روحانی: اهداف انقلاب و نظام را نباید فدای انتخابات کنیم
رئیسجمهور با بیان اینکه کاهش مشارکت،ربطی به وضع اقتصادی نداشت گفت: اینکه می گویند، مردم زندگیشان سخت بود و به پای صندوقهای رأی نیامدند.علت من در آوردی است.
حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور صبح امروز (چهارشنبه) در جلسه هیئت دولت با تبریک ولادت امام رضا (ع) اظهار کرد: من می خواهم تاریخ سیاسی امام هشتم را نسل جوانمان بخواند و به آن دقت کند. یعنی اینکه ما میگوییم ما مسلمانیم، ما انقلابی هستیم، انقلابی یعنی تابع امام هشتم بودن، انقلابی یعنی مصالح دنیای اسلام را مراعات کردن.
روحانی ادامه داد: انقلابی بودن یعنی یک جایی هم اگر لازم باشد، با حاکم وقت حرف زدن و با او همسایه شدن. خانه امام هشتم را در مرو کنار خانه مأمون قرار داده بودند.
به گزارش مهر، وی گفت: برای اینکه مصالح دنیای اسلام حفظ شود، حتی امام حاضر میشود یک سِمَتی را که نمیخواهد، بپذیرد. اینها نکات خیلی مهمی در تاریخ زندگی امام هشتم است.
اهداف انقلاب، نظام و ایران را فدای انتخابات نکنیم
رئیسجمهور تصریح کرد: انقلابی بودن یعنی اهداف مهم را از یاد نبردن؛ در انتخابات نیز بحث ما همین است. هدفهای اصلی که برای انقلاب، نظام و ایران بود را نباید خدای نکرده فدای انتخابات بکنیم. انتخابات سر جای خودش مهم است و اهمیت فوقالعادهای نیز دارد اما آن اهداف بلند، باید سر جای خودش باقی بماند.
روحانی گفت: بسیار خوشحالم که بعد از قرنها پس از ورود امام هشتم به سرزمین ایران و امروز که مدفن آن حضرت در خراسان است، همچنان این قبر ملجاء همه علاقهمندان، عاشقان خاندان رسالت، شیعیان، ایرانیان مسلمانان است و ما در همه روزهای سخت، آن مرجع شریف ملجاء ماست و در پایان نیز خواهد بود.
وی تاکید کرد: افتخار ما این است که پیرو راه امامان عزیزمان، پیامبر اسلام و اهل بیت عصمت و طهارت هستیم.
جمهوریت بدون انتخابات حاصل نمیشود
رئیسجمهور تصریح کرد: اما مساله مهمی که این روزها داشتیم، انتخاباتی بود که برای سیزدهمین دوره ریاست جمهوری برگزار شد. اصل انتخابات بسیار مهم است. انتخابات به یک مفهومی از ارکان نظام است. اگر ما گفتیم جمهوریت رکن بزرگ نظام است، جمهوریت بدون انتخابات حاصل نخواهد شد.
روحانی ادامه داد: امکان دارد شما بگویید ما جمهوریت داریم، اما در این جمهوری، انتخابات وجود ندارد! خب این یعنی چی؟ چه معنی دارد؟ جمهوریت که یک پایه بسیار مهم در کنار اسلامیت است و تمام توان ما باید این باشد که این دو پایه را حفظ کنیم. اگر این پایهها متزلزل شود کل نظام متزلزل میشود.
وی تصریح کرد: انقلاب ما، خون شهدای ما، تلاشهایی که از سال ۴۱ به این طرف شده است، همه خونها، تلاشها، زندانها و مجاهدتها برای این بود که اسلامیت و جمهوریت در ایران عزیز ما محفوظ بماند و این برای ما اصل بود.
نمیخواهد به اسلام خدمت کنیم؛ فقط به آن لطمه نزنیم
رئیسجمهور افزود: حالا ما نسبت به اسلام چطوری رفتار میکنیم. امیدوارم همه تلاش بکنیم که لطمه به اسلام نزنیم. نمیخواهد حالا خیلی به اسلام خدمت کنیم، از این طرف لطمه نزنیم، حالا هرچقدر هم خدمت کنیم چه بهتر!
روحانی افزود: اسلام جایگاه بلندی دارد و نیازی به ما ندارد. ولی ما لطمه نزنیم به اسلاممان! اسلام دارای سیاست روشن، اخلاق روشن، احکام روشن و عدالت است. اسلام دارای احترام به همه قومیتها و جنسیتها است. در اسلام همه چیز سر جای خودش است و اگر ما بد عمل میکنیم بحث دیگری است.
وی گفت: ما باید جامعه ای داشته باشیم که یک نفر اگر دروغ گفت در جامعه از بین برود، هیچکس به آن اعتنا نکند و همه بگویند این آدم دروغگو است. این آدم حرف راست نمیزند. این مهم است.
رئیسجمهور تصریح کرد: اسلامیت یعنی همین. اسلامیت این نیست که ما شعار بدهیم، حرف بزنیم، قرآن بخوانیم و اینها کافی نیست. آنچه که از اسلامیت مهم است، اخلاق و رفتار اسلامی است. در اخلاق و رفتار اسلامی، راستگویی، صداقت، احترام به شخصیت مردم، حسنظن نسبت مردم داشتن، آبروی مردم را پایمال نکردن، اینها مهم و اساس است. اگر اینها می خواهد صدمه ببیند، از اسلامیت چیزی باقی نخواهد ماند.
روحانی افزود: در اسلام، همه باید تلاش کنیم و این وظیفه دینی ما است و باید همه تلاش کنیم اسلامیت در همه بخشها و همه ابعادش به معنای واقعی کلمه در این کشور حاکم شود.
وی تصریح کرد: اما مسئله جمهوریت که یک مقدار از مسئله اسلامیت آسانتر است و میتوان مردم را سهیم و شریک کرد.
رئیس جمهور گفت: در جمهوریت اگر شما بتوانید ۵۰ درصد مردم را سهیم کنید، این کار حداقلی است. اگر بتوانید ۷۰ درصد مردم را سهیم کنید، به نقطه قابل قبولی رسیدیم. اگر توانستید ۹۰ درصد مردم را سهیم کنید، یعنی به نقطه اوج رسیدید.
روحانی ادامه داد: باید ما در انتخابات و جمهوریت، فضا را باز کنیم. باید مردم را در آغوش بگیریم. طرد مردم که هنر نیست!
وی افزود: مثلا ۵۰ درصد یا ۳۰ درصد از مردم که به یک جناحی علاقه دارند را بگوییم اینها نباشند، این چه هنری است؟و چه خدمتی به کشور است؟
رئیسجمهور تصریح کرد: اگر ما ۳۰ درصد مردم را کنار زدیم، به کشور، امنیت ملی و انسجام ملی خدمت کردهایم؟ اینکه مردم ناراحت شوند، نگران شوند و اندوهگین شوند، این خاصیتی به حال ما دارد؟
روحانی تاکید کرد: یکی از کارهای مهم دولت دوازدهم در این هفته های پایانی، برگزاری یک انتخابات کاملاً امن و سالم و با توجه به پروتکلهای بهداشتی بود. این کار شد. این کار کار مهمی بود که انجام گرفت.
وی گفت: اینکه دهها هزار صندوق در سراسر کشور از صبح زود تا نیمه شب فعال بوده و مردم پای صندوق ها باشند و در شرایط کرونایی و خاص، مردم آزادانه بتوانند پای صندوق بیایند و تشخیص هویت و رایگیری آنها در زمان کوتاهی انجام بگیرد و صندوقها به مقصد برسد، کار مهمی است.
رئیسجمهور گفت: دولت باید قدرت داشته باشد و کاری بکند که همان روز که انتخابات برگزار شده و تا ۲ صبح طول کشیده است، صبح اول وقت فردا بتواند بگوید، منتخب مردم کیست؛ این کار، کار بزرگی است.
در یک جایی و در یک صندوقی، فردی یک ربع معطل شده است
روحانی تاکید کرد: حالا در یک جایی و در یک صندوقی، فردی یک ربع معطل شده است، ما کل انتخابات را، به خاطر دستمالی کل قیصریه را آتش بزنیم؟ عقل و انصاف کجا رفته است؟
وی ادامه داد: کار عظیم و بزرگ ی در برگزاری انتخابات انجام شد. وزارت کشور، استانداران، بخشداران، فرمانداران تلاش کردند. وزارت خارجه برای صندوقهای خارجی تلاش کرد. همه وزرا شبانه روز پای کار بودند.
رئیس جمهور ادامه داد: وزارت ارتباطا، امنیت،آب و برق اگر نبودند، انتخابات با آرامش برگزار نمی شد. صدا و سیما، همم تلاش کرد. الحمدالله به خوبی، امن و سالم یک انتخابات بزرگ در این کشور برگزار شد و باید به این افتخار کنیم.
