جدول جدید واکسیناسیون کودکان/ از بدو تولد تا ۶ سالگی
وزارت بهداشت جدول جدید واکسیناسیون کودکان را با افزودن دو واکسن جدید «روتاویروس» و «پنوموکوک» منتشر کرد. این دو واکسن به منظور پیشگیری از بیماریهای خطرناک به سبد واکسیناسیون ملی افزوده شدهاند.
بازتاب_واکسیناسیون روتاویروس از ۱۳ آذرماه در سراسر کشور آغاز شده و واکسیناسیون پنوموکوک نیز در بسیاری از استانها در حال انجام است.
واکسن روتاویروس به صورت خوراکی برای پیشگیری از اسهالهای ویروسی در کودکان و واکسن پنوموکوک به صورت تزریقی برای جلوگیری از بیماریهای تنفسی مانند ذاتالریه تجویز میشود.
مطابق مطالعات اخیر، سالانه حدود ۵۱ هزار و ۶۹ مورد عفونت ناشی از پنوموکوک در ایران ثبت میشود. وزارت بهداشت پیشبینی کرده که در صورت عدم اجرای واکسیناسیون، طی ۱۰ سال آینده حدود ۱۸ میلیون مورد ابتلا به بیماریهای ناشی از پنوموکوک در کودکان زیر ۵ سال رخ خواهد داد که با اجرای این طرح، از بیش از ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار مورد از این بیماریها جلوگیری خواهد شد.
جدول واکسیناسیون جدید به شرح زیر است:
بدو تولد: ب.ث.ژ، هپاتیت ب، فلج اطفال خوراکی
۲ ماهگی: پنجگانه، فلج اطفال خوراکی، روتاویروس، پنوموکوک
۴ ماهگی: پنجگانه، فلج اطفال خوراکی، فلج اطفال تزریقی، روتاویروس، پنوموکوک
۶ ماهگی: سرخک، پنجگانه، فلج اطفال خوراکی، فلج اطفال تزریقی، روتاویروس
۱۲ ماهگی: MMR، پنوموکوک
۱۸ ماهگی: سهگانه، فلج اطفال خوراکی، MMR
۵-۶ سالگی: سهگانه، فلج اطفال خوراکی
پس از واکسیناسیون، ممکن است برخی واکنشها مانند تب، درد و تورم در محل تزریق و بیقراری کودک مشاهده شود. در چنین مواردی، استفاده از پارچه سرد و مرطوب برای کاهش درد و داروهای ضد تب و ضد درد مانند استامینوفن توصیه میشود. همچنین، برای کودکان با مشکلات قلبی که ممکن است تب باعث نارسایی احتقانی شود، استفاده از استامینوفن برای ۴۸ ساعت پس از واکسیناسیون پیشنهاد میشود.
برای کاهش درد و ناآرامی کودک در هنگام و پس از واکسیناسیون، روشهای جسمانی و روانی متعددی وجود دارد. از جمله برقراری تماس پوست به پوست با مادر، تغذیه با شیر مادر، نوازش کودک و استفاده از اسباببازی یا موسیقی برای پرت کردن حواس کودک.