سازوکار مجلس برای سندنویسی در قراردادهای تجاری

  • سیاسی
  • یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۸ ۱۱:۱۷
    کد خبر :647679

نمایندگان مجلس در نشست علنی امروز طی مصوبه‌ای شرایط «ظهرنویسی برات» را تعیین کردند.

 

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی نوبت صبح امروز (یکشنبه) و در جریان بررسی جزییات لایحه تجارت اسناد تجارتی ماده ۳۵۹ این لایحه را به تصویب رساندند که بر اساس آن چنانچه ظهرنویسی متضمن عبارات ” وکالت در وصول” ، ” برای وصول ” یا هر عبارت دیگر باشد که حاکی از نمایندگی در وصول است، دارنده می‌تواند کلیه حقوق ناشی از برات را اعمال کند اما رد ظهرنویسی تنها می‌تواند به عنوان وکالت در وصول اقدام کند؛ در این صورت مسئولان برات در مقابله دارنده فقط می‌توانند به ایراداتی استناد کنند که در مقابل ظهرنویس قابل استناد باشند.

 

به گزارش فارس، نمایندگان در ادامه ماده ۳۶۰ این لایحه را نیز به تصویب رساندند که بر اساس آن وکیل در وصول برات می‌تواند پس از فوت یا هجر ظهرنویس نیز حقوق ناشی از برات را اعمال کند مگر این که در متن برات بر خلاف آن تصریح شده یا قائم مقام قانونی ظهرنویس وی را از این امر منع کرده باشد؛ در این صورت وکیل در وصول باید به فوریت برات را به قائم مقام قانونی متوفی یا محجور تسلیم کند.

 

نمایندگان در ماده ۳۶۱ این لایحه نیز مصوب کردند چنانچه ظهرنویسی متضمن عبارات ” برای وثیقه” ، ” برای رهن” یا هر عبارت دیگر باشد که حاکی از وثیقه است دارنده می‌تواند کلیه حقوق ناشی از برات را اعمال کند اما در ظهرنویسی آن تنها می‌تواند به عنوان وکالت در وصول اقدام کند.

 

بر این اساس، مسئولان سند نمی‌توانند در برابر دارنده به ایرادات مبتنی بر روابط شخصی خود با ظهرنویس استناد کنند مگر این که دارنده به هنگام دریافت برات با سوء نیت به زیان مسئول پرداخت سند عمل کرده یا در تحصیل آن مرتکب تقصیر سنگینی شده باشد.

 

بَرات نوشته‌ای است که بر اساس آن شخصی به شخص دیگری امر می‌کند مبلغی در وجه یا حواله کرد شخص ثالثی در موعد معینی بپردازد.

 

ظهرنویسی به معنای نوشتن پشت سند است و در مورد برات وسیله انتقال برات است. چون عبارتی که انتقال برات را می‌رساند در پشت برات نوشته می‌شود این عمل حقوقی ظهرنویسی نام گرفته‌است. شخصی که برات به حواله کردِ او صادر شده، می‌تواند با ظهرنویسی آن را به دیگری منتقل کند. حتی اگر عبارت حواله کرد بر روی برات قید نشده‌باشد.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید