شروع اقدامات واشنگتن برای تجدیدنظر در ویزای فرزندان مقامات ایرانی
برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران میگوید:واشنگتن در حال تجدیدنظر درباره روندها و اقدامات خود در خصوص اعطای مجوز به مقامات ایرانی برای فرستادن فرزندان خود به آمریکا برای تحصیلی است، زیرا این امر ازنظر سایر مردم ایران ناعادلانه به نظر میرسد.
برایان هوک در مصاحبه اختصاصی با صدای آمریکا در وزارت امور خارجه، اشاره کرد، بیشتر ایرانیان از ورود به ایالاتمتحده به دلیل حمایت دولت از تروریسم و سایر رفتارهای بدخیم، ممنوع هستند.
هوک اولین بار ابتدا چشمانداز لغو ویزای آمریکا برای دانشجویان از خانواده مقامات ایرانی را در ویدیوی ارسال شده در دسامبر 11 به حساب کاربری توییتر فارسی وزارت امور خارجه آمریکا به دست داد. در این ویدئو، هوک گفت که دولت ترامپ در پاسخ به درخواستها از سوی کاربران ایرانی توییتر در مورد این موضوع مشغول به کار است؛ اما افزود: او نمیتواند رایزنیهای سیاست داخلی را در این زمینه به بحث بگذارد.
هوک مجدداً در راستای سیاستهای دنبالهدار ترامپ برای متهم کردن ایران گفته: یکی از پیامدهای بودن (ایران) در صدر فهرست دولتهای حامی تروریسم در جهان این است که باعث میشود ایالاتمتحده و کشورهای دیگر، مجبور به محدود کردن ویزا برای این کشور باشند.
وی گفته، تهران همچنین اطلاعات کافی درباره ایرانیانی که برای ویزای آمریکا درخواست میکنند، به اشتراک نمیگذارد و اظهار داشت: مقامات ایرانی میدانند چه باید بکنند (و) چه رفتارهایی را تغییر دهند. تهران میگوید که برخلاف این ادعاها، خود قربانی تروریسم است.
هوک گفته که رفتارهای حکومت ایران، وضعیتی را برای شهروندانش ایجاد کرده که غیرمنصفانه است.مردم ایران درک میکنند که این ناعادلانه است که مقامات حکومت فرزندان خود را به اینجا بفرستند و همان حکومت دریافت ویزای آمریکا برای مردم خود را دشوار سازد.
هوک همچنین مجدداً ادعای خود را که پیشتر در ویدیوی 11 دسامبر در توییتر بیان شده بود تکرار کرد و این امر را ریاکارانه دانست که مقامات یک دولت، ایران مردم را تشویق کنند که شعارهای مرگ بر آمریکا سر دهند و در عین حال فرزندان خود را برای تحصیل به ایالاتمتحده بفرستند.
وی به VOA گفته: اینها برخی از چیزهایی است که ما به دنبال تغییر آنها هستیم تا به جاهای بهتری برای آیندهای بهتر برای مردم ایران برسیم.
در ماه ژوئن، دادگاه عالی ایالاتمتحده، مقررات اداری ترامپ را که به دلایل امنیتی ورود بسیاری از شهروندان هفت کشور به آمریکا را ممنوع میکند، تأیید میکند؛ این کشورها شامل ایران و چهار کشور دیگر با اکثریت مسلمان، به علاوه کره شمالی و ونزوئلا هستند.
بر اساس مقررات ممنوعیت سفر، مقامات ایالاتمتحده گفتهاند، با توجه به شرایط غربالگری و بررسی موارد مورد نیاز، به ارائه ویزا به دانشجویان ایرانی ادامه میدهند.
شبکه تلویزیونی NBC در اوایل ماه جاری گزارش داد، خانوادههای آمریکایی که در ایران بازداشتشدهاند، از مقامات ایالاتمتحده خواستهاند تا در راستای فشار بر مقامات ایرانی در راستای آزادی بستگان آنها ویزای به فرزندان این مقامات ایرانی را لغو کنند.
NBC گفت، این خانوادهها به دولت و تعدادی از قانونگذاران ایالاتمتحده فهرستی از اتباع ایرانی حاضر در ایالاتمتحده ارائه کردهاند که به عنوان فرزندان یا بستگان مقامات ارشد ایرانی، ازجمله رئیسجمهور حسن روحانی شناسایی شدهاند.
گزارش NBC گفته است، سایر افراد در فهرست شامل پسر معصومه ابتکار معاون رئیسجمهور ایران در امور خانواده و زنان و دختر ریاست مجلس ایران علی لاریجانی هستند. در این گزارش آمده است، این لیست از سوی بستگان چهار آمریکایی و یک شهروند قانونی ایالاتمتحده است که در ایران در رابطه با اتهام جاسوسی بازداشت شدهاند که بستگان آنها و مقامات آمریکایی این اتهام را جعلی عنوان کردهاند.
ابتكار در مصاحبهای كه ماه گذشته خبر آنلاین منتشر كرد، اظهار داشت كه تصمیم بسیاری از ایرانیها برای تحصیل در آمریکا در دهههای گذشته لزوماً به معنی رد ماهیت هژمونیک ایالاتمتحده و سیاستهای دولت آن نیست.
بیشتر خوانندگانی که در مورد این مقاله نظر دادند، این ایده را رد کرده و تحصیل پسرش در ایالاتمتحده را مغایر با نقش فعال او در انقلاب اسلامی ـ که روابط ایران را با واشنگتن خاتمه داد ـ دانستند.