دلیل عصبانیت روحانی به روایت اعداد

  • سیاسی
  • دوشنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۸ ۱۰:۵۰
    کد خبر :642507

روحانی این روزها می‌کوشد با ایجاد دوگانه‌های جدید، انتظارات را از حول مسائل اقتصادی دور سازد. گزارش حاضر به بررسی کارنامه عملکرد دولت در برخی شاخص‌های کلان اقتصاد ایران طی دوره ۶ ساله پرداخته است.

 

در چهار دهه گذشته، انتخابات‌ها در ایران حول محورهای مختلفی ازجمله آزادی، عدالت، مقاومت-سازش و… شکل گرفته و دوگانه‌هایی در این زمینه به وجود آمده است. دوگانه‌سازی‌ها به‌خودی‌خود امری مذموم نیست و اگر دوگانه‌هایی واقعی و متناسب با نیاز اصلی کشور شکل بگیرد، چه‌بسا بتواند بهترین و متخصص‌ترین افراد را از سبد رای مردم بیرون بیاورد. در این زمینه و در حالی که به انتخابات مجلس شورای اسلامی نزدیک می‌شویم، تحرک گروه‌های سیاسی افزایش یافته و دوگانه‌ها در حال شکل‌گیری است.

 

به گزارش فارس،حسن روحانی نیز مانند سایر روسای گذشته دولت در نظر دارد با تاثیر‌گذاری در انتخابات آینده بتواند مجلسی همسو با سیاست‌های خود روی کار آورده و بتواند دوسال باقی‌مانده از عمر دولت خود را با مجلسی همراه ادامه دهد. در این زمینه و در حالی که دولت در موضوعات مربوط به معیشت و اقتصاد دست‌پایین را خواهد داشت، اما روحانی این روزها می‌کوشد با ایجاد دوگانه‌های جدید، انتظارات را از حول مسائل اقتصادی دور سازد. گزارش حاضر به بررسی کارنامه عملکرد دولت در برخی شاخص‌های کلان اقتصاد ایران طی دوره ۶ ساله پرداخته است.

 

فاصله طبقاتی در دولت روحانی رکورد زد

 

شاخص ضریب جینی که درجه نابرابری موجود بین درآمد افراد یک کشور را توصیف می‌کند، طی سال ۸۹ مقدار آن در ایران حدود۰.۴۰۹۹ بود که به گواهی آمار و ارقام، پس از اجرای برنامه هدفمندی یارانه‌ها به‌طور محسوسی کاهش یافته و تا سال ۹۲ به حدود ۰.۳۶۵۰ رسیده است. با این حال این شاخص در سال‌های اخیر در شرایط بدتری نسبت به سال اول تصدی دولت روحانی قرار داشته و تا سال ۹۷ به عدد ۰.۴۰۹۳ رسیده که خود یک رکورد در میزان نابرابری و شکاف طبقاتی طی هشت‌سال اخیر است.

 

سهم ۷۵ درصدی دولت روحانی درخلق نقدینگی

 

در حالی که رشد اقتصادی کشور در چند سال اخیر به‌طور متوسط نزدیک به صفر بوده، رشد نقدینگی ۲۵ درصد بوده است و همین مساله افزایش بی‌سابقه تورم در دولت روحانی را در پی داشته به‌طوری که دولت او بعد از دولت هاشمی‌رفسنجانی رکورددار تورم در چهار دهه گذشته است. در حالی که حجم نقدینگی با روی کار آمدن حسن روحانی ۴۹۰ هزار میلیارد تومان بوده این عدد اکنون به اذعان وزیر اقتصاد به بیش از ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده و این یعنی بیش از ۷۵ درصد نقدینگی کشور فقط در دولت حسن روحانی خلق شده است.

 

رشد ۲۳۹ درصدی قیمت مسکن در دولت روحانی

 

در شاخص قیمت مسکن بررسی داده‌های آماری (مرکز آمار ایران و وزارت راه‌وشهرسازی) نشان می‌دهد طی دوره دولت روحانی، در شهر تهران قیمت مسکن از متری ۳.۸ میلیون تومان در تابستان ۹۲ به ۱۲.۷ میلیون تومان در پایان تابستان سال ۹۸ رسیده است. به‌عبارت دیگر، در دولت روحانی میانگین قیمت مسکن در شهر تهران در هر متر ۹ میلیون تومان (سالی ۱.۵ میلیون تومان) یا به‌عبارتی، درمجموع ۲۳۹ درصد افزایش یافته است. شاخص دیگر در بخش مسکن، وضعیت ساخت‌وساز است. در این شاخص نیز بررسی داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد تعداد پروانه‌های احداث ساختمان از ۲۰۶ هزار و ۳۷۲ فقره در پایان سال ۹۱ با کاهش ۳۱ درصدی به ۱۴۲ هزار و ۳۹ فقره در سال ۹۷ رسیده است.

 

تضعیف ۱۱ پله ای ایران در فضای کسب‌و‌کار

 

طبق آخرین آمار بانک جهانی، رتبه ایران در وضعیت کسب‌وکار بدتر شده است. بانک جهانی در گزارش کسب‌وکار ۲۰۲۰ رتبه ایران را میان ۱۹۰ کشور بررسی‌شده ۱۲۷ اعلام کرد. این یعنی اگر صاحب سرمایه‌ای بخواهد کشوری را برای کسب‌وکار انتخاب کند، ایران صدوبیست‌وهفتمین انتخاب وی خواهد بود. برای مقایسه بهتر براساس گزارش بانک جهانی، ایران میان ۱۵ کشور همسایه خود بعد از کشورهای جنگ‌زده عراق و افغانستان دارای بدترین شرایط کسب‌وکار است. نکته قابل‌توجه آنکه طبق معیارهای گزارش اخیر بانک جهانی رتبه ایران سال گذشته ۱۱۶ بوده که این مساله نشان‌دهنده بدتر شدن ۱۱ پله‌ای فضای کسب‌وکار ایران در جهان است.

 

۶۲ تن ذخایر طلا آب شد برای هیچ!

 

 

بررسی ها نشان می‌دهد در ۱۴ مردادماه سال ۹۲ که دولت روحانی بر سر کار آمد، قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار حدود ۱۰۳ هزار تومان بوده که این میزان با رشد ۲۹۵ درصدی یا افزایش ۳۰۴ هزار تومانی در هر گرم، به بیش از ۴۰۷ هزار تومان در ۱۹ آبان سال جاری (روز یکشنبه) رسیده است. همان‌طور که آمارها نشان می‌دهد، پس از شروع التهابات ارزی در پایان سال ۹۶، قیمت طلا نیز در ایران به‌طور قابل‌توجهی اوج گرفت که در این زمینه ‌تنها اقدام دولت برای مدیریت بازار طلا، تبدیل ۶۲ تن ذخایر طلای کشور در قالب ۷.۵ میلیون قطعه سکه برای عرضه در بازار بوده است، موضوعی که به اعتراف همه دولتمردان بدترین نوع مواجهه با موضوع افزایش قیمت طلا بوده است.

 

رشد ۲۸۷ درصدی نرخ ارز در دولت روحانی

 

مطابق آمار نرخ دلار از حدود ۲۹۰۰تومان در مرداد ۹۲ با رشد ۲۸۷ درصدی به بیش از ۱۱ هزار و۳۰۰ تومان در روزهای اخیر رسیده‌است.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید