تنها این زن میتواند ترمز ترامپ را در آمریکا بکشد!
«نانسی پلوسی»رئیس مجلس نمایندگان آمریکا یکی از مهره های بانفوذ در سیاست این کشور است که با قدرت گرفتن دمکرات ها، در ماه های آتی شاهد قدرت نمایی های هرچه بیشتر وی در برابر دونالد ترامپ خواهیم بود.
ایرنا نوشت:به جرات می توان از نانسی پلوسی به عنوان یکی از قدرتمندترین زنان در صحنه سیاسی آمریکا نام برد. این سیاستمدار آمریکایی که روزنامه گاردین از آن به عنوان «نماد مخالفت با ترامپ» یاد می کند، در سال 1940 میلادی در ایالت مریلند آمریکا متولد شد و تحصیلات خود را در رشته علوم سیاسی در ترینیتی کالج واشنگتن تکمیل کرد. پلوسی نخستین بار در سال 1987 به عنوان نماینده دمکرات ایالت کالیفرنیا وارد کنگره آمریکا شده و در سال 2002 به نخستین زنی بدل شد که به ریاست یکی از احزاب اصلی کنگره منصوب می شود.
اما سنت شکنی های پلوسی به عنوان یک مهره زن در عرصه مردسالارانه سیاست آمریکا به همین جا خلاصه نمی شود، این سیاست مدار 79 ساله نخستین زنی بود که توانست مقام سخنگویی مجلس نمایندگان را به دست آورد، او نخستین بار در سال2007 به این منصب رسید و امسال در پی تصاحب اکثریت کرسی های این مجلس توسط دمکرات ها، برای سومین دوره متوالی در مقام خود ابقا شد.
این نماینده دمکرات که به تعبیر روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز با شبکه های اجتماعی چون توییتر و اینستاگرام میانه ای ندارد، پس از متحد کردن هم حزبی هایش اینک نقشه های بلندپروازانه ای برای آمریکا در سر دارد که از آن جمله می توان به تشدید نظارت ها بر عملکرد ترامپ، بازنگری در قوانین حمل سلاح و حمایت از قانون داکا اشاره کرد که به موجب آن به نوجوانان و کودکانی که به طور غیرقانونی با والدین خود به خاک آمریکا وارد شده اند، اجازه کار و زندگی داده می شود.
** پلوسی و ترامپ
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در خط مقدم مقابله با اقدامات نسنجیده و قانون شکنی های ترامپ حضور دارد. وی درآخرین مورد، سرسختانه در برابر پافشاری های غیرمنطقی رئیس جمهوری آمریکا بر تخصیص بودجه حدود 6 میلیارد دلاری برای ساخت دیوار مرزی با مکزیک که از وعده های انتخاباتی وی بود، ایستاد. ترامپ نیز به بهانه مخالفت ها با خواسته اش، بخش هایی از دولت فدرال را برای حدود 35 روز، از اول دی ماه تا پنجم بهمن ماه، تعطیل کرد. اقدامی که به بیکاری 800 هزار کارمند دولتی منجر شد و طولانی ترین تعطیلی دولت را در تاریخ آمریکا رقم زد.
تعطیلی دولت چالشی بزرگ برای پلوسی بود که مهارت وی در مدیریت بحران را به بوته آزمایش گذاشت. اما رئیس مجلس نمایندگان بدون این که به ترامپ کوچکترین باجی بدهد، از این آزمون با موفقیت بیرون آمد. وی دمکرات ها را در مخالفت با رئیس جمهور، متحد کرد و با توسل به نگرانی های امنیتی گفت که تا زمانی که دولت تعطیل است، به رئیس جمهوری اجازه برگزاری سخنرانی سالانه خود در کنگره را نمی دهد؛ اقدامی که نخستین جرقه ها را برای عقب نشینی ترامپ زد و در نهایت در اواخر ماه ژانویه به تعطیلی دولت را پایان داد.
عملکرد پلوسی در مدیریت این بحران، تحسین بسیاری رابرانگیخت. با این وجود، ترامپ از پا ننشست و اعلام کرد که برای تحقق خواسته خود شرایط فوق العاده ملی اعلام خواهد کرد. این فرمان در واپسین روزهای بهمن ماه امضا شد و واکنش های گسترده ای به همراه داشت.
علاوه بر ایالت هایی که در شکایت از رئیس جمهوری با یکدیگرهمراه شدند، پلوسی نیز در واکنش به این اقدام ضمن آن که اعلام وضعیت فوق العاده را عاملی موثر در «تضعیف نظام نظارت و کنترل» در آمریکا دانست، تصریح کرد: «ما در کنگره با او (ترامپ) خواهیم جنگید. ما در دادگاه ها و در دیوان افکارعمومی با او خواهیم جنگید. کاری که ترامپ می کند اشتباه است و جمهوریخواهان نیز این را می دانند.»
**موضع پلوسی در قبال ایران
مخالفت های رئیس مجلس نمایندگان آمریکا با ترامپ تنها به موضوع تعطیلی دولت یا اعلام وضعیت فوق العاده ملی خلاصه نمی شود. تصمیم «خودسرانه» ترامپ در خروج از توافق هسته ای برای این سیاست مدار دمکرات که از توافق مذکور با عنوان یک «شاهکار دیپلماتیک» نام برده بود، چندان خوشایند نبود.
پلوسی از همان ابتدای خروج ترامپ از توافق برجام، مخالفت خود را با رویه ایران ستیزانه کابینه ترامپ نشان داده بود. وی در اکتبر سال 2017 خودداری ترامپ از تایید پایبندی ایران به توافق هسته ای را «اشتباهی بزرگ» نامید که اعتبار و امنیت آمریکا را «در این برهه حساس» به خطر می اندازد.
این سیاست مدار آمریکایی که یکی از منتقدان سرسخت سیاست های کاخ سفید است، در اظهارات خود در این باره با بیان این که «ترامپ اجماع دانشمندان هسته ای، کارشناسان امنیت ملی، فرماندهان نظامی و اعضای کابینه خود را نادیده می گیرد»، گفت که «حقیقت این است که ایران به توافق هسته ای پایبند مانده است. اگر این طور نبود، متحدانمان از این توافق خارج می شدند.» وی در ادامه خاطرنشان کرد که «تهدید این توافق ایران را منزوی نمی کند، بلکه آمریکا را به انزوا می کشاند.»
پلوسی در ادامه اظهارات خود در مورد دروغ ها و داستان سرایی های ترامپ در مورد ایران، گفت: «ترامپ از پولی می گوید که به ایران فرستاده شد اما به مردم آمریکا نمی گوید که این پول، پول خود ایران بود. این را نمی گوید که آن ها از ما به دادگاه بین المللی شکایت کرده بودند، ممکن بود در این پرونده شکست بخوریم و در این صورت هزینه بیشتری به ما تحمیل می شد. ترامپ به مردم تمام حقیقت را نمی گوید.»
وقتی رئیس جمهوری آمریکا درنهایت در مه سال گذشته (اردیبهشت 97) سرانجام از توافق هسته ای خارج شد، پلوسی در اظهارنظری رویکرد دولت وی در قبال ایران را کاملا اشتباه خواند و تاکید کرد که کاخ سفید باید قبل از خروج از توافق هسته ای 1+5 با ایران، با کشورهای اروپایی مشورت می کرد.
مخالفت رئیس مجلس نمایندگان با سیاست های کاخ سفید در مورد ایران و توافق هسته ای به همین جا ختم نمی شود. رهبر دمکرات های مجلس نمایندگان درمصاحبه با شبکه خبری«ام.اس.ان.بی.سی.»، در مورد درخواست «مایک پنس» معاون رئیس جمهوری آمریکا از متحدان اروپایی واشنگتن برای خروج از برجام نیز بار دیگر با تاکید بر مواضع پیشین خود این طور گفت که، «معاون رئیس جمهوری آمریکا، سخنگوی نقطه نظرات وی است که از نظر من، در مورد ایران، کاملا اشتباه هستند.»
پنس در سخنانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ خواستار خروج اتحادیه اروپا از توافق هسته ای ایران شده بود. خواستی که از سوی مقام های اروپایی رد شده و با تاکید دوباره بر ادامه حمایت ها از توافق هسته ای و همکاری با دولت ایران پاسخ داده شد.
نانسی پلوسی این مهره بانفوذ در صحنه سیاست آمریکا که یکی از 126 نماینده دمکراتی بود که علیه صدور مجوز برای تجاوز به عراق رای داد و از بسیاری از سیاست های «باراک اوباما» رئیس جمهوری سابق آمریکا به ویژه طرح خدمات درمانی موسوم به «اوباماکر» حمایت کرد، این بار کمر همت به مقابله با قانون شکنی های ترامپ بسته و به این سادگی ها تسلیم نخواهد شد.