حاشیه نشینان مشهد سند مالکیت زمین می گیرند
مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری با بیان این که وزارت راه وشهرسازی با توافقات انجام شده با سازمان اوقاف برای حاشیه نشین های واجد شرابیط شهر مشهد، سند مالکیت زمین می گیرد، گفت: قرار بر این است که اراضی متعلق به سازمان اوقاف در منطقه حاشیه شهر با اراضی دارای ارزش افزوده تهاتر شود و سند مالکیت به حاشیه نشین ها واگذار کنیم.
محمد سعید ایزدی، معاون وزیر راه وشهرسازی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره توافق با سازمان اوقاف برای تعیین تکلیف اراضی حاشیه شهر، اظهار داشت: توافق وزارت راه وشهرسازی با سازمان اوقاف شامل تمام پهنههای شهری میشود که این نهاد در آن مناطق دارای زمین است و مالکیت دارد، چه در بافتهای تاریخی و چه بافت های حاشیهای.
وی با بیان این که توافقی که با سازمان اوقاف انجام شده براساس اصل تبدیل به احسن رقبات وقفی است که مقام معظم رهبری هم تاکید ویژه ای بر آن داشتند، ادامه داد: در تلاش هستیم از یک سو اوقاف در این کار مشترک، رقبات خود را تبدیل به احسن کند و از سوی دیگر مشکلات و موانع مالکیتی که برای ساکنان این اراضی وجود دارد، رفع شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: بیش از 50 هکتار اراضی سکونتگاههای غیر رسمی مشهد متعلق به آستان قدس رضوی است. بخشی از این اراضی وقفی هستند و سایر شهرها هم با این دست از مشکلات مواجه هستیم.
مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری با بیان اینکه دستورالعملی در وزارت راه وشهرسازی تنظیم کرده ایم و بر اساس آن دستور العمل، ساکنان این اراضی با رعایت این دستورالعمل می توانند تقاضای سند ملکی کنند، افزود: این دستورالعمل و توافقی که اخیرا با سازمان اوقاف انجام شد به واگذاری اراضی در مالیکت سازمان اوقاف تعمیم پیدا می کند.
ایزدی گفت: در تلاش هستیم با توافقات انجام شده با سازمان اوقاف بتوانیم با همان روال وزارت راه و شهرسازی به ساکنان پهنههای حاشیه شهر و سکونتگاه های غیر رسمی سند ارائه کنیم. همچنین سازمان اوقاف را هم متقاعد کنیم این رویه و روال را دنبال کند یا اینکه سازمان اوقاف اراضی خود در حاشیه شهرها را به وزارت راه و شهرسازی واگذار کند.
وی در پاسخ به این پرسش که سازمان اوقاف ما به ازای واگذاری این اراضی چه منافعی خواهد داشت، گفت: در واقع این واگذاری همان اجرای اصل تبدیل به احسن رقبات وقفی است. اولین گام در اجرای این اصل این بود که در توافقی با اوقاف قرار بر این شد که تمامی رقباتی که در پیرامون حرم مطهر امام (ع) در مشهد وجود داشت را به وزارت راه وشهرسازی واگذار کند و وزارت راه هم ما به ازای این اراضی، در منطقه دیگری که میتواند ارزش افزوده برای اوقاف داشته باشد، زمین در اختیار اوقاف قرار دهد.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: در مرحله اول سعی میکنیم که اوقاف از همین دستورالعمل وزارت راه و شهرسازی بتواند نسبت به ارائه اسناد مالکیت به ساکنان مناطق حاشیه نشینی کمک کند اما در غیر این صورت می توانیم از طریق تهاتر و معاوضه اراضی اعطای سند مالکیت به حاشیه نشین ها را با موافقت سازمان اوقاف دنبال کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که برای تهاتر چه میزان اراضی با سازمان اوقاف به توافق رسیدهاید، ادامه داد: آمار و ارقام در اقدام مشترک معین میشود. در بافت های داخلی و تاریخی این اعداد و ارقام مشخص شده است اما در مورد سکونتگاه های غیر رسمی در حاشیه شهرها هنوز عدد دقیقی مشخص نشده است. در حال شناسایی این رقبات در کل کشور چه بافت حاشیه ای و چه بافت تاریخی هستیم. البته در گام اول این شناسایی را از شهرهای پایلوت اجرای طرح مانند مشهد و قم شروع خواهیم کرد.
ایزدی تاکید کرد: بخشی از اراضی حاشیه ای شهر مشهد متعلق به اراضی ملی، منابع طبیعی، آستان قدس و سازمان اوقاف است اما طبق تاکید وزیر راه و شهرسازی اصرار ما بر این است که حاشینه نشین ها را با رعایت دستورالعمل های موجود از حاشیه به متن منتقل کنیم . البته قرار نیست به شخصی که قطعی از اراضی حاشیه شهر مشهد را تصرف کرده، سند مالکیت اعطا شود بلکه متقاضیان سند مالکیت باید واجد شرایط 6 گانهای باشند که این شرایط در دستورالعمل وزارت راه وشهرسازی توضیح داده شده است.
وی با بیان اینکه ساکنان حاشیه نشین ها و سکونتگاه های غیر رسمی می توانند با داشتن سند مالکیت اقدام به اخذ پروانه ساخت و دریافت تسهیلات برای مقاوم سازی و نوسازی خانه های خود کنند، اظهار داشت: بنا بر این یکی از اقدامات برای ساماندهی حاشیه نشینی واگذاری اسناد مالکیت است اما در کنار آن بحث های تامین زیرساخت و کارآفرینی و … را دنبال میکنیم.