در دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم چه گذشت؟

بازتاب– روز شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ (۱۹ آوریل ۲۰۲۵)، دور دوم مذاکرات غیرمستقیم میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در رم، پایتخت ایتالیا، برگزار شد. این گفتوگوها با میانجیگری عمان و با هدف کاهش تنشها و دستیابی به توافقی جدید در خصوص برنامه هستهای ایران انجام گرفت.
جزئیات مذاکرات رم
در این دور از مذاکرات، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، و استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا، به صورت غیرمستقیم و با میانجیگری عمان به گفتوگو پرداختند. این نشست که حدود چهار ساعت به طول انجامید، به دنبال نشست اولیه در عمان برگزار شد و هدف آن تدوین نقشه راهی برای مذاکرات فنی در آینده بود.
محورهای اصلی گفتوگو
یکی از محورهای اصلی مذاکرات، برنامه غنیسازی اورانیوم ایران بود. گفته می شود ایالات متحده خواستار توقف کامل این برنامه است، در حالی که ایران بر حق خود برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای تأکید دارد و حاضر به پذیرش محدودیتهایی در ازای لغو تحریمها است.
بر اساس اعلام مقامات ایران، موضوعات فراتر از مسائل هستهای، از جمله توانمندیهای دفاعی و مسائل منطقهای، نه در مذاکرات جاری مطرح بوده و نه در آینده مطرح خواهد شد. همچنین، مسئله برچیدن زیرساختها و توانمندیهای هستهای ایران هیچگاه موضوع گفتوگو نخواهد بود.
واکنشها و مواضع
عباس عراقچی مذاکرات را “سازنده” توصیف کرد و اعلام کرد که گفتوگوهای کارشناسی از روز چهارشنبه در عمان آغاز خواهد شد. در مقابل، یک مقام ارشد آمریکایی به خبرگزاری «اکسیوس» اعلام کرد که در جریان این نشست، علاوه بر گفتوگوهای غیرمستقیم، مذاکرات مستقیمی نیز میان هیأتهای ایرانی و آمریکایی انجام شده است. وی این نشست را “موفق و سازنده” توصیف کرد و افزود که طرفین برای برگزاری دور بعدی مذاکرات در هفته آینده به توافق رسیدهاند. این مقام همچنین از نقش عمان در تسهیل مذاکرات و از ایتالیا بابت میزبانی این گفتوگوها قدردانی کرد.
عمان به عنوان میانجی اصلی در این مذاکرات نقشآفرینی کرد و ایتالیا نیز با پذیرش میزبانی، زمینهساز برگزاری این نشست شد. وزیر امور خارجه ایتالیا، آنتونیو تاجانی، اعلام کرد که کشورش همواره آماده میزبانی از نشستهایی است که میتوانند نتایج مثبتی به همراه داشته باشند.
چشمانداز آینده
با توجه به پیشرفتهای حاصلشده در این دور از مذاکرات، قرار است گفتوگوهای کارشناسی در سطح فنی از روز چهارشنبه در عمان آغاز شود و دور سوم مذاکرات نیز برای شنبه آینده برنامهریزی شده است.
با توجه به روند فعلی گفتوگوها، احتمال دستیابی به توافق نهایی میان ایران و آمریکا وجود دارد، اما این احتمال همچنان به عواملی همچون میزان انعطافپذیری دو طرف در خصوص خطوط قرمز، نتایج مذاکرات کارشناسی آتی در عمان، و اجتناب از تحرکات تنشزا در منطقه وابسته است. اگرچه نشست رم با پیشرفتهایی همراه بود و حتی به گفتوگوهای مستقیم منجر شد، اما اختلافات بنیادین در زمینه غنیسازی و لغو تحریمها هنوز پابرجاست و مسیر توافق نهایی همچنان پرچالش خواهد بود.