حسین الله کرم: پیشنهاد فرانسه شکست میخورد و انتخابات به ضرر اعتدال و اصلاحات میشود
تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: هر نوع توافق جدید سرنوشت برجام را پیدا می کند چون احتمال دارد در انتخابات آینده آمریکا ترامپ رأی نیاورد و رئیس جمهور جدید، این توافق را بر هم بزند یا بعد مدتی اروپایی ها به ناتوانی خود در اجرای توافق اعتراف کنند.
بعد خروج آمریکا از برجام پروژه روحانی برای توافق با غرب عمل به بن بست خورد و هر روز که گذشت روزنه های امید برای احیای آن یکی پس از دیگری بسته شد.
اما به یکباره در آستانه نشست گروه هفت اتفاق جدیدی افتاد که دولت روحانی و حامیانش را به آینده روابط با غرب خوشبین کرد. فرانسه پیشنهاد ایجاد خط اعتباری 15 میلیارد دلاری برای خرید نفت از ایران را روی میز گذاشت.
حال این سوال مطرح است که درصورت اجرا یا شکست چنین توافقی، معادلات انتخابات مجلس دستخوش چه تغییری خواهند شد.
حسین الله کرم می گوید: اجرای موفق توافق 5 ماهه به نفع جریان اصلاحات و اعتدال و شکست آن به ضرر این دو جریان خواهد بود.
مشروح گفتگوی نامه نیوز با حسین الله کرم را در ادامه بخوانید.
****
*ایران و فرانسه این روزها در حال مذاکراتی هستند که یک توافق جدیدی را برای حفظ برجام انجام دهند، به نظر شما این مذاکرات نتیجه بخش خواهد بود؟
-هر نوع توافق جدید سرنوشت برجام را پیدا می کند چون احتمال دارد در انتخابات آینده آمریکا ترامپ رأی نیاورد و رئیس جمهور جدید، این توافق را بر هم بزند یا بعد مدتی اروپایی ها به ناتوانی خود در اجرای توافق اعتراف کنند.
*قرار است ایران و 1+4 توافق 5 ماهه ای را به اجرا درآورند تا برای بعد از آن تصمیم گیری شود، یعنی می فرمایید چنین توافقی به نتیجه نمی رسد؟
-گذشته اروپا نشان می دهد این توافق نتیجه بخش نخواهد بود چون اروپایی ها حاضر نشدند حتی 4 میلیون یورو برای اینستکس قرار دهند بنابراین این توافق 15 میلیارد دلاری نه تنها عملی نمی شود بلکه فقط از ایران زمان می گیرد. معتقدم پالس های منفعلانه آقایان روحانی و ظریف، اروپایی را گستاخ تر از قبل کرد، به طوری که دیگر از اینستکس حرفی نمی زنند، حرف های جدیدشان هم پشتوانه ای ندارد چون منوط به موافقت ترامپ است که ترامپ هم در نشست گروه هفت گفت «با هر گونه پول دادن به ایران مخالف است و هرگونه مذاکره نمی تواند به برداشته شدن تحریم ها منجر شود».
* باوجودی که اعلام شد «آمریکا با پیشنهاد ایجاد خط 15 میلیارد دلاری برای فروش نفت ایران مخالفت کرده»، فرانسه این خبر را تکذیب کرد. به نظر شما اگر توافق 5 ماهه ای بین ایران و 1+4 حاصل شود مقدمه ای برای کاهش تنش بین ایران و امریکا خواهد بود؟
-هر گونه کاهش تنش باید همراه با امکان فروش نفت ایران از تنگه هرمز باشد. معتقدم توافق 5 ماهه یا هر گونه توافق دیگری فقط با هدف گرفتن وقت از ایران مطرح می شود.
*به فرض توافق 5 ماهه بین ایران و 1+4 عملی شود، آیا روی معادلات انتخابات مجلس در اسفندماه تأثیر می گذارد؟
– اگر اروپایی ها تا 5 ماه آینده بتوانند 15 میلیارد دلار به عنوان پیش خرید نفت به ایران بپردازند در انتخابات آینده تأثیر مثبت برای جریان اعتدال و اصلاحات دارد اما من معتقدم پیشنهاد توافق 5 ماهه اجرا نمی شود و با شکست روبرو خواهد شد. قطعا این شکست تأثیر منفی بر نامزدهای اعتدال و اصلاحات خواهد گذاشت و دولت را دچار چالش می کند. البته دولت و جریان اعتدال و اصلاحات تا انتخابات آتی بحث تبلیغاتی این موضوع را دنبال می کنند تا مردم را تحت تأثیر قرار دهند اما نتیجه عکس می گیرند چون مردم فراموش نکردند که فرانسه در جریان مذاکرات برجام نقش پلیس بد را داشت و بعد خروج آمریکا از برجام نیز این شرکت های فرانسوی توتال و پژو بودند که زودتر از سایر شرکت های اروپایی ایران را ترک کردند.
*در مجموع معتقدید باید فاتحه پروژه روحانی برای توافق با غرب را خواند؟
-آنچه باقی مانده ادبیات منفعلی است که شاهدش هستیم. معتقدم عمل به موضع خرید و فروش امن نفت برای همه کشورها از خلیج فارس به شرط وجود این امکان برای ایران و همچنین اجرای واقعی و تأثیرگذار کاهش تعهدات برجامی با غنی سازی 20 درصد می تواند اروپا و آمریکا را سرعقل بیاورد و آنها به طور واقعی پای اجرای توافق با ایران خواهند آمد.