سرنوشت گزینه‌های روحانی در دستان مثلث قدرت بهارستان

  • سیاسی
  • شنبه ۶ آبان ۱۳۹۶ ۹:۱۸
    کد خبر :132375

رای اعتماد به دو گزینه پیشنهادی علوم و نیرو به روزهای پایانی خود رسیده‌است.
از ۲۹ مهر که رییس‌جمهور نام اردکانیان و غلامی را به‌ترتیب به‌عنوان وزرای پیشنهادی نیرو و علوم معرفی کرد، گمانه‌زنی بر سر این دو گزینه در بین نمایندگان مجلس آغاز شد. از همان روزهای آغازین عده‌ای کار این دو وزیر را برای رای اعتماد دشوار ارزیابی نکردند و حتی شایبه قطعی شدن وزارت غلامی و اردکانیان پیش از معرفی به مجلس نیز به‌وجود آمد.

با معرفی دو گزینه وزارت، تلاش سه فراکسیون اصلی برای پی بردن به راهبرد و بررسی طرح‌ها و برنامه‌های غلامی و اردکانیان سرعت یافت و هریک از اعضای این فراکسیون‌ها نسبت به این دوگزینه متناسب با دیدگاه‌شان واکنش‌هایی نشان دادند. از طرف دیگر حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رییس‌جمهور نیز وضعیت دو گزینه پیشنهادی را در فضای مجلس مثبت ارزیابی کرد.

نگاهی به راهبرد غلامی
بی‌شک انتخاب منصور غلامی، رییس فعلی دانشگاه بوعلی سینا همدان که به‌عنوان وزیر پیشنهادی علوم و تحقیقات به مجلس معرفی شده، بیشترین انتقادات جامعه دانشجویی را درپی داشت که از جمله آن‌ها می‌توان به بیانیه ۵۰۰نفر از فعالان نشریات دانشجویی اشاره کرد.البته بیانیه حمایت ۱۰۳ نفر از دانشجویان فعال در تشکل‌های دانشجویی دانشگاه بوعلی همدان نیز در طرف دیگر این واکنش‌ها قرار می‌گیرد.

این بیانیه‌های دوسویه به انتخاب غلامی، شاید واکنشی به عدم معرفی سایر گزینه‌های مطرح‌شده‌باشد. غلامی که بیش از ۱۲ سال ریاست دانشگاه بوعلی را برعهده داشته، کارنامه عملی‌اش در این دوره زمانی بیش از هر زمانی، معیار انتقاد یا حمایت افراد قرار گرفته‌است.
گزینه پیشنهادی وزارت علوم در برنامه‌های کلی‌اش، گسترش پارک‌های علم و فناوری و همچنین توسعه شرکت‌های دانش بنیان را از اهم اهداف خود معرفی کرد. به نقل از خبرگزاری تسنیم، وزیر پیشنهادی علوم از اعتقاد خودش به فضای، کرسی‌های آزاد اندیشی و ضرورت حل مشکل همیشگی عدم تعادل میان میزان نیاز و فارغ التحصیلان سخن گفته‌است.

برنامه اردکانیان برای رای اعتماد

اما از طرف دیگر اردکانیان که سوابق اجرایی‌اش در حوزه آب به سال‌ها پیش برمی‌گردد، گویا نسبت به غلامی از اقبال بیشتری برخوردار است. برخی از افراد معتقدند که اردکانیان پیش از آنکه بی‌طرف به عنوان وزیر پیشنهادی نیرو معرفی شود، اسمش در لیست نامزدهای این پست بوده‌است. اردکانیان در گفت وگو با خبرگزاری‌ها، رعایت ملاحظات زیست‌محیطی در سدسازی، پرداختن به منشأ ریزگردها در سطوح فراملی و اولویت‌بندی حقابه در سراسر کشور را از مهم‌ترین اهداف خود برای وزارتخانه نیرو معرفی کرده‌است و به نظر می‌رسد که این گزینه برای رای‌آوری در مجلس مشکل خاصی نداشته باشد.

واکنش‌های فراکسیونی
شاید در بین اعضای فراکسیون‌های مختلف تندترین واکنش به انتخاب وزیر علوم از سوی حسین‌زاده، نایب رییس فراکسیون امید، بیان شده باشد. وی در اظهاراتی گفت: باید بررسی کرد که ما از چه گزینه‌های خوبی به این گزینه رسیده‌ایم.

حسین‌زاده همچنین با اشاره به تغییر رتبه‌بندی دانشگاه بوعلی نسبت به عملکرد غلامی انتقاداتی را وارد کرد. از طرف دیگر محمود صادقی و مازنی نمایندگان تهران در لحنی ملایم‌تر خواهان شفاف‌سازی برنامه‌های غلامی شدند. اما درباره وزیر نیرو، وضعیت متفاوت است.
پس از جلسه سه‌شنبه ۳آبان فراکسیون امید، اعضا فراکسیون امید با توجه به سوابق تحصیلاتی و اجرایی اردکانیان، نظرات مثبتی را نسبت به وی ابراز کرده‌اند. یوسف‌نژاد و پارسایی، دو عضو فراکسیون امید نیز واکنش اعضا نسبت به اردکانیان را مثبت تلقی کرده‌اند. آن‌گونه که از سخنان اعضای این فراکسیون بر‌می‌آید، گزینه بیست و یکم روحانی برای وزارت علوم، نسبت به گزینه وزارت نیرو با چالش بیشتری برای جلب رای اعتماد نمایندگان این فراکسیون روبه‌رو است.

مستقلین، شادمان از انتخاب روحانی
با توجه به اظهارات اعضای شورای مرکزی فراکسیون مستقلین نسبت به دوگزینه پیشنهادی نیرو و علوم، گویا رویکرد این فراکسیون به دوگزینه روحانی مثبت است. با توجه به عدم تردید اعضای این فراکسیون در اظهارنظرات، احتمال جلب اکثریت آرای اعتماد از طرف غلامی و اردکانیان بسیار وجود دارد.

جعفرزاده ایمن‌آبادی، نایب‌رییس فراکسیون مستقلین در واکنشی نسبت به انتخاب غلامی، نقش دانشجویان در انتخاب مجدد روحانی را مهم ارزیابی کرده و نظر این صنف را نسبت به گزینه پیشنهادی، مهم دانست و مدعی شد که فضای جامعه نسبت به اوایل انتخاب غلامی تعدیل یافته‌است.

همچنین وی درباره وزارت نیرو نیز گفت که برنامه‌های اردکانیان خوب است ولی باید کارایی عملیاتی آن مورد بررسی قرار گیرد.

حسن‌پور، دیگر عضو شورای مرکزی فراکسیون مستقلین از برنامه غلامی برای اشتغال فارغ‌التحصیلان و توسعه کمی و کیفی سخن به‌میان آورد. وی همچنین اظهاراتی را درباره برنامه ارکانیان برای توزیع آب در حوزه‌های مختلف از جمله کشاورزی و تعیین حقابه بیان کرد. به نظر می‌آید در جلب رای اعتماد، غلامی و اردکانیان از این فراکسیون نسبت به سایر فراکسیون‌ها، کار راحت‌تری داشته‌باشند.

فراکسیون ولایی؛ تصمیم‌گیری در وقت اضافه
در عین حال که اظهارات اعضای این فراکسیون نسبت به دو گزینه پیشنهادی مساعد ارزیابی شده‌است اما همچنان فراکسیون ولایی اعلام کرده‌ که تصمیم‌گیری نهایی به روز یک‌شنبه موکول شده‌است. آن‌گونه که از توییت حمیدرضا حاجی بابایی، رییس فراکسیون ولایی برمی‌آید، ساعت ۷ تا ۸صبح رای‌گیری، آقایان غلامی و اردکانیان مهمان این فراکسیون خواهند بود. سید حسین نقوی حسینی، سخنگوی فراکسیون ولایی نیز در تشریح جلسه با گزینه پیشنهادی وزارت نیرو گفت که اعضا با اردکانیان از تاکید ویژه خود بر مسائل حوزه آب صحبت به میان آورده‌اند و گزینه پیشنهادی نیرو نیز از برنامه‌های خود در این حوزه اظهاراتی را بیان کرده‌است. همچنین حاجی بابایی پس از جلسه فراکسیون با غلامی، نسبت به وزارت پیشنهادی علوم واکنش مثبتی اعلام داشت. وی در گفت‌وگو با تسنیم از برنامه غلامی برای احیای همکاری دانشگاه و صنعت سخن گفته‌است. با توجه به نظرات اعضای این فراکسیون شاید غلامی و اردکانیان کار دشواری نداشته‌باشند ولی‌اعلام نظر در این باره را باید به جلسه صبح یک‌شنبه‌فراکسیون ولایی موکول کرد.

تکیمل کابینه یا ادامه بازی
یکی از وظایف ذاتی نمایندگان، بررسی صلاحیت گزینه‌های رییس‌جمهور برای وزارتخانه‌هاست و در این بین فراکسیون‌ها نقش اصلی را در تایید وزیران ایفا ‌می‌کنند. روز یک‌شنبه، برای آقایان غلامی و اردکانیان که به‌ترتیب به ‌عنوان گزینه وزارت علوم و نیرو معرفی شده‌اند، روز سرنوشت‌سازی است. از طرف دیگر نمایندگان نباید با تصور اینکه وزارتخانه‌های علوم و تحقیقات و همچنین نیرو بدون وزیر مانده‌اند، به وزرای معرفی شده رای دهند.

درخواستی که ملت از وکلای خود در مجلس شورای اسلامی دارند این است که مجوز ورود افرادی را به کابینه بدهند که صلاحیت لازم را داشته باشند.حال باید منتظر ماند و دید که تکلیف دو وزارتخانه بی‌وزیر دولت دوازدهم در ۷آبان مشخص خواهدشد یا بازی همچنان ادامه خواهد داشت.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید