اگر ظریف وزیر خارجه نبود، به این آسانی به توافق نمیرسیدیم / به ما حسادت میکنند؛ ۸ سال مذاکره میکردند، حاصلی نداشت /پاسخ به تماس اوباما به توافق ژنو سرعت داد
حجت السلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری امروز سه شنبه با حضور در وزارت امور خارجه با محمد جواد ظریف دیدار کرد.
رئیس جمهوری در دیدار با وزیر امور خارجه گفت: سیاست خارجی مربوط به کل ملت ایران است و وزارت خارجه و شخص وزیر خارجه وقتی در سیاست بیرونی ما و خارجی ما حرف می زند و به عنوان نماینده کل ملت ایران است نه نماینده یک گروه و جناح.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی امروز – سه شنبه- در دیدار وزیر، معاونان و مدیران ارشد وزارت امور خارجه اظهار داشت: سیاست خارجی ویژگی خاص و یک روابط تنگاتنگی با ملت دارد، ملت مشخصه اش در یک جا محدوده ای است که داخل را از خارج جدا می کند، مرزهای جغرافیایی و مرزهای سیاسی داخل و خارج خودی و بیگانه ملیت ما را به همبستگی ما را کاملتر می کند.
وزیر خارجه نماینده کل ملت ایران است
وی اظهار داشت: وقتی می گوییم سیاست خارجی یعنی نحوه تعامل کل یک ملت و یک کشور با بیرون و دیگران، سیاست خارجی نمی تواند سیاستی باشد که مربوط به یک جناح یک حزب یک جمع باشد، سیاست خارجی مربوط به کل ملت ایران است و وزارت خارجه و شخص وزیر خارجه وقتی در سیاست بیرونی ما و خارجی ما حرف می زند و به عنوان نماینده کل ملت ایران است نه نماینده یک گروه و جناح به همین دلیل دیپلماسی و سیاست خارجی ما باید یکپارچه باشد.
روحانی تصریح کرد: اگر ملت یکپارچه را می خواهیم آن ملتی توانمند و قدرتمند است که یکپارچه باشد تکه تکه شدن و جداشدن بخش های مختلف منابع قدرت یک ملت توان ملت را می کاهد.
وزیر امروز خارجه ما یک مجتهد سیاسی است
رئیس شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر اینکه ملتی توانمند است و میتواند در برابر دشمن خارجی مقاومت کند که آن ملت یکپارچه باشد، اظهار داشت: سیاست خارجی دوران قبل و بعد از انقلاب را دیدهایم. مردم ما یک انقلاب ملی و اسلامی بزرگ را به ثمر رساندند. یکی از ویژگیهای انقلاب ما استقلال است که به عنوان یکی از شعارهای اصلی مردم متجلی بود و اینکه وابستگی ما به قدرتهای خارجی قطع شد .
روحانی با بیان اینکه یکی از تحقیرهای بزرگی که قرنها بر مردم ایران تحمیل شده بود و آن تحقیر در برابر قدرتهای بیگانه و تسلیم شدن و سر فرود آوردن بود، این تحقیر را انقلاب برداشت، تصریح کرد: ملت ما مستقل شد و در همه مجامع جهانی وقتی ما حرف میزنیم، میدانند ما به عنوان نماینده ملتمان حرف میزنیم و نه نمایندگی شرق و غرب و این و آن ملت.
وی ادامه داد: وزیر امور خارجه ما وقتی حرف میزند به عنوان نماینده ملت ایران حرف میزند ولی خیلی از کشورها وقتی در سازمانهای بینالمللی حرف میزنند، به عنوان نمایندگی یک قدرت بزرگ یا ابرقدرت حرف میزنند و حرفهای آنها را به شکلی دیگر تکرار میکنند. شاید این افتخار نصیب خیلی از کشورها نباشند.
رئیسجمهور با بیان اینکه خیلی از کشورها مستقل هستند ولی عددشان زیاد نیست، خاطرنشان کرد: معمولا کشورها وابستگی دارند. آنچه در سیاست خارجی برای ما مهم است این است که وزارت امور خارجه به عنوان نیروهای تخصصی کارشناس در امر سیاست خارجی و روابط خارجی هستند یعنی شما، سفرا و سایر مقامات وزارت امور خارجه به عنوان کارشناسان امین نظام در سیاست خارجی هستید.
روحانی افزود: کارشناس امین آنجایی که باید مشورت بدهد، باید آنچه میفهمد، تشخیص میدهد و تقاضای مشاور امین میکند، حرف خود را به صراحت بزند؛ هرچند ممکن است آن حرف که به رئیسجمهور میزند، خوشایند نباشد. اگر خوشایند این و آن باشد از امانت خارج میشویم.
وی با بیان اینکه در قرآن درخصوص پیامبران مسئله «رسول امین» تاکید شده است، خاطرنشان کرد: وزارت خارجه دو جا امانتدار هستند. سفیر، وزیر و معاون وزیر باید در جمع نظر کارشناسیاش را بدهد؛ مخصوصا ظریف که یک نخبه و مجتهد سیاسی است. برخیها در سیاست درس خوانده و تجربه هم دارند ولی به مقام اجتهاد نرسیدند ولی وزیر امروز خارجه ما یک مجتهد سیاسی است.
مهمترین اظهارات روحانی به شرح زیر است:
شخص وزیر خارجه وقتی در عرصه سیاست خارجی حضور میابد و حرف میزند، به عنوان نماینده کل ملت ایران شناخته می شود.
دیپلماسی ما باید یکپارچه باشد.
سیاست خارجی نمیتوان سیاستی مربوط به یک جناح یک حزب یا یک جمع باشد.
وزیر امور خارجه امروز ما مجتهد سیاسی است
سیاست خارجه مربوط به کل ملت ایران است نه یک گروه و جناح
سیاست خارجه مربوط به کل ملت ایران است و وزارت خارجه و شخص وزیر خارجه وقتی در سیاست بیرونی ما و خارجی ما حرف میزند و حضور پیدا میکند به عنوان نماینده کل ملت ایران است.
وقتی میگوییم سیاست خارجه یعنی نحوه تعامل یک کشور با بیرون و دیگران. بنابراین سیاست خارجه نمیتواند سیاستی باشد که مربوط به یک جناح، یک حزب، یک جمع باشد، سیاست خارجه مربوط به کل ملت ایران است