جلالپور: اقتصاد را جراحی کنیم
رییس سابق اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد:«اولین کار قبل از تشکیل کابینه دولت دوازدهم این است که یک عزم و اراده بهوجود آید که ما نیاز به جراحی در اقتصاد کشور داریم و با مُسکنها و تصمیمات یکساله و دو ساله نمیتوانیم اقتصاد کشور را اصلاح و سالم کنیم.»
محسن جلالپور در گفتوگویی با اشاره به عملکرد اقتصادی دولت یازدهم و اولویتهای دولت دوازدهم، اظهار داشت:«من اگر بخواهم راجع به عملکرد اقتصادی دولت یازدهم صحبت کنم، باید از دو بعد زمان و مطلب به بررسی موضوع بپردازم.»
به گزارش بازتاب به نقل از خبرآنلاین ، وی افزود:«از بعد زمان، باید 4 سال عمر دولت را به سه دوره زمانی تقسیم کرد؛ کوتاهمدت (سهماه اول)، میانمدت (دو ساله اول) و بلندمدت (دوره چهار ساله).» رییس سابق اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه من اعتقاد دارم در کوتاهمدت یعنی سهماهه، دولت یازدهم عملکرد، تصمیمات و برنامهریزی خوبی برای اقتصاد کشور داشت، تصریح کرد:«شما آن روزها را به خاطر دارید که کشور مشکل جدی در حوزههای مختلف اقتصادی داشت؛ مشکلات جدی در حملونقل، تحریم، تورم و… .»
جلالپور عنوان کرد:«من فکر میکنم نباید از کنار این موضوع بهراحتی بگذریم که دولت یازدهم بسیاری از مشکلات اقتصادی را مدیریت کرد و با وجود اینکه برخی از مسایل همچون کالاهای استراتژیک و نیازهای مردم به سمت بحران میرفت، اما آرامش به کشور بازگشت.»
وی با اشاره به عملکرد دولت در دو سال اول، متذکر شد:«در دو سال اول دولت یازدهم نیز من نمره حد وسط را به دولت میدهم. فکر میکنم دولت در زمینه اقتصادی به این سمت حرکت کرد که عرصه بینالملل را برای اقتصاد ایران باز کند و عملا به جای اینکه اقتصاد ایرا در یک فضای محصور، بسته و گلخانهای باشد، به فضای بینالمللی وصل شود و در نهایت خیلی از گرهها توسط این جریان باز شود.»
رییس سابق اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران ادامه داد:«به نظرم دولت در این زمینه نیز موفق بود؛ ضمن اینکه در همان دو سال اول برخی از امور در مسایل اقتصادی به صورت علمی و کارشناسی مدیریت شد. یعنی همزمان با مذاکرات برجام، کنترل تورم اقدامی بسیار اثربخش بود. از سوی دیگر، با وجود تحریمها، کشور در یک فضای آرامش و تورم قابل دفاع میرفت.»
چرا نتوانستیم میوه برجام را برداشت کنیم؟
جلالپور در ادامه گفت:«اما در اینکه بعد از برجام دولت چه کرد و برنامه 4 ساله و در نهایت برنامهریزیای که باید برای دولتهای بعدی داشته باشد، من نمره قبولی را به دولت یازدهم نمیدهم؛ البته در نمرهای که عنوان میکنم، همه کمکاری و قصور به گردن دولت هم نیست.»
وی توضیح داد:«عدم همکاری، عدم باور و هماهنگی، سنگاندازیها و کارشکنیهای جدیای که بعد از برجام اتفاق افتاد، باعث شد میوه برجام را که هزینه زیادی بابت آن داده بودیم و سالها بابت آن سختی دیده بودیم، برداشت نکنیم. در نتیجه یک نمره پایین را در مسایل اقتصادی برای دولت بهوجود آورد؛ هر چند من اعتقاد دارم در این زمینه کمترین تقصیر را دولت داشت.»
رییس سابق اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران عنوان کرد:«از قدیم گفتهاند سرمایهگذاری و جذب سرمایه مثل آهویی میماند که از بوی خطر هم فرار میکند. میوه برجام میتوانست این باشد که از عرصه بینالملل برای ارتباطات بینالملل و سرمایهگذاری مشترک استفاده کنیم.»
جلالپور افزود:«بزرگترین تقصیر دولت در این زمینه این بود که وزارتخانههای مربوطه در کل نهاد دولت را آماده برای جذب سرمایهگذاری و استفاده از برجام نکرد. عمدتا به جای اینکه مجموعههای دولتی به بهبود فضای کسبوکار و رفع قوانین مزاحم بپردازند و رتبه ایران را بالا ببرند، به مسایلی پرداختند که از این فضا برای خودشان استفاده کنند.»
وی تصریح کرد:»در دو سال پایانی دولت و برنامهریزی برای دولت بعد، باید دولت یازدهم پایهای برای دولت دوازدهم و دولتهای بعد میگذاشت. امروز دولت دوازدهم در حالی روی کار آمده که هیچ استراتژی، کار مدون و برنامهای دولت یازدهم برای او نگذاشته است.»
جلوی تصمیمات ضد و نقیض گرفته شد
رییس سابق اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران اظهار داشت:«در بعد موضوعی و اینکه در چه زمینههایی دولت موفق بود، باید بگویم دولت یازدهم در برخی موارد موفقیتهای غیرقابل انتظاری داشت؛ مثل کنترل تورم. ما واقعا تصور نمیکردیم که در پایان دولت نرخ تورم زیر 10 درصد باشد که در دو سال دوم پایان دولت یازدهم تورم تکرقمی شد و این کار بزرگی بود.»
جلالپور افزود:«ایجاد آرامش در بازار، کار کارشناسی در خصوص مصوبات و جلوگیری از تصمیمات خلقالساعه و تصمیمات ضد و نقیض، کارهای مثبتی بود که دولت یازدهم انجام داد. اگرچه در برخی زمینهها ناموفق بود. برای مثال، ما نتوانستیم رونق را در دولت یازدهم تجربه کنیم و نیز در بحث بهبود فضای کسبوکار و ارتقای رتبه کشور نتیجه نگرفتیم.»
وی با اشاره به برنامه و اولویتهای دولت دوازدهم، عنوان کرد:«من فکر میکنم اولین کار قبل از تشکیل دولت دوازدهم و حتی قبل از تشکیل کابینه است. دولت دوازدهم و شخص رییسجمهور باید این عزم و اراده را در دولت داشته باشند که ما نیاز به یک جراحی در اقتصاد کشور داریم و با مسکنها و تصمیمات یکساله و دو ساله نمیتوانیم اقتصاد کشور را اصلاح و سالم کنیم.»
رییس سابق اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد:«اول از همه، عزم رییسجمهور برای تغییر اساسی در ریل اقتصادی کشور و حرکت به سمت توسعه بخش خصوصی و کم کردن حضور دولت و شرکتهای دولتی در اقتصاد است.» وی خاطرنشان کرد:«با این دیدگاه، در مرحله دوم باید یک تیم اقتصادی همنظر و هماهنگ تشکیل شوند. ما متاسفانه در دولت یازدهم شاهد بودیم که تیماقتصادی همگرایی لازم را نداشتند.»