دزد آمد، قطار نیامد!

اواخر اردیبهشت ماه بود و در هیاهوهای انتخابات ریاستجمهوری دولت دوازدهم که خبرها از رسیدن ریل به کرمانشاه حکایت داشت؛ اعلام شد که بالاخره کرمانشاهیها قرار است به آرزوی دیرینه خود با طنین انداختن سوت قطار برسند.
به گزارش اعتماد، همزمان شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقلی هم اعلام کرد که ریلگذاری کریدور غرب ایران در روزهای پایانی به سر میبرد و کم کم قطار به استان کرمانشاه میرسد تا در گام بعدی راهآهن ایران به عراق متصل شود.
هر چند که این وعدهها به انتخابات نرسید و مردم کرمانشاه دو ماه بعد یعنی در ۱۲ مرداد ماه رسما از پایان ریلگذاری کریدور غرب که خوان آخر رسیدن قطار به کرمانشاه بود، خبردار شدند اما تا امروز که یک ماه و یک هفته از آن روز هم میگذرد خبری از رسیدن قطار به کرمانشاه نیست؛ موضوعی که در سکوت خاصی تا امروز ادامه یافته است.
این در حالی است که وزارت راه و شهرسازی بیشترین مانور خبری را برای توسعه راهآهن غرب کشور پس از خریدهای هواپیمایی، در هنگامه انتخابات ریاستجمهوری و رای اعتماد عباس آخوندی انجام داده بود.
تاکید داشت که اعلام کند، دولت اتمام ریلگذاری کریدور غرب را از اولویتهای خود قرارداده و علاوه بر به ثمر رساندن این وعده، تلاش دارد تا بخش درآمدزایی هم برای کشور ایجاد کند. حال آنکه بعد از تقریبا یک ماه و نیم از اعلام رسمی پایان ریلگذاری راهآهن کرمانشاه خبری از سوت قطار در کرمانشاه نیست. گزارشها نشان میدهد که هیچ کدام از ایستگاههای قطار در این مسیر آماده بهرهبرداری نیست.
وزارت راه و شهرسازی در این رابطه سکوت کرده و اعلام نمیکند که دلیل این تاخیر چیست. البته شنیدهها حکایت از ادامهدار بودن اتفاقی دارد که تاکنون چند باری پای ریلگذاریهای دولتی خوابیده است و اینبار نیز خطآهن کرمانشاه به این سرنوشت دچار شده است.
در نشریات محلی استان کرمانشاه اخیرا خبری منتشر شده که بر مبنای آن سارقانی با هوابرش اقدام به بریدن خطوط ریل راهآهن کرمانشاه کردهاند. مسوولان ریلی کشور هماکنون پروندهای را برای دزدی ریل قطار کرمانشاه در دادگاه این استان باز کردهاند که نشان میدهد پس از اتمام ریلگذاری کریدور غرب با دزدی ریلهای حد فاصل بیستون به کرمانشاه بخشی از کار تکمیل این خطآهن را معطل کردهاند.
البته روایتهای دیگری هم شنیده شده که حکایت از کمبود منابع مالی برای تکمیل این پروژه دارد. این در حالی است که اسدالله رازانی، استاندار کرمانشاه اواخر سال گذشته به نقل از محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده بود که قطار ۳۱ فروردین به کرمانشاه میرسد؛ برنامهریزیای که ظاهرا قرار است دوباره به عقب بیفتد.
ریل دزدی در روز روشن!
مقامات وزارت راه و شهرسازی در ماههای گذشته بارها خبرهای ضد و نقیضی از افتتاح و بهرهبرداری از راهآهن کرمانشاه اعلام کردهاند، اما حالا به جز خشکسالی منابع، گویا ریل دزدی هم دست مسوولان حمل و نقلی را بسته است و فعلا وعدههای توسعه شبکه ریلی و توسعه حمل و نقل ریلی با گرههایی همچون ریل دزدی عجین شده است.
مسوولان ریلی کشور هرچند سعی میکنند در این مورد سکوت اختیار کنند اما نشریات محلی استان کرمانشاه تایید میکنند که این خط ریلی همچنان بلاتکلیف مانده است. سابقه ریل دزدی البته فقط منحصر به خطآهن غرب نیست.
پس از دزدی کابلهای مسی مخابرات پدیده، ریل دزدی در سایر خطوط کشور هم طی سالهای گذشته اتفاق افتاده است. ماجرای ریل دزدی از خطوط راهآهن ایران، قدمتی چند ساله دارد؛ ماجراهایی که اگر پای خط ریلی جدیدی در میان نبوده قطعا برای خطوط قدیمی میتوانسته است ایجادکننده حادثهای مهیب باشد.
همانند اتفاقی که ۲۶ اردیبهشتماه سال گذشته روی داد و ماموران انتظامی پلیس راهآهن شمالشرق با دستگیری سارقان دو تُن «بالاست» از وقوع حادثهای هولناک برای قطارهای راهآهن تهران- مشهد جلوگیری کردند. اتفاقی که شاید میتوانست حادثهای به بزرگی حادثه قطار تبریز را رقم بزند.ماموران انتظامی ایستگاه «یاتری» به سمت ایستگاه گرمسار هنگام گشتزنی بودند که در تاریکی شب متوجه تردد یک تراکتور درحوالی راهآهن شدند.
ماموران در بررسی دقیق موضوع، پس از توقف تراکتور و دو سرنشین آن، بالغ بر دو تن «بالاست» در تریلی آنها کشف کردند. بعد از دستگیری سارقان و رسانهای شدن این اتفاق بود که ماجرای دزدی ریل که چند سالی است مسوولان ریلی را آزار میداد کمی رسانهای شد و مسوولان مجبور شدند روزه سکوتشان را بشکنند. در آن روزها بود که مشخص شد پروندههای متعددی در دادگاههای کشور برای ریلدزدی مفتوح است.
از پروندههای ریل دزدی و پیچ و مهره گرفته تا خاک و بالاست که شاید عقل شیطان هم به آن نمیرسد. دزدانی که پول بادآورده خود را از جیب دولت و مردم میدزدند و با این کار خود نه تنها به دولت ضرر میزنند که مردم بیگناه را به کام مرگ میکشانند.
در این نوع دزدی؛ سارقان درآمدهای خود را در میان آهنهای فولادین ریلها جستوجو میکنند. سنگ میدزدند، پیچ و مهره سرقت میکنند و گاهی هم به سراغ خود ریلها میروند و آنها را بار میزنند و با خود میبرند. پول بیشتری هم گیرشان میآید، ولی هرچه پول آنها بیشتر میشود، امنیت از بین میرود.
ریل دزدیهای مشابه
مرداد ماه سال ۹۴ بود که ۶۰۰ پیچ و مهره از خطآهن گرگان سرقت شد و باعث شُلشدن ریل شد. همین موضوع عاملی برای خروج قطار گرگان- اینچهبرون از مسیر اصلی بود. این سرقت توسط افراد ناشناس به طوری انجام شد که درطول ۱۲۵متر هیچ نگهدارنده ریلی وجود نداشت و عملا ریل به کلی رها بود.
آن روز قطار سانحهدیده ایستگاه اینچه برون را با ۷۰ مسافر به مقصد گرگان ترک کرد و ساعت ۳۰/۱۵ دقیقه در کیلومتر ۵۰۶ اینچه برون- تهران و نزدیکی روستای دوگنچی از خط خارج شد. از آنجا که پیش از این سانحه قطار در مسیر برعکس یعنی گرگان- اینچه برون، مسافران دیگری را منتقل کرده بود، به نظر میرسید در مدت زمان رفت تا برگشت قطار، افرادی اقدام به سرقت پیچ و مهرههای نگهدارنده ریل کرده بودند.
قطار آسیبدیده که ۶ چرخ آن از ریل خارج شد پس از ۱۸۱ روز غیر فعال بودن تعمیر و مجددا مورد بهرهبرداری قرار گرفت. هشتم خردادماه سال ۹۲ هم ۹ سارق با ۳ کامیون ریل راهآهن را دزدیده بودند. اعضای این باند، هنگامی که داشتند این ریلها را بارگیری میکردند، شناسایی و دستگیر شدند.
با دریافت خبرهای مبنی بر فعالیت یک باند سرقت، حوالی ایستگاههای راهآهن در شهرستانهای گرمسار و سمنان، پیگیری این موضوع در دستور کار ماموران پلیس راهآهن شمالشرق قرار گرفت. در تحقیقات ماموران مشخص شد، تعدادی سارق و مالخر با تشکیل باندی، قصد سرقت ادوات دپو شده در ایستگاه راهآهن لاهورد گرمسار را دارند.
اکیپهای ویژهای از ماموران پلیس راهآهن گرمسار و سمنان به محل اعزام شدند و درعملیاتی ضربتی و غافلگیرانه، هر ۹ عضو این باند سرقت را دستگیر کردند. سارقان ۱۲ تن آهنآلات ریلی را در ۳ کامیون، بارگیری کرده بودند که با حضور به موقع پلیس، شناسایی و دستگیر شدند.
اعضای این باند سرقت، پس از تکمیل پرونده تحویل مرجع قضایی شدند. جالب اینجاست هر چند این نوع دزدیها مسبوق به سابقه است و همچنان با همه نظارتها این امر در خطوط مختلف اتفاق میافتد اما سال گذشته بود که فرمانده پلیس راهآهن از کاهش ۳۵ درصدی ریل دزدی در چهار ماهه ابتدای سال خبر داده بود و این امر را نتیجه نظارتهای پلیس راهآهن دانسته بود اما باز هم با سکوتهای خاص مسوولان این اتفاق روی میدهد و دزدان با دست کردن در جیب دولت و مردم با جان ملت بازی میکنند.
اما خبری از برخوردها با این سارقان نیست و شاید جالبتر اینکه با وجود اینکه دولت به باد انتقاد از عدم اجرایی شدن به موقع وعدههایش گرفته میشود اما همچنان اصرار دارد تا در مورد دلایل تاخیر در اجرای پروژههایش سکوت کند و نگویند چرا مردم غرب کشور همچنان منتظر شنیدن صدای سوت قطار کرمانشاه هستند.