در یمن چه خبر است؟
از روز چهارشنبه گذشته درگیریها در پایتخت یمن شروع شده و دهها کشته و زخمی برجای گذاشت.
به گزارش فرارو، از روز چهارشنبه گذشته درگیریها بین نیروهای حزب کنگره مردمی یمن و انصارالله در صنعا، پایتخت یمن شروع شد. روز جمعه دو طرف برای حل بحران، مذاکره کردند. اما پس از شکست مذاکرات، مجددا در صنعا درگیریها آغاز شد و دهها کشته و زخمی برجای گذاشت. حزب کنگره مردمی یمن اعلام کرد که سه تن از نیروهای طرفدار علی عبدالله صالح در این درگیریها کشته شدند.
حزب کنگره مردمی یمن، طرفدار علی عبدالله صالح، رئیس جمهور اسبق یمن است و با انصار الله (حوثیها) هم پیمان بود.
در درگیریهای شدید روز گذشته، از سلاح سنگین استفاده شد. اغلب درگیریها بر سر کنترل ساختمانهای دولتی و مراکز نظامی رخ داد. انصار الله دیروز اعلام کردند که کنترل مناطقی مانند پادگان السواد، ریمه حمید، جامع صالح و دفتر کمیته دائمی حزب کنگره مردمی در صنعا را بدست گرفتهاند.
این درحالی است که یک منبع نظامی در نیروهای گارد ریاستجمهوری وابسته به علی عبدالله صالح، ادعا کرده که این مناطق و پادگانها هنوز تحت سیطره گارد ریاستجمهوری است.
درگیریها صرفا به صنعا محدود نبود بلکه به استانهایی مانند عمران، المحویت و ذمار کشیده شد.
شبکه الجزیره گزارش داد که امروز یکشنبه، مجددا درگیریها بین دو طرف از سرگرفته شده و تعداد تلفات درگیریهای روزهای گذشته در صنعا ۳۶ کشته و ۲۲۵ زخمی بوده است.
صالح الصماد، رئیس شورای عالی سیاسی، طی بیانیهای که خبرگزاری سبأ منتشر کرده، ضمن “فتنه” خواندن این درگیریها اعلام کرد این فتنه شکست خورده است. عبدالملک حوثی، رهبر انصارالله، علی عبدالله صالح، رئیس جمهور اسبق یمن، را مسئول وقایع اخیر دانست. حوثی، با اتهام صالح به خیانت به وطن، اظهار کرد که رئیس جمهور سابق این کشور، با نیروهای عربستان تبانی کرده است.
پیشتر صالح، طی اظهاراتی، مردم را به قیام علیه حوثیها دعوت کرده بود و از سربازانش خواسته که با نیروهای حوثی مقابله کنند.
طرح اماراتی – سعودی
در همین رابطه روزنامه رأی الیوم در گزارشی اختصاصی به نقل از یک منبع آگاه نوشت که در دو هفته گذشته تماسهای زیادی بین علی عبدالله صالح و ائتلاف عربی به منظور زمینهسازی برای قدرت گیری پسر صالح انجام شده است.
این منبع، “کودتای” صالح علیه حوثیها را با تدارکات پشتپرده ابوظبی برای بازگرداندن خاندان صالح به قدرت مرتبط دانست و افزود: عربستان با این طرح موافقت کرده است، زیرا این طرح پس از شکست نظامی (عربستان در یمن)، جنگ جاری در این کشور را به شکل سیاسی فیصله خواهد داد.
رأی الیوم نوشت: امارات در حال تلاش برای انجام آشتی کامل با حزب کنگره ملی یمن است. حزبی که صالح رهبری آن را برعهده دارد.
این در حالی است که گزارشهای غربی، طرح امارات و عربستان برای فیصله دادن به جنگ یمن را یک طرح “سخت، پیچیده و پر خطر” دانستند. زیرا اگر درگیریها بین صالح و حوثیها به یک جنگ تمام عیار تبدیل شود، صالح توانایی پیروز شدن در این جنگ را ندارد.
به گفته رأی الیوم، صالح همزمان با درگیریها، پیامهای مثبتی تحت عنوان “باز کردن یک صفحه جدید” به نیروهای ائتلاف تحت رهبری عربستان ارسال کرده است.
شلیک موشک به نیروگاه هستهای امارات
با انتشار گزارشهایی درباره احتمال دست داشتن امارات در درگیریهای یمن، امروز، برای اولین بار نیروهای انصارالله یک موشک بالدار از نوع کروز به سمت نیروگاه هستهای براکه ابوظبی شلیک کردند که ۱۲۰۰ کیلومتر طی کرد.
ضیف الله الشامی، عضو شورای عالی سیاسی و همچنین عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن در گفتوگو با شبکه العالم اعلام کرد موشکی که امروز به نیروگاه اتمی ابوظبی شلیک شد، واکنشی به تلاش امارات برای ایجاد فتنه و هدف قرار دادن جبهه داخلی یمن است.
الشامی افزود: ما اعلام کرده بودیم که نیروهای یمنی موشکهایی در اختیار دارند که با آنها میتوانند همه پایتختهای کشورهای متخاصم را هدف قرار دادند. موشکی که به سمت ابوظبی شلیک شد، نشان میدهد که تهدیدات و فشارهای دشمن علیه ملت یمن بی فایده است.
الشامی تاکید کرد که معنای شلیک موشک بالدار کروز این است که ما میدانیم چه کسانی در صنعاء توطئه کردهاند. این سخنان الشامی در واقع، امارات را مسئول وقوع درگیریهای یمن معرفی میکند.
البته مرکز امور بحران امارات، شلیک موشک به سمت این کشور را تکذیب کرد و ادعا کرد امارات سامانه پدافند هوایی دارد که میتواند با هر نوع تهدید مقابله کند.
حمایت عربستان از درگیریها
ائتلاف موسوم به “بازگرداندن مشروعیت به یمن” که تحت رهبری عربستان است، طی یک بیانیه رسمی، این درگیریها را “انتفاضه مبارک ” دانست و اعلام کرد این ائتلاف با تمام قدرت از آن حمایت میکند.
خبرگزاری رسمی عربستان واس، ضمن انتشار بیانیه ائتلاف نوشت: رهبری ائتلاف تاکید کرد که وقایع جاری صنعا و سایر استانهای یمن را از نزدیک دنبال میکند.
رسانههای وابسته به عربستان، ضمن پوشش گسترده این درگیریها، موضع نرمی نسبت به علی عبدالله صالح اتخاذ کردند.
روزنامه سعودی الحیات به نقل از منابع خود در صنعا، از تلاشهای سید حسن نصرالله برای میانجیگری بین علی عبدالله صالح و حوثیها خبر داد و نوشت: رئیسجمهور سابق (یمن) پیشنهاد میانجیگری سید حسن نصرالله و ایران برای حل اختلاف با حوثیها را نپذیرفت.
منابع الحیات مدعی شدند که این میانجیگری دیر پیشنهاد شده است.
شبکه المسیره، وابسته به انصارالله، تغییر موضع علی عبدالله را تایید کرده و در وبگاه خود سخنرانی عبدالملک حوثی، رهبر انصار الله، را تحت عنوان “سخنرانی دوم عبدالملک بدرالدین حوثی، به مناسبت پیوستن علی عبدالله صالح به متجاوزان” منتشر کرد.