سناریوهایی درباره 3 استیضاح نابهنگام

وزرای کار، راه و کشاورزی در جلسات صبح و بعد از ظهر سه شنبه و چهارشنبه استیضاح می شوند.
مجلس شورای اسلامی همچون دیگر دستگاه ها در هفته آخر سال به حالت نیمه تعطیل درنیامده و اتفاقا برعکس هفته پرکاری را پیش رو دارد. بعد از رفع ایرادات شورای نگهبان در مورد بودجه سال ۹۷ نوبت استیضاح وزرای جهاد کشاورزی، تعاون ، کار و رفاه اجتماعی و راه و شهرسازی می رسد. اینطور که بهروز نعمتی عضو هیات رئیسه مجلس خبر داده است، علی ربیعی و عباس آخوندی در دو نوبت صبح و بعد از ظهر روز سه شبنه و حجتی وزیر جهاد کشاورزی نیز روز چهارشنبه استیضاح خواهند شد.
به گزارش نامه نیوز: استیضاح سه وزیر که گویا در وقت اضافه انجام می شود، در روزهای گذشته با حواشی و گمانه زنی های بسیاری همراه بوده است. پیش از هر چیز زمان استیضاح مورد توجه قرار گرفت و برخی تاکید کردند که استیضاح وزیر کار و وزیر راه در روزهای پایانی سال و درست زمانی که گرفتار تایین مزد در شورای عالی و آغاز سفرهای نوروزی مردم هستند؛ کار درستی نیست. با این وجود استیضاح ها اعلام وصول شد و انجام می شود. اصرار نمایندگان برای انجام این استیضاح ها در هفته پایانی سال سبب شد که حرف و حدیث های بسیاری در مورد نقش رئیس مجلس بیان شود.هر چه باشد موضوع استیضاح این وزرا تقریباً در تمام طول عمر چندماهه دولت دوازدهم مطرح بوده و ازقضا، عدم اعلام وصول طرح استیضاح آنها بهخصوص درمورد وزیرکار، در این مدت سر و صدای نمایندگان را بلند کرده و بعضاً منجر به طرح انتقاداتی نسبت به رییس و برخی اعضای هیات رییسه مجلس شده بود. گفته میشد که بهدلیل حمایت از دولت و رفاقت با روحانی، در اعلاموصول استیضاح وزرا و طرح سوال از شخص رییسجمهور وقفه انداختهاند.
استیضاحهای متاثر از روابط روسا
سناریویی که بر این پایه ازسوی تعدادی از نمایندگان نیز مطرح شد و ادعا میکرد هیات رییسه مجلس عمداً در این مقطع خاص زمانی و در روزهای پایانی سال نسبت به اعلام وصول این چندطرح استیضاح بهصورت یکجا و یکباره اقدام کرده تا اولاً این چند فقره استیضاح، همدیگر را تحتالاشعاع قرار دهند و درثانی، در این روزهای منتهی به پایان سال، مطرح شوند تا فقط مطرح شده باشند و عملاً بلا را از سر دولت دور کنند. همزمان در راهروهای پارلمان، سناریویی دیگر با همین پیشفرض عمدیبودن زمان اعلاموصول این چند استیضاح ازسوی هیات رییسه و البته با صغری کبری و متعاقباً نتیجهگیری متفاوت مطرح است که ادعا میکند روابط حسنه علی لاریجانی و حسن روحانی اخیراً بهدلیل برخی اختلافنظرهای مجلس و دولت درمورد بودجه ۹۷ رو به کدورت گذاشته و اعلام وصول یکباره این ۳ طرح استیضاح و همچنین به جریان انداختن سوال از رییسجمهور پس از ماهها وقفه ازسوی رییس مجلس، نتیجه این دلخوریها است. سناریویی که انصافاً آنقدر دور از واقعیت است که شاید صرفاً بهدرد ساختن یک فقره فیلم هندی اشکآلود بخورد، نه مملکتداری در این سطح و سطوح!
مقدمهچینی برای تفکیک وزارتخانهها
البته این تنها سناریوهای موجود نیست و گروهی دیگر از نمایندگان معتقدند طرح این ۳ استیضاح بهویژه ۲ مورد جدیتر یعنی استیضاح وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و راه و شهرسازی با ریسمانی نامرئی به لایحه تفکیک وزارتخانهها مرتبط است. خالقان این سناریو ادعا میکنند طرح موضوع استیضاح وزرای کار و راه بیش از آنکه به عملکرد ربیعی و آخوندی مربوط باشد، به این دلیل مطرح شده که مشکلات عدیده ناشی از وسعت این دو وزارتخانه و البته وزارت صنعت، معدن و تجارت را به مجلس یادآوری کنند تا هنگامی که در ابتدای سال آینده لایحه تفکیک ۳ وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی، راه و شهرسازی، و صنعت، معدن و تجارت در مجلس مطرح شد، مسیری هموارتر در پارلمان داشته باشد. خالقان این سناریو البته علاوه بر خلق داستان، دستی هم در کارگردانی و بازیگردانی ماجرا دارند و هنوز نه به دار است و نه به بار، از بعضی گزینههای تصدی وزارتخانههای تفکیکشده ازجمله رضا ویسه برای وزارت صنایع و معادن آینده و حسن یونسی سینکی برای وزارت بازرگانی فرداها نام میبرند؛ گزینههای با سبقه اصلاحطلبی و نزدیک به جهانگیری در دولت روحانی در سناریویی که اگر بهاندازه سناریوی قبل اشکآلود نباشد، کمتر از آن هندی نیست.
یک قربانی
گروهی دیگر از این ناظران پشتپرده سیاست هم از سناریویی دیگر صحبت میکنند. سناریویی که حسن روحانی رییسجمهوری را مقابل وزرایش قرار داده و مدعی است اعلام وصول این ۳ استیضاح ازسوی هیات رییسه مجلس با رضایت رییسجمهوری صورت گرفته تا ازطرفی، از این فشار حاکم بر دولت بکاهد و فیالمثل بار سنگین انتقادها درمورد سیاستهای اشتغالزایی دولت را سبک کند و در ازای این آسودگی، نهایتاً یک وزیر کار قربانی شود، نه یک هیات دولت. خالقان این سناریو البته معتقدند قربانی شدن یک وزیر در روزهای پایانی سال، نتیجه بدبینانه این سناریوی هوشمندانه است. آنها میگویند به احتمال قوی، میتوان مجلس را بهنوعی مدیریت کرد که هم استیضاح وزرا مطرح شود و هم کسی در این بازی، قربانی نشود. سناریویی که اگر با «پایان خوش»، عنوانبندی شود، میتواند بهنحوی اجرا شود که نمایندگان در جلسات پرشور استیضاح با بیان مطالبات ملت، فشار روانی حاکم بر جامعه را تخلیه کنند و درنهایت نیز درمقابل دفاع جانانه ۳ وزیر قانع شده و برای ادامه راه به آنها مهلت دهند.
آنچه مسلم است، نمیتوان با قطعیت درباره هیچکدام از این سناریوها و سناریوهای مشابه صحبت کرد و تنها حکمی که بهطور قطع صادر شده و اجرا میشود این است که علی ربیعی و عباس آخوندی در جلسات نوبت صبح و بعدازظهر سهشنبه پیشرو و محمود حجتی نیز در جلسه نوبت صبح روز چهارشنبه برای دفاع از عملکردشان در برابر متقاضیان استیضاح به پارلمان میآیند و وقتی در انتهای این هفته معمای این ۳ استیضاح حل شد، قضاوت درباره سناریوهای احتمالی نیز آسان میشود.