رقابت قالیباف و رئیسی با لیست انتخاباتی جمنا در انتخابات 98

اصولگرایان تلاش می کنند که با استفاده از ابزار جمنا برای انتخابات مجلس آتی یک فهرست واحد ارائه کنند اما فعالیتهای قالیباف و رئیسی نشان میدهد که اردوگاه اصولگرایی در انتخابات ۹۸ حداقل سه فهرست خواهد داشت.
اصولگریان برای انتخابات مجلس خیز برداشته اند، زمزمه های گاه و بیگاه می گویند که اکثریت اصولگرایان فعلا بر این عقیده هستند که از همان سازوکار ۹۶ برای سال ۹۸ هم بهره بگیرند. جبهه مردمی نیروهای انقلاب که در انتخابات ریاست جمهوری اخیر توفیقی حاصل نکرد گویا قرار است با تغییراتی در انتخابات ۹۸ مورد استفاده قرار میگیرد. این را سید محمد حسینی عضو شورای مرکزی جمنا میگوید. به گفته او تمرکزشان اینبار نیز روی استانها و جوانان است. او با تایید اینکه جمنا فعالیتهایش برای انتخابات پیش رو را آغاز کرده است، گفت: « جبهه مردمی در زمینه انتخابات مجلس هم فعالیت خواهد داشت اما نقش اصلی را شوراهای شهرستانها با توجه به شناختی که از جامعه خود دارند، ایفا خواهند کرد. … فعالیت جمنا اکنون در این حد است که ساختارش را کامل کند و آن زمان میتواند ارتباطهای خود را برقرار کند و در اعماق شهرستانها و استانها و جاهای مختلف نیرو داشته باشد تا براساس شناختی که شوراها از شهرستانها دارند، بررسی انجام داده و فعالیت کند».
حسینی در همین مصاحبه توضیحی نیز در مورد مسئولیت جدید مهدی چمران ارائه کرده است. به گفته او ، چمران جانشین ذوالقدر شده تا مامور فعال کردن کمیتهها سیاسی،رسانه و … در درون جبهه است.
این طور که به نظر میرسد اصولگرایان قصد دارند به جای تمرکز روی ۳۰ کرسی تهران، کرسیهای شهرستان را هدف قرار داده و برای ارائه یک فهرست بلند و تشکیل یک مجلس یکپارچه میکوشند. آنها بعد از واگذار کردن کرسیهای تهران و شورای شهر تهران در انتخابات قبلی از راهکار رقیب خود یعنی ارائه لیست واحد درس گرفته اند. اما با وجود آغاز فعالیتهای جمنا و تلاشی که چمران در چارچوب کمیتههای مختلف برای ارائه فهرست خواهد کرد، نمیتوان مطمئن بود که آنها موفق به ارائه لیست واحد شوند و جمنا از دومین آزمون خود سربلند بیرون آید.
قالیباف چراغ خاموش وارد صحنه شد
اینطور که از شنیدهها بر می آید، محمد باقر قالیباف یعنی همان کسی که نامزد نهایی جمنا نشد از همین حالا فعالیتهای انتخاباتی خود را کلید زده است. افشاگریهای محمد علی نجفی از شهرداری دوران قالیباف او را کمتر از همه نگران کرده و احتمالا هنوز فکر میکند که با شعارهای ۴ درصدی و ۹۶ درصدی کاری از پیش میبرد. او دیگر چشم امیدی به جمنا ندارد و به همین خاطر در حال تهیه کردن فهرست خود است.
رئیسی هوای بهارستان کرد؟
قالیباف اما تنها اصولگرایی نیست که با جمنا موازی کاری میکند. سفرهای استانی و سخنرانیهای با تم انتخابات رئیسی نیز حکایت از ورود او به عرصه انتخابات مجلس دارد. پیش از این گمانهزنیهایی نیز در مورد احتمال سرلیستی او در انتخابات مجلس شده بود. گمانه زنیهایی که چندان جدی به نظر نمیرسد یا حداقل هنوز مورد اجماع قرار نگرفته است. اینطور که محمد حسینی گفته است « هنوز چنین بحثی در جمنا در اتباط با انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی مطرح نشده است؛ چراکه این بحث زودهنگام است و فایده و نتیجه ندارد. باید زمینهها فراهم شود و بعد از آن به مصادیق ورود کنیم».
برخی از تحلیلگران مسایل سیاسی ورود رئیسی به انتخابات مجلس را به نفع او نمیدانند و معتقدند که این کار پوست خربزه دیگری زیر پای او است. برخی نیز اطمینان دارند که او تولیت آستان قدس را به رویای کرسی ریاست مجلس که مشخص نیست به واقعیت بدل شود یا خیر، نمیدهد. با همه اینها شواهد و شنیده ها نشان میدهد که رئیسی قصد ورود به انتخابات آتی را دارد. چه سرلیست جمناییها باشد و چه لیست خود را ارائه کند. تا همین جای کار می توان حدس زد که اصولگرایان در انتخابات ۹۸ حداقل با سه فهرست وارد میشوند. در این میان اما نمی توان از برخی تحرکات سعید جلیلی چشم پوشید، او که جلسات دولت سایه اش را کم و بیش برگزار می کند بی میل نیست اگر مستقیما ورود به انتخابات ۹۸ را نداشت پشت صحنه یک لیست انتخاباتی را مدیریت کند.
اعتدالیون اصولگرا چه می کنند؟
اما وقتی از انتخابات ۹۸ حرف زده می شود نمی توان از اصولگرایان اعتدالی چشم پوشید، اصولگرایانی که نماینده آنها در مجلس فعلی تا حد زیادی می توان گفت مستقلینی هستند که سال ۹۴ در لیست اصولگرایان جایی نداشتند و با لیست امید به مجلس رفتند اما تا آخر کار پای همراهی با اصلاح طلبان نایستادند. این طیف از اصولگرایان که همراهان همیشگی علی لاریجانی هم بوده اند بعید است که بدون قید و شرط بازهم از سوی اصلاح طلبان پذیرفته شوند شاید از همین روست که تلاش هایی را برای بستن لیست آغاز کرده اند.