روحانی تصریح کرد: یادم است در مجلس اول و در ماه های آخر، عده ای آمده بودند و میخواستند یک متن درست کنند، امضا جمع کنند برای امام که به امام بگویند، چون جنگ است، نمیشود انتخابات را برگزار کرد.این نمایندگان معتقد بودند به دلیل اینکه برخی از مناطق کشور به اشغال دشمن در آمده است و برخی از شهرستان ها نیز زیر آتش دشمن، بمباران و موشکباران میشود، برگزاری انتخابات عقب بیافتد.
رئیس جمهور افزود: در دوران مشروطه هم رسم بود که برگزاری انتخابات مدتی عقب بیافتد. امام نپذیرفت و گفت که انتخابات باید در روز خودش برگزار شود.
روحانی گفت: یکی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران، این است که در زمان جنگ، بمباران و موشکباران، مردم پای صندوقهای رأی آمدند امام مردم را دعوت کرد و مردم انتخابات برگزار کردند.
برگزاری انتخابات تودهنی به کسانی است که معتقدند نظام را مردم سالار نیست
وی ادامه داد: برگزاری انتخابات تودهنی است نسبت به دشمنانی که علیه جمهوری اسلامی ایران حرف میزنند و میگویند این حکومت مردمی نیست، مردمسالار نیست، مردم دخالت ندارد و مردم هیچ کاره هستند. این حرف، حرف غلطی است. مردم پای صندوق آرا میآیند.
روحانی گفت: اینکه ما غصه میخوریم چرا ۴۸% شد و چرا ۵۸% نشد، این یعنی صندوق مهم است. مردم مهم هستند. اگر مهم نبود که ما غصه نمی خوردیم حالا هر درصدی که میخواهد بشود.
رئیس جمهور تصریح کرد:دعوت و اصرار مقام معظم رهبری با بیان صریح از مردم برای حضور در انتخابات و خواهش مراجع، فرهیختگان و مسئولین از مردم برای حضور پای صندوق آرا، بدین معنا است که صندوقها و رای مهم است.
وی ادامه داد: البته حالا اگر در یک دورهای، حضور مردم یک مقدار کمی کمرنگ بوده است، باید علت آن بررسی شود و مشکل را حل کنیم و نباید ادامه پیدا کند. این ۴۸ درصد باید یک بار در تاریخ ما باشد؛ انشاالله.
سختی زندگی مردم عامل کاهش مشارکت در انتخابات نبود/علت من درآوردی درست نکنید
روحانی گفت: دفعات بعد باید جبران کنیم. مشکلات را جبران کنیم. از نظر من مشکل روشن است، به هر حال، محققین غیر دولت، دانشگاه، جامعه شناسان و سیاسیون بنشیند و فکر میکنند که اگر این سه تا مشکل نبود، مشارکت در انتخابات به جای ۴۸ درصد، میشد ۵۸!
وی ادامه داد: بیخودی هم من در آوردی علت درست نکنیم. اینکه مردم زندگیشان سخت بود و به پای صندوقهای رأی نیامدند، پس چرا وضعیت زندگی مردم سیستان و بلوچستان که سخت تر بود آنجا آمار بالا بود؟
روحانی گفت: الحمدلله انتخابات به پایان رسید و وزارت کشور نظر رسمی و آمار نهایی را اعلام کرد. برادر خوبمان حجت الاسلام رئیسی به عنوان کسی که آرا لازم را کسب کرده با حدود ۱۸ میلیون رای منتخب مردم شد.
وی اظهار کرد: نکته این است که هیچ فرقی ندارد دولت دوزادهم باشد یا سیزدهم؛ ما همه یک نظام و یک ملت هستیم که همه باید به هم برای اداره کشور کمک کنیم.
رئیس جمهور اظهار کرد: صبح شنبه که تقریبا نتیجه انتخابات مشخص شده بود به محض اینکه مطلع شدم پیروز انتخابات آقای رئیسی است، همان وقت تصمیم گرفتم و با رئیس جمهور منتخب تماس گرفتم، تبریک گفتم و قرار ملاقات گذاشتم که ساعت ۱۱ خدمت او بروم و رفتم.
طبق رسم سیاسی به دیدار رئیس جمهور منتخب رفتم
روحانی ادامه داد: طبق رسم سیاسی به دیدار رئیس جمهور منتخب رفتم، در آن جلسه بحث های بسیار خوبی در مورد مسائل سیاست خارجه، بین الملل، اقتصادی و داخلی مطرح شد البته در حدی که فرصت جلسه به ما اجازه می داد در باره این مسائل صحبت کردیم.
وی خاطرنشان کرد: ما این جلسات را ادامه خواهیم داد، امروز جلسه دوم با رئیس جمهور منتخب برگزار خواهد شد. جلسات مختلفی تشکیل خواهیم داد چون باید همه واقعیات کشور را بدون کم و کاست به آقای رئیسی و دولت بعدی بگوییم.
دولت سیزدهم شرایط آسانتری خواهد داشت
رئیس جمهور با بیان اینکه در شرایط بسیار سختی کشور را اداره کردیم عنوان کرد: من معتقدم دولت سیزدهم شرایط آسانتری خواهد داشت نه اینکه مشکلی نداشته باشد ولی کارش آسان تر خواهد بود.
روحانی علت آسان تر بودن کار دولت سیزدهم را توضیح داد و گفت: دولت دوازدهم در دورانی که یک جنگ اقتصادی که در تاریخ ایران بی سابقه و در تاریخ دنیا کم سابقه بود به ما تحمیل شد کشور را اداره کرد.
وی بیان کرد: در شرایطی بودیم که کشور را از همه طرف محاصره کردند؛ تمام بانک ها، روابط پولی، ارتباطات، صادرات و واردات را بستند و حتی برای وارد کردن دارو و مواد غذایی چه زجرهایی کشیدیم.البته مردم این مسائل را می دانند و آگاهی دارند که به چه سختی توانستیم دارو یا واکسن تهیه کنیم.
روحانی به شرح عملکرد وزارت نفت در ایام جنگ اقتصادی پرداخت و گفت: عملکرد وزارت نفت در این سه سال جای افتخار دارد که با چه پیچ و خم هایی توانست بخشی از نفت را بفروشد، ارز لازم را تامین کند تا کشور اداره شود.
وی اظهار کرد: همه تلاش ها برای این بود که به ترامپ بگوییم که تو شکست خوردی و به آمریکا بگوییم تو حریف ملت ایران نیستی!
رئیس جمهور تاکید کرد: اگر دولت در این مدت دست روی دست می گذاشت، وزارت نفت این کار عظیم در صادرات نفت خام و فرآورده ها و گاز را انجام نمی داد و همچنین اقدامات بزرگی که برای صادرات برق و پتروشیمی انجام شد، انجام نمی شد چطور می توانستیم کشور را اداره کنیم.
روحانی تصریح کرد: برخی حرف می زنند و می گویند «دولت نگاهش به آسمان بود» بله! نگاه ما به آسمان و رحمت خدا بوده است. به زمین هم نگاه می کنیم و تلاش خود و کوشش ملت را می بینیم. نگاه ما یا به آسمان و رحمت خداست یا به زمین و تلاش مردم است.
وی افزود: شما می گویید به آسمان نگاه نکنید؛ نه! ما نگاه می کنیم! شما می گویید از خدا نخواهیم! نه؛ از خدا می خواهیم و از ملت هم می خواهیم در چارچوب فرامین الهی کار و تلاش کنند.
رئیس جمهور عنوان کرد: برخی دائم می پرسند «پس چه شد؟ نگاهتان به برجام بود.» نمیدانم برجام چه نیشی به اینها زده است که نمی توانند آن را تحمل کنند.
روحانی در رابطه با عملکرد دولت بعد از خروج آمریکا از برجام توضیح داد و گفت: آیا در زمانی که برجام تعطیل بود، طرف خائن از آن خروج کرد، دوره ترامپ تمام شد و دست ما از برجام خالی بود؛ دست روی دست گذاشتیم یا آنچه لازم بود در واردات و صادرات انجام دادیم و عدم فروش نفت را جبران کردیم؟
وی تاکید کرد: ما کشور را بدون نفت اداره کردیم. یک نفر این را نگفت، که به دولت خسته نباشید بگوید که بعد از صد سال که نفت کشور کشف شده برای اولین بار در تاریخ ایران را بدون پول نفت اداره کردید.
رئیس جمهور ادامه داد: یک نفر نگفت پتروشیمی، فولاد، فرآورده های نفتی و همه کسانی که تلاش و کوشش و فعالیت کردند دستتان درد نکند!
روحانی با اشاره به اینکه کشور در چنین شرایط به خوبی اداره شده است بیان کرد: تمامی حقوق ها، اوراق، هزینه های کمک معیشتی به موقع پرداخت شده؛ این کار که در دولت یازدهم و دوازدهم اتفاق افتاد، بی نظیری بوده است. کافی است این عملکرد را با دولت های قبلی مقایسه کنید.
دولت، جنگ اقتصادی را به خوبی به پایان رسانده است
وی گفت: دولت این کار بزرگ را انجام داده و حداقل کشور را در مدت سه سال و نیم اداره کرده و جنگ اقتصادی را به خوبی به پایان رسانده است.
رئیس جمهور خطاب به ملت ایران اعلام کرد: دولت این جنگ را به پایان رسانده و در سایه ایثار و فداکاری مردم و رهنمودهای رهبری آمریکا را پای میز مذاکره کشاند، حرف زد و مسائل مهم را حل و فصل کرد.
به عراقچی اختیارات بدهند، تحریم ها همین امروز رفع می شود
روحانی عنوان کرد: شرایط به گونه ای است که اگر بخواهند همین امروز می توانیم تحریم ها را لغو کنیم؛ نه فردا! همین امروز می توانیم با دادن اختیارات به مسئولان این کار را انجام دهیم و عباس عراقچی در وین می تواند نتیجه مذاکرات را در عرض چند روز نهایی کند و توافق را شکل دهد.
وی با اشاره به اینکه ما کار خود را انجام داده ایم بیان کرد: البته برخی پیچ و خم هایی هنوز وجود دارد که نمی خواهم با ورود به آن کام مردم را تلخ کنم؛ اما باید بگویم ما با عهد خود با مردم باقی ماندیم.
در برابر آمریکا تسلیم و خم نشدیم
رئیس جمهور خطاب به مردم ایران گفت: مردم! عهد ما با شما این بود که در برابر آمریکا تسلیم و خم نشویم که نشدیم؛ عهد ما این بود که با سه سال و نیم جنگ کشور را اداره کنیم و مواد لازم را واردکشور کنیم و بر این عهدها باقی ماندیم.
روحانی ادامه داد: هیچ کارخانه ای در این مدت به خاطر عدم ورود مواد اولیه از خارج از کشور تعطیل یا تعلیق نشد؛ هیچ بیماری به خاطر نبودن تخت بیرون از بیمارستان نماند. این هنر و فداکاری مردم ایران است و ما این راه را ادامه دادیم.
وی با تاکید بر اینکه در میان مشکلات جنگ اقتصادی، مشکلات اساسی بانک را هم حل کردیم تصریح کرد: اصلاحات عظیمی که در بانک ها انجام شد قابل توجه بوده است، فکر نکنید کار ساده ای بوده است!
رئیس جمهور ادامه داد: ۷۰۰ هزار میلیارد تومان به خاطر اصلاح بانک ها ما صرف کرده ایم و بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان برای موسسات اعتباری و ۷۰ هزار میلیارد برای بانک های نیروهای مسلح هزینه کردیم تا این بانک ها سامان پیدا کنند.
روحانی اظهار کرد: چه کسی این را گفت که دولت وسط این مشکلات، چنین جراحی بزرگی را در بانک ها را انجام دهد و ساختاری برای شفافیت به وجود آورد؛ این دولت بود که جلوی فساد ایستاد.
با دادگاه نمی توان جلوی فساد را گرفت/ ما بت فساد جنگیدیم
وی تاکید کرد: با دادگاه نمی توان جلوی فساد را گرفت، با شفافیت است که می توان مانع فساد شد. این ما بودیم که با فساد جنگیدیم و مقابلش ایستادیم.
رئیس جمهور عنوان کرد: امروز است که سامانه جامع تجارت نشان می دهد که چه کسی از بانک مرکزی پول گرفته، چه کالایی دارد و زمان اقدامات مختلفش به چه ترتیب است. شفافیت را چه کسی درست کرد؟ این کارعظیم و بزرگی بود که دولت برای مبارزه با فساد انجام داد.
روحانی با تاکید بر اینکه هیچ راهی برای مبارزه با فساد جز شفافیت وجود ندارد اظهار کرد: همه اطلاعات باید در اختیار مردم قرار بگیرد. دولتی که اطلاعات را در اختیار مردم گذاشت این دولت بود، دولتی که پهنای باند ایجاد کرد تا مردم بتوانند به راحتی ببیند چه خبر است این دولت بود.
وی ادامه داد: اینکه وزیر بهداشت و درمان اعلام می کند در یک سال اخیر تا پایان مرداد ۱۴ هزار تخت افتتاح می شود؛ این یعنی چه؟ در تمام تاریخ ایران از آغاز تا امروز چند تخت در کشور داشته ایم و این دولت چند تخت اضافه کرده است و چه تعداد تخت را بازسازی کردیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: اینکه شما الان در غرب کارون می بینید استخراج نفت ۵ برابر شده و در پارس جنوبی استخراج دو برابر شده دفاع از حقوق ملت ایران بوده است.