دیپلمات ارشد کره شمالی: شاید مجبور شویم در مذاکرات با آمریکا تجدیدنظر کنیم
درپی شکست مذاکرات سران آمریکا و کره شمالی در هانوی ویتنام یک دیپلمات ارشد کره شمالی به خبرنگاران گفت که شاید کشورش مجبور شود در مذاکرات هستهای با واشنگتن تجدید نظر کند.
به گزارش بازتاب از خبرگزاری یونهاپ، ‘چون سون خویی’ معاون وزیر خارجه کره شمالی روز شنبه افزود: حتی کیم جونگ اون رهبر کشورش نیز در این اندیشه است.
وی افزود: بیش از یک سال خویشتنداری کرده و آزمایشهای هستهای و موشکی بالستیک را متوقف کرده ایم در این شرایط باید به کره شمالی امتیاز داده و در قبال این اقدامات بزرگ، دستکم بخشی از تحریمها لغو میشد.
پس از شکست مذاکرات هانوی، مقامهای دو کشور تصریح کردند که به دلیل نرسیدن به توافق بر سر لغو تحریمها علیه کره شمالی، مذاکراتشان متوقف شده است.
این دیپلمات کره شمالی گفت که احساس او این است که رهبر کره شمالی هم به دنبال تجدید نظر و بازنگری در سیاست مذاکرات هستهای با آمریکا است.
وی تاکید کرد: در این مدت اقدامات بسیار سازندهای انجام داده ایم از مهمترین آنها توقف آزمایشهای موشکی و هستهای در ۱۵ ماه گذشته بوده است.
معاون وزیر خارجه کره شمالی گفت: پیشتر در مقررات شورای امنیت آمده بود که اگر کره شمالی دست به اقدامی تحریک آمیز نزند، تحریمها علیه این کشور لغو خواهد شد اتفاقی که تاکنون نیفتاده است.
وی گفت: حالا نه تنها مشوقی نگرفته ایم بلکه آمریکا توقف راکتور هستهای یانگ بیون را خواستار است و بتدریج میخواهد دیگر سایتهای اتمی و موشکی بالستیک کره شمالی نیز متوقف شود.
معاون وزیر خارجه کره شمالی گفت: رهبر کشورش پیشنهاد توقف کار راکتور یانگ بیون را در قبال لغو تحریمها داد، اما آمریکا میگوید که این برایش راضی کننده نیست و نمیتواند به این خاطر تحریمها را لغو کند.
خبرگزاری کره جنوبی مینویسد که شکست گفتگوهای هانوی نگرانی در مورد فروپاشی مذاکرات دو کشور را بیشتر کرده است اگرچه دو طرف به طور عمومی گفته اند مذاکرات ادامه خواهد یافت.
یونهاپ همچنین گزارش کرد که امروز کانگ کیوانگ وا وزیر خارجه کره جنوبی، تلفنی با مایک پمپئو همتای آمریکایی خود گفتگو کرده و تحولات نشست هانوی را مورد بحث قرار داده است.
کانگ در این تماس گفت: اگرچه آمریکا و کره شمالی در ویتنام به توافق محسوسی دست نیافتند، اما این مهم است که آمریکا با شکیبایی گفتگوها را با کره شمالی ادامه دهد.
وزرای خارجه دو کشور در این ارتباط تلفنی موافقت کردند در آینده نزدیک درباره دیدار دوم سران آمریکا و کره شمالی، گفت و گوی مستقیم داشته باشند و افزودند: مذاکره کنندگان هستهای آنها نیز نشستی برگزار خواهند کرد.
دومین نشست سران میان کیم جونگ اون و دونالد ترامپ، رهبران کره شمالی و آمریکا روزهای چهارشنبه و پنجشنبه (۸ و ۹ اسفند ۹۷) در هانوی پایتخت ویتنام برگزار شد، اما این نشست به دلیل زیاده خواهیهای دونالد ترامپ در برابر درخواستهای منطقی کیم، شکست خورد و ترامپ نشست را نیمه کاره رها کرد.
‘ری یونگ هو’ وزیر خارجه کره شمالی در مورد شکست این مذاکرات گفته بود ما در نشست سران فقط خواهان لغو تعدادی از تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد بودیم که در اقتصاد کشور و زندگی مردم اختلال ایجاد کرده اند و در مقابل، از بین بردن کامل تاسیسات هستهای نیونگ بیون را پیشنهاد کردیم، اما ترامپ آن را نپذیرفت.
رهبران دو کشور پیش از این در خرداد ۹۷ در سنگاپور با یکدیگر دیدار کرده بودند نتیجه این نشست، توافقی مبهم در زمینه عاری سازی هستهای شبه جزیره کره بود.
از آن زمان تاکنون با وجود آنکه کره شمالی یکی از سایتهای هستهای خود را نابود و از آزمایش هستهای خودداری کرده، آمریکا تنها به توقف رزمایشهای مشترک با کره جنوبی اکتفا کرده است.
کیم اولین رهبر کره شمالی است که از سال ۱۹۶۴ هنگامی که «کیم ایل سونگ» پدر بزرگ فقیدش با «هو چی مین» رهبر انقلابی ویتنام در هانوی دیدار کرد به این کشور سفر کرده است.