تلاش ظریف برای تحمیل روحانی پس از تحمیل برجام
برخی از این تحریمها مانند آیسا آنقدر واضح بودند که حتی جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز اعتراف کرد که وضع این تحریم نقض برجام بوده است! از صدها تحریم دیگر که ماه به ماه، هفته به هفته و روز به روز اعمال میشد و در برابر وزارت خارجه باز هم لبخند میزد بگذریم!
رفتارهای عجیب تیم مذاکره کننده را یادتان است؟ از لبخند به آمریکا گرفته تا پیاده روی ظریف با کری، هدیه فرش به تیم آمریکایی و به اسم کوچک صدا کردن همدیگر! همانهایی که خسارت محضی چون برجام را رقم زد؛ بررسیها نشان میدهد که این رفتارهای عجیب و غریب تنها به دوران مذاکرات محدود نبوده است!
محمد جواد ظریف دیروز در نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک و بیمه به سخنرانی پرداخت؛ سخنرانی که علاوه بر بیانیه خوانی ویژگی دیگری را نیز میشد در آن یافت و آن هم ورود وزیر امور خارجه به کارزار انتخابات و حمایت از حسن روحانی بود؛ چنانکه آقای وزیر تاختن به دولت قبل را آغاز کرد و از از بین رفتن شفافیت اقتصادی در دولت قبل سخن به میان آورد!
حتی فراتر آن FATF همان قرارداد غیر قانونی که نتیجهاش خود تحریمی بود به عنوان دستاورد دولت نام معرفی کرد! طنز ماجرا تازه جایی آغاز میشود که محمد جواد ظریف میگوید: وزارت خارجه و هیات مذاکره کننده توانست در صد روز اول دولت یازدهم با انعقاد توافق ژنو روند فزاینده تحریمها را معکوس نماید
البته مشخص نیست که آقای ظریف از کدام روند معکوس تحریمها سخن میگوید چه اینکه سادهترین بررسیها از طریق سادهترین ابزارها نشان میدهد که اتفاقاً از ابتدای شروع عقبنشینیها و دکوریسازی صنعت هستهای تحریمهای نهتنها کاهش پیدا کرده بلکه افزایش نیز یافته است! برخی از این تحریمها مانند آیسا آنقدر واضح بودند که حتی جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز اعتراف کرد که وضع این تحریم نقض برجام بوده است! از صدها تحریم دیگر که ماه به ماه، هفته به هفته و روز به روز اعمال میشد و در برابر وزارت خارجه باز هم لبخند میزد بگذریم!
بخش دیگر صحبتهای وزیر خارجه به مسئله نفت و تحریمهای نفتی اختصاص داشت؛ مغالطهای آشکار اما در عین حال حرفهای و جذاب است! بعد از برجام از جمله دستاوردهای توافق افزایش فروش نفت یاد میشود؛ به صحبتهای وزیر خارجه دقت کنید میگوید: با برجام و تلاش بینظیر مسئولین و کارکنان پرافتخار صنعت نفت کشور، تولید نفت به بیش از 4 میلیون و نیم بشکه در روز و صادرات آن از کمتر از یک میلیون به حدود 2.6 ارتقاء پیدا کرده است.
کسی هم نیست که بگوید اصلاً مگر مشکل کشور فروش و یا تولید نفت بوده است؟ مگر پیش از توافق هستهای ایران به 7 کشور نفت نمیفروخت؟ مشکل نه فروش نفت بلکه انتقال پولهای ناشی از فروش نفت از طریق چرخه دلار بود؛ توافق هستهای موظف بود که در ازای جوانمرگ کردن صنعت هستهای مشکل حمل و نقل پول را از بین ببرد اما با کمکاریهای صورت گرفته و عجله برای اتمام کار! تحریم چرخه دلار (u-turn ) هیچگاه لغو نشده و به عنوان اهرم فشاری بر روی کشور باقی ماند؛ امروز هم که حمل و نقل مالی از این طریق دلار امکان پذیر نیست در مغلطه آشکار دیگری میگویند دسترسی به اموال ایران و حسابهای بانکی در خارج از کشور ممکن است اما نیازی به انجام این کار نداریم! حال اینکه مقوله دسترسی با حمل و نقل تفاوتