توضیح سازمان محیط زیست درباره خبر «متولیان جلوی قاچاق خاک را بگیرند»
در نمایر ارسالی سازمان حفاظت محیط زیست آمده است: «تمام مواردی که تحت عنوان قاچاق رسانهای شده تأیید صحت نشده و عمدتاً صادرات خاک صنعتی بوده که طبق قانون منعی ندارد.
خاک پایه و اساس تحقق امنیت غذایی و استقرار جوامع است. متاسفانه گزارش وضعیت کمی و کیفی خاک کشور حاکی از آن است که با وجود محدودیت شدید خاک حاصلخیز (فقط ۱.۲ میلیون هکتار) با انواع تهدیدهای زیست محیطی از جمله فرسایش و آلودگی مواجه است.
در حال حاضر میزان فرسایش خاک در ایران حدود ۱۶ تن در هکتار در سال است که با شاخص جهانی پنج تا شش تن در هکتار در سال، فصاله بسیاری دارد. در واقع میزان فرسایش ۸۰۰۰ برابر صادرات خاک صنعتی است که ارزش افزوده تولید غذا را نیز ندارد و باید اهتمام ویژه در خصوص کاهش و رفع کامل معضل فرسایش خاک صورت پذیرد چرا که از عوامل اصلی ایجاد گرد و غبار نیز است.
طی سالهای اخیر با توجه به پیگیریهای انجام شده و تصویب قوانین مربوطه در برنامههای پنجم و ماده ۲۳ قانون احکام دائمی توسعهای کشور کشفی در خصوص صادرات غیر مجاز خاک نداریم و اگر قاچاقی هم باشد، بسیار کم و ناچیز است.با نظارتها و هماهنگیهایی که بین دستگاههای مختلف پیش آمده، عملاً راه برای متخلفان بسته است.
با ابلاغ قانون حفاظت از خاک، موضوع نظارتها دقیقتر شده و صادرات غیر مجاز به طور کامل ریشه کن خواهد شد.
بررسیهای انجام شده طی هفتههای اخیر نشان میدهد، تمام مواردی که تحت عنوان قاچاق رسانهای شده صحت نداشته و عمدتاً صادرات خاک صنعتی بوده که طبق قانون منعی ندارد.
به گزارش ایسنا،موضوع خروج خاک از جزیره هرمز و موارد مشابه در دست بررسی بوده و طبق اظهارات جدید فعلاً خاکی از هرمز صادر نمیشود.
مردم بدانند که مسئولان در بالاترین ردهها نسبت به موضوع حساس هستند و نظارت دارند و اگر موردی را بهصورت مشکوک مشاهده کردند حتماً با دستگاههای نظارتی و فنی در میان بگذارند.
در خصوص نظارت بر ورود و خروج خاک از کشور، سازمان محیط زیست در حال برنامهریزی و همکاری با وزارت صمت و وزارت اقتصاد و دارایی برای برقراری نظارت از طریق سامانه ثبت سفارش و پنجره واحد (EPL) با قابلیت استعلام و تایید از سارمانهای مرتبط ( وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست) است.
همچنین دستورالعمل تشخیص خاک صنعتی از زراعی و مرتعی و نیز نحوه شناسایی خاکهای با ارزش حفظ ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی (با توجه به اعلام فائوکه یک چهارم تنوع زیستی دنیا در خاک است) با دستور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در دستور کار سازمان قرار گرفته است.»