دور جدید مذاکرات ایران و امریکا در قطر
خبرگزاری فرانسه نوشت این مذاکرات از دیروز سه شنبه در دوحه قطر شروع شده است. این مذاکرات با میانجیگری قطر و اتحادیه اروپا برگزار می شود.
محل دقیق برگزاری مذاکرات اعلام نشده است. مذاکرات به این صورت است که نمایندگان ایران و امریکا هر یک اتاق جداگانه هستند و نماینده اتحادیه اروپا میان دو طرف، پیام ها را رد و بدل می کند.
در این مذاکرات علاوه بر ایران و امریکا، نماینده اتحادیه اروپا نیز حضور دارد که میان دو طرف پیام رد و بدل می کند.
یک دیپلمات مقیم در خلیح فارس به خبرگزاری فرانسه گفت: “دو هیات در دو اتاق جداگانه نشسته اند. میان دو هیات، پیام ها به صورت غیرمستقیم مبادله شد”.
هدف از این مذاکرات، حل مشکلات باقی مانده میان ایران و امریکا برای خروج مذاکرات هسته ای احیای برجام از بن بست است.
رابرت مالی نماینده ویژه امریکا در امور ایران، علی باقری کنی معاون وزیر خارجه ایران و مسوول مذاکرات هسته ای و انریکه مورا معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مذاکرات قطر حضور دارند. هر سه مقام قبل از این در مذاکرات هسته ای احیای برجام در وین نیز حضور داشتند.
سفارت امریکا در دوحه هم توییت کرد رابرت مالی قبل از آغاز مذاکرات با وزیر خارجه قطر درباره “تلاش های دیپلماتیک مشترک درباره ایران” دیدار و گفتگو کرد.
باقری هم بعد از دیدار با مقامات قطر، با انریکه مورا مذاکره کننده اتحادیه اروپا دیدار کرد.
وزارت خارجه قطر در بیانیه ای از میزبانی مذاکرات ایران و امریکا استقبال کرد.
در بیانیه وزارت خارجه قطر آمده است که این کشور آمادگی کامل دارد فضای مناسبی را برای کمک به همه طرف ها و موفقیت در گفتگو فراهم کند. وزارت خارجه قطر همچنین ابراز امیدواری کرده است مذاکرات غیرمستقیم دارای نتایج مثبت در مسیر احیای توافق برجام باشد.
سخنگوی اتحایه اروپا هم گفت مذاکرات دوحه جایگزینی برای مذاکرات وین نیست بلکه با هدف حل مسائل باقی مانده میان ایران و امریکاست تا مذاکرات هسته ای بتواند پیشرفت کند.
او همچنین خواستار سرعت در حل مسائل باقی مانده میان ایران و امریکا برای بازگشت به مذاکرات وین شد.
وی توضیح داد: همیشه می گویم زمان به سود ما نیست. پس باید به سرعت گام برداریم. امیدوارم این گفتگوها با بالاترین سرعت ممکن انجام شود. بگذارید ببینیم مذاکرات دوحه چه می شود و پس از آن امیدواریم به سرعت به مذاکرات وین برگردیم.
امریکا در دوره ریاست دونالد ترامپ در سال 2018 از توافق برجام خارج شد و تحریم های سابق و جدیدی علیه تهران اعمال کرد. در مقابل تهران نیز از محدودیت های هسته ای برجامی اش به ویژه در زمینه سطح اورانیوم کاست.
جو بایدن وعده بازگشت به برجام داد و در نتیجه مذاکرات وین برای این موضوع دو سال پیش شروع شد. هدف مذاکرات هسته ای وین بازگشت امریکا به برجام، رفع تحریم های ضدبرجامی آمریکا علیه ایران و بازگشت ایران به محدودیت های هسته ای برجامی است.
در وین، طرف های مذاکره کننده به توافق نزدیک شده بودند اما اختلافات میان ایران و امریکا مانع شد. یکی از این اختلافات موضوع باقی ماندن نام سپاه پاسداران در فهرست گروه های تروریستی وزارت خارجه امریکاست. درخواست ضمانت ایران از امریکا برای عدم تکرار خروج از توافق از دیگر اختلافات باقی مانده بود.
دولت جو بایدن می گوید موضوع خارج کردن سپاه از فهرست امریکا درباره گروه های تروریستی، موضوعی مربوط به خارج از مذاکرات احیای برجام است.
قطر همزمان با ایران و امریکا رابطه خوبی دارد. قبل از این هم خبرهایی درباره میانجیگری قطر میان ایران و امریکا منتشر شده بود.
قطر تلاش می کند از طریق میانجیگری میان طرف های مورد اختلاف و میزبانی گفتگو میان آنها جایگاه خود را در زمینه دیپلماسی و فعالیت های بین المللی ارتقا دهد. قطر قبل از این هم میان ایران و مخالفان بشار اسد در سوریه میانجیگری کرده بود.
علاوه بر این می توان به میانجیگری میان دولت امریکا و طالبان و میزبانی از مذاکرات مستقیم میان دو طرف در دوحه اشاره کرد.
قطر میزبان بزرگترین پایگاه نظامی ارتش امریکا در منطقه است. پایگاه فرماندهی مرکزی ارتش امریکا (سنت کام) که مسوولیت اداره ارتش امریکا در منطقه را در برعهده دارد در پایگاه العدید قطر است.