رمزگشایی از اهداف ایده مذاکره ایران و آمریکا
به نوشته پولاک، مقامات عالی ایران مطمئنا پیشنهاد نشست سران دو کشور را نخواهند پذیرفت، زیرا ایدئولوژی آنها بر مقاومت علیه “استکبار جهانی” مبتنی است. پولاک در ادامه تصریح کرد احتمال رد شدن این پیشنهاد، دلیل دیگری است برای اینکه آمریکا چنین پیشنهادی را مطرح کند.
برخی برای منزوی ساختن ایران ایده مذاکره ایران و آمریکا را مطرح میکنند.
به گزارش فرارو، با خروج دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از توافق هستهای، میزان خصومیت بین تهران و واشینگتن به سطح کمسابقهای رسید. مقامات دو کشور به شدت از سیاستهای یکدیگر انتقاد میکنند. آمریکا برای تشدید فشار اقتصادی بر ایران در سراسر جهان با شرکای خود گفتگو میکند. آخرین اقدام مهم در این زمینه، تاکید یک مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا بر مسئله به صفر رساندن صادرات نفت ایران تا ماه نوامبر است. در مقابل، مقامات ایرانی ضمن محکوم کردن سیاستهای آمریکا، تاکید میکنند فشارهای اقتصادی و تحریمهای آمریکا علیه ایران تاثیر چندانی بر زندگی مردم ایران نخواهد گذاشت.
در میانه این خصومتها، هم در ایران و هم در آمریکا، برخی ایده مذاکره جدید و حتی نشست سران دو کشور را مطرح میکنند.
اخیرا ۱۰۰ تن از فعالان ایرانی از طیفهای گوناگون، طی نامهای خواستار مذاکره مستقیم بین تهران و واشینگتن شدهاند. جریانهای سیاسی ایران متناسب با گرایشهایشان، درباره اهدف این نامه گمانهزنی کرده و برخی هم به شدت از انتشار چنین نامهای در برهه کنونی انتقاد کردند.
در حالی که در ایران افراد نزدیک به اعتدالگرایان، مسئله مذاکره با آمریکا را مطرح میکنند، در آمریکا گروههای مخالف ایران نیز این ایده را مطرح کردهاند! البته اهداف اعلامشده دو طرف از مسئله مذاکره کاملا متفاوت است.
برخی در دولت آمریکا، همزمان با افزایش ناآرامیها در ایران، به ترامپ فشار میآورند تا آشکارا به ایران پیشنهاد مذاکره دهد. نکته قابل توجه این است که منادیان این مذاکره، افرادی هستند که به شدت با سیاستهای ایران مخالفت میکنند. خود مسئله مذاکره، عجیب نیست، زیرا در گذشته این امر بین دو کشور در سطح وزرای خارجه اتفاق افتاده، اما استدلال طرفداران مذاکره در آمریکا عجیب به نظر میرسد.
در واقع بنا به اذعان آمریکاییها، این نوع مذاکره راهی برای افزایش فشار بر ایران و منزوی کردن آن است. زیرا آنان معتقدند که ایران در شرایط کنونی پیشنهاد مذاکره را نخواهد پذیرفت. در نتیجه مقامات آمریکایی به اروپاییها خواهند گفت که ما از دیپلماسی برای حل مشکلات حمایت کردیم، اما ایران این پیشنهاد را نپذیرفت. روزنامه نیویورکپست در گزارشی با بیان اینکه این گونه افراد در دولت آمریکا حضور دارند، نوشت آنها سعی میکنند بر اساس این استدلال، اروپا را متقاعد کنند تا به کارزار فشار آمریکا علیه ایران بپیوندد.
به گفته نیویورکپست، طرفداران مذاکره با ایران در دولت آمریکا، شرط میبندند که ایران ژست مذاکراتی که از جانب “استکبار جهانی” مطرح شده باشد را نخواهد پذیرفت.
در همین رابطه، دیوید پولاک، پژوهشگر اندیشکده انستیتوی واشینگتن، اخیرا طی یادداشتی در روزنامه والستریتژورنال، حتی از مذاکره هم فراتر رفته و پیشنهاد کرده در بالاترین سطح بین مقامات ایران و آمریکا نشست برگزار شود.
به گفته پولاک این پشنهاد در عین اینکه فشار را بر ایران بیشتر میکند، برای آمریکا ریسک اندکی دارد.
به نوشته پولاک، مقامات عالی ایران مطمئنا پیشنهاد نشست سران دو کشور را نخواهند پذیرفت، زیرا ایدئولوژی آنها بر مقاومت علیه “استکبار جهانی” مبتنی است. پولاک در ادامه تصریح کرد احتمال رد شدن این پیشنهاد، دلیل دیگری است برای اینکه آمریکا چنین پیشنهادی را مطرح کند.
از دیدگاه پولاک، متحدان آمریکا در منطقه، مانند اسرائیل، بدون شک از کمتر شدن میزان خصومت ترامپ علیه ایران نگران خواهند شد. با این حال، پولاک به اسرائیلیها یادآوری میکند که چنین پیشنهادی ایران را در یک موضع پر ریسک قرار خواهد داد.