سوءمدیریت نگرانکنندهتر از کرونا!
در حالیکه وزارت بهداشت از کادر درمانی بیمارستانها تحت عنوان “سربازان خط مقدم نظام سلامت” یاد میکند اما رساندن اقلام ضروری این سربازان خط مقدم نیز گاهی با اخلال و نارسایی همراه بوده که حکایت از ناتوانی در ساماندهی و مدیریت منابع موجود دارد.
ماه دسامبر سال 2019 بود که رسانهها از پیدایش ویروسی به نام کرونا خبر دادند؛ ویروسی که پس از شیوع در چین، حالا باعث آلوده شدن بیش از 95 هزار نفر در 84 کشور دنیا و مرگ بیش از 3200 نفر در سراسر جهان شده است.
بیش از 15 روز است که ویروس کرونا وارد کشور ما شده است؛ در چنین شرایطی، سودجویان لحظهای درنگ نکردهاند؛ خانم سلبریتی در صفحه اینستاگرام خود مشغول فروش دمنوش و تبلیغ شربت ضدکرونا میشود و بلاگرها دست به تجویز فرآوردههای دارویی تقویتکننده سیستم ایمنی میزنند!
اما تمام مشکل، این نیست؛ مشکل اصلی از آنجایی شروع میشود که عدهای بدون در نظر گرفتن اصول اخلاقی و انسانی، دست به احتکار ماسک، مواد ضدعفونیکننده و دستکشهای پلاستیکی میزنند تا جایی که وزیر بهداشت مجبور میشود به رئیس شورای عالی امنیت ملی نامهای گلایهآمیز بنویسد و از او بپرسد “آیا در شرایطی که همکاران جان بر کف اینجانب در سختترین شرایط ممکن روز و شب در بخشهای آلوده پروانهوار گرد مردم میگردند و خواب و آرامش و سلامتی را قربانی سلامت و راحتی مردم میکنند، در ایامی که احتمال آلودگی مردم بدلیل عدم وجود اقلام حفاظتی و پیشگیرانه در خطر است، این شبکه فرصتطلب بیانصاف از کجا خاطر جمعی دارد که اینگونه جسورانه روبروی مردم و مسئولان میایستد و به راحتی اعلام میکند که 200 میلیون ماسک را میتواند 24 ساعته با فلان قیمت در فلان جا عرضه کند ؟”
اولاً باید توجه داشت که ورود ویروس کرونا به کشور، یک اتفاق آنی و ناگهانی نبوده است و با وجود اینکه مقامات بهداشتی کشور همگی به این مسئله واقف بودهاند که این ویروس دیر یا زود وارد کشور ما نیز خواهد شد؛ قبل از ورود ویروس به کشور، به تولید چندبرابری یا دپوی اقلام بهداشتی مورد نیاز کشور و بالأخص کادر درمانی نپرداختند.
ثانیاً در پی شیوع کرونا در استانهای کشور، ظرفیت تولید ماسک و اقلام بهداشتی در کشور، چند برابر شد؛ قرارگاه عملیاتی پدافند زیستی نیروی انتظامی برای برخورد با قاچاق و احتکار در کشور راهاندازی شد و جانشین فرمانده نیروی انتظامی، تقریباً بهصورت روزانه تا به امروز از کشف و ضبط دستکش، ژل ضدعفونیکننده و الکل طبی خبر دادهاند.
سخنگوی پلیس نیز با اشاره به دستگیری 157 محتکر اقلام بهداشتی گفته: در طول 10 روز گذشته، با اجرای طرح عملیات مقابله با احتکارکنندگان، همکاران بنده موفق به کشف انواع اقلام و تجهیزات بهداشتی شامل بیش از 8 میلیون و 14 هزار عدد ماسک، 68 میلیون دستکش با توجه به کشفیات روز گذشته تهران بزرگ، بیش از 10 تن مایع ضدعفونیکننده و سایر اقلام شدهاند.
وی همچنین اعلام کرد که اقلام کشفشده با دستور مقام قضائی به نمایندگان مراجع ذیربط برای توزیع در بازار و بین هموطنان تحویل شده است.
علیرغم اینکه روزانه محتکران زیادی شناسایی و کالاهای بهداشتی موجود در انبارهای آنها ضبط و تحویل وزارت بهداشت میشود، همچنان شاهد کمبود شدید این اقلام، در بیمارستانهای دولتی، بخش خصوصی و داروخانههای سطح شهر هستیم که این امر، نتیجه نبود یک شبکه توزیع مناسب و رسمی در نظام سلامت کشور و به نوعی ضعف مدیریت در وزارت بهداشت را نشان میدهد.
در حالیکه مسئولان وزارت بهداشت، طی این مدت دائماً از کادر درمانی بیمارستانها، تحت عنوان “سربازان خط مقدم نظام سلامت” یاد میکنند اما رساندن اقلام ضروری این سربازان خط مقدم نیز گاهی با اخلال و نارسایی همراه بوده است!
به نظر میرسد ناتوانی در ساماندهی و مدیریت منابع و سوءمدیریت در توزیع این اقلام بهداشتی، مسئلهای جدیتر و نگران کنندهتر از شیوع ویروس کرونا در کشور است!
منبع :تسنیم