رشد 4.4 ‌درصدی اقتصاد ایران در سال 1400

    کد خبر :765135

بر اساس پیش‌بینی برخی از موسسات مالی و پولی در صورت احیای برجام و رفع تحریم‌های سنگین اعمال شده از سوی ایالات متحده، اقتصاد ایران می‌تواند تا سال آینده رشد بیش از ۴ ‌درصد و تا سال ۲۰۲۳ حدود ۶ درصد را پیش‌روی خود ببیند. این در حالی است که علاوه بر تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا کرونا نیز عامل مهم دیگری است که منجر شده تا صادرات کالاهای غیرنفتی ایران به کشورهای همسایه هم تا حد زیادی کاهش یابد.

افزون بر آن در صورتی که برجام احیا نشود و تحریم‌ها در سطح کنونی حفظ شوند، اقتصاد ایران طبق پیش‌بینی بانک تسویه بین‌الملل، در سال آینده رشد ۱.۸ درصدی را تجربه خواهد کرد و ذخایر ارزی آن به ۴۶.۹ ‌میلیارد دلار کاهش می‌یابد. لازم به ذکر است در حال حاضر حدود ۹۰ ‌درصد ذخایر ارزی رسمی ایران به‌دلیل تحریم‌های آمریکا در کشورهای مختلف مسدود شده است.

از اردیبهشت ۹۷ که ایالات متحده به‌طور رسمی از برجام خارج شد و سیاست فشار حداکثری بر ایران را در پیش گرفت، میزان فروش نفت ایران تقریبا صفر شد. مسائل و مصائب اقتصادی هر روز شکل پر رنگ‌تری به خود گرفت و میزان رشد اقتصادی منفی شد. در این بین بیماری کرونا هم معضل دیگری شد تا تجارت ایران برای صادرات کالاهای غیرنفتی نیز با مشکلات عدیده‌ای مواجه شود. بر همین اساس بانک جهانی هم چندماه قبل پیش‌بینی کرد با وجود تداوم شرایط فعلی، میزان رشد اقتصادی ایران با کاهش بیشتری مواجه خواهد شد. این در حالی است که کارشناسان بر این باورند پس از شکست ترامپ در انتخابات، روی کار آمدن بایدن و زمزمه‌های بازگشت آمریکا به برجام، می‌تواند شرایط را تغییر دهد و ایران بار دیگر با گشایش اقتصادی مواجه شود.

همانطور که اشاره شد، با پیروزی بایدن در انتخابات سوم نوامبر احتمال بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای شدت گرفته است و این را می‌توان به معنای کاسته شدن از کارزار فشار حداکثری در نظر گرفت. اگرچه بسیاری از تحلیلگران معتقدند بازگشت به شرایط پیش از اردیبهشت ۹۷ در بازه زمانی کوتاه‌مدت کمی دور از ذهن خواهد بود و احیای یک‌ شبه برجام چندان محتمل نیست، اما بانک تسویه بین‌الملل در گزارشی، رشد اقتصادی ایران در صورت رفع تحریم‌ها را در سال ۲۰۲۱ معادل ۴/۴ درصد، در سال ۲۰۲۲ معادل ۹/۶‌درصد و در سال ۲۰۲۳ معادل شش‌درصد پیش‌بینی کرده است.

بر اساس گزارش ایسنا و به گفته این موسسه در صورت افزایش صادرات نفتی، میزان ذخایر ارزی این کشور تا سال ۲۰۲۳ به حدود ۱۰۹‌میلیارد دلار افزایش پیدا خواهد کرد.

در سال ۲۰۲۰ ارزش ریال مقابل دلار حدود ۵۰‌درصد کاهش پیدا کرد، اما از اواخر ماه اکتبر، پول ملی این کشور مجددا تقویت شده است. گفتنی است ایران بالاترین نرخ ابتلا به کرونا را در خاورمیانه دارد و همین همه‌گیری ویروس کرونا هم شرایط اقتصادی این کشور را پیچیده‌تر کرده است.

گرابیس ایرادیان- کارشناس ارشد بانک تسویه بین‌الملل در امور منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا – با بیان اینکه احتمال افزایش حجم سرمایه خارجی این کشور از ۸۹۰‌میلیون دلار در سال جاری به ۶.۴ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۵ وجود دارد گفت: تا زمانی که در اواخر سال آینده بیشتر تحریم ها برداشته شود، میزان سرمایه خارجی ورودی به ایران احتمالا زیر دو‌میلیارد دلار باقی خواهد ماند که بخش بزرگ آن مربوط به چین است. افزون بر آن در صورتی که برجام احیا نشود و تحریم‌ها در سطح کنونی حفظ شوند، اقتصاد ایران طبق پیش‌بینی بانک تسویه بین‌الملل در سال آینده رشد ۱.۸ ‌درصدی را تجربه خواهد کرد و ذخایر ارزی آن به ۴۶.۹ ‌میلیارد دلار کاهش می‌یابد. لازم به ذکر است در حال حاضر حدود ۹۰‌درصد ذخایر ارزی رسمی ایران به‌دلیل تحریم‌های آمریکا در کشورهای مختلف مسدود شده است.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید