیپلماسی فرهنگی در جهانی که هر روز از گوشهای از آن ندای جنگ بلند است، میتواند زمینهساز صلحی پایدار باشد.
زبان مشترک فرهنگ پای «ژان ایو لو دِریان» وزیر امور خارجه این کشور را به موزه ملی ایران باز کرد تا در نخستین سفرش به ایران در سخنرانی افتتاحیهاش بگوید: «تبادلات سیاسی بین کشورها نیازمند داشتن دیالوگ و گفتوگو است. برای کشور ما و ایران این مساله از اهمیت ویژهای برخوردار است. قطعا در روابط بینالمللی دیپلماسی فرهنگی نقش قدرتمندی داشته و یکی از روشها برای توسعه روابط بین کشورهاست.»
رسانههای سیاسی دنیا این رویداد فرهنگی را زمینهای برای بهبود روابط سیاسی میان دو کشور دانستند.