روزهای درگیری بین قدرتهای بزرگ در سوریه فرا رسیده است؟

حمایت امریکایی ها از کردها در مناطقی از سوریه میتواند باعث درگیری های مهمی بین ترکیه و امریکا بر سر منافع متعارض شود.
به گزارش نامه نیوز: نیروهای سوریه دموکراتیک (با اکثریت کُردی) با حمایت هوایی ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا منطقه هجین بزرگترین منطقه تحت کنترل داعش در شمال شرقی دیرالزور را از این گروه گرفته و بر آن سیطره یافتند. این وضعیت نگرانی های بسیاری برای ترکیه که مخالف سرسخت قدرت گرفتن کردها هستند ایجاد کرده است. روندی که میتواند به منافشه و منازعه ترکیه با امریکا در سوریه شود
ترکیه و ایالات متحده، متحد یکدیگر در پیمان ناتو هستند. هر دو نیز مخالف بشار اسد رییسجمهور سوریه هستند، اما آنها از دو گروه متفاوت در سوریه حمایت میکنند. ترکیه از نیروهای موسوم به ارتش آزاد حمایت میکند، در حالی که ایالات متحده از نیروهای دموکراتیک سوریه که اکثریت آنها را کردها تشکیل میدهند، حمایت میکند.
اردوغان بارها و بارها از واشنگتن خواسته است که پشتیبانی خود از جنگجویان کرد را متوقف کند. اردوغان همچنین در سخنرانی میان نمایندگان سازمان همکاری اسلامی در استانبول عنوان کرده است که در صورت تهدید علیه ما، واکنش به این تهدید فوری خواهد بود.
آمریکا قبلا تداوم حضور نیروهای خود در سوریه را منوط به پایان حضور داعش در این کشور کرده بود، اما در چند ماه اخیر بقای نیروهای خود را به عامل دیگری هم یعنی “خروج نیروهای ایرانی” گره زد.
به نظر، پایان حضور داعش در شرق فرات از نظر راهبرد آمریکا به معنای خاتمه موجودیت این گروه در این کشور است و بعید است پنتاگون بخواهد جنگ با این تشکیلات را در محدوده تحت کنترل دولت سوریه ادامه دهد.
به همین خاطر احتمالا راهبرد خود را بر عامل دوم یعنی حضور ایران و جلوگیری از شکلگیری کریدور ایران، عراق، سوریه و لبنان متمرکز کند و در اینجا اسرائیل هم همسو با آمریکا، سیاست تقابلی را در جنوب سوریه تشدید خواهد کرد.
در این میان، واشنگتن در تثبیت منطقه شبه مستقل کُردی در شرق فرات و تمرکز بیشتر بر ایران در سوریه با مشکل ترکیه مواجه است که به نظر میرسد راهکار آن را در راهحلی میانه و موقت دیده است و آن هم نوعی چراغ سبز به آنکارا برای عملیاتی محدود در شرق فرات و سیطره بر نواری مرزی به طول ۵۵۰ کیلومتر و عمق حدود ۴۰ کیلومتر است. بیشتر از این بعید است ترکیه به علت مخالفت جدی آمریکا پیشروی کند.. مخالفت اخیر پنتاگون با عملیات ترکیه هم موضعی اعلامی است تا اعمالی.
یکی از سناریوها این است که شورشیان سوریه ارتش آزاد که اخیرا نام خود را به جبهه آزادی بخش ملی تغییر دادهاند با حمایت هوایی ترکیه در این منطقه نفوذ انجام دهند و کنترل را به دست گیرند. مقامات امریکایی میگویند که احتمالا ترکیه به منبیج حمله نخواهد کرد، زیرا نیروهای امریکایی و ترکیهای به طور مشترک طی هفتههای اخیر در این منطقه گشتزنی کردهاند.
بازی مشخص روسها در سوریه میتواند در تحولات آتی سوریه تعیین کننده باشد. روسها و امریکایی ها مناطق نفوذ مشخصی تعریف کرده اند و با اینکه روسیه قدرت و نقش تعیین کننده را دارد اما امریکایی ها از برخورد و تنش با آن پرهیز میکنند.
با کوتاه شدن کامل دست داعش از سوریه و رفع خطر آن تقابل بازیگران در این منطقه به روزهای حساس خود خواهد رسید. روزهایی که احتمالا ایران نیز برای تثبیت نقش خود وارد مذاکراتی نفس گیر با دو همراه خود یعنی روسیه و ترکیه شود و آینده این منطقه به روشهای مشخصی رقم بخورد.