سیاست «فاوستی» اعضای شورای شهر و رأی مثبت به آنچه نجفی «خیانت» میداند
اقدام اعضای شورای شهر تهران در رد استعفای محمدعلی نجفی شهردار تهران را باید در روحیه «فاوستی» آنها در عالم سیاست دنبال کرد.
آنها که قدری با ادبیات اروپا بهویژه آلمان آشنا باشند، حتماً واژه «فاوست» و شخصیت او در داستانها به گوششان خورده است.
«فاوست» انسانی موفق با تحصیلات دانشگاهی است که روحش را با دانش نامحدود و لذات دنیوی در معاملهای با شیطان معاوضه کرده و انسان را به دانش الهی ترجیح میدهد. فاوست و اصطلاح «فاوستی»، اغلب توصیف موقعیتی است که در آن فردی جاهطلب برای دستیابی به قدرت و موفقیت دست از اخلاقیات میکشد.
هرچند فاوست را باید در افسانهها جستوجو کرد و این افسانه منشأ آثار ادبی، داستانی، سینمایی و موسیقایی شده اما در عالم واقع و بهویژه سیاست، فاوستهای فراوانی داریم. اتفاق امروز در صحن شورای شهر تهران را شاید بتوان نمونهای از این نوع سیاست دانست.
اواخر سال گذشته بود که زمزمههای رفتن نجفی از شهرداری به گوش میرسید. او پیش از آغاز سال جدید استعفای خود را یه شورای شهر برد تا بعد تعطیلات بررسی شود. دلیل اصلی استعفای نجفی که خود وی و رئیس شورای شهر (محسن هاشمی) بر آن تأکید داشتند، بیماری او بود. نجفی در جلسه (یکشنبه 19 فروردین) بر آن صحه گذاشت و گفت “این بیماری، بیماری جدیدی است و حدود یک ماه و نیم پیش از آن مطلع شدهام. با توجه به بیماری و درمان آن، بنده تصمیم به استعفا گرفتم و با توجه به اقتضای جسمی تصمیم گرفتم مسئولیت را به برادر یا خواهر دیگری دهم و قطعاً بنده نیز کنار او خواهم بود”.
نجفی مسئله را فراتر برد و در صحن شورا ادامه حضورش را در شهرداری مترادف با«خیانت» دانست و گفت “بنده با توجه به بیماریای که دارم و بهخاطر آن حضورم در شهرداری خیانت است، از اعضای شورای شهر تهران تقاضا دارم که این موضوع را به موضوع سیاسی و اطراف آن ارتباط ندهند و اصلیترین علت، بیماری من است و معالجه در 3ماهه آینده با توجه به زمانبردن آن میطلبد که بنده استعفا دهم”.
با این شرایط و سخنان صریح نجفی، بهنظر میرسد که اعضای شورای شهر دچار شخصیت فاوستی شدند و حاضر نیستند برای پاگذاشتن بر مسائل جناحی خودشان و قدرتشان، رأی به رفتن نجفی بدهند. آنها رفتن نجفی از شهرداری را مساوی با ناامیدی مردم تهران میدانند و بهاره آروین عضو شورای شهر گفت “استعفای نجفی به هر نحوی که محقق شود این گرد ناامیدی را بر شهر میپاشد.”، در حالیکه بهاعتراف خود اصلاحطلبان نجفی گزینه مناسبی برای این جایگاه نبود و حضور یک شخص توانمند اجرایی میتواند شهر را بهتر اداره کند.
زمستان سال گذشته بود که بر اثر بارش برف، تهران با مشکلات متعددی روبهرو شد و ناتوانی شهردار تهران در حل مشکل پیادهروها و خیابانها انتقادهای زیادی بههمراه داشت اما گویا دغدغه اعضای شورای شهر، حل مشکلات شهر و انتخاب یک شهردار توانمند نیست.
نجفی گفته از اول اردیبهشت ماه بستری میشود و درمان بیماریاش طول میکشد و مشخص نیست در آن صورت اعضای شورای شهر چهفکری به حال پایتخت میکنند، شهری که شهردارش خارج از بیمارستان بود و بیماریاش جدی نبود در زمستان با آن بحران مواجه شد حال باید دید سرنوشت تهران در دوران بستری بودن نجفی به چه روز و حالی میافتد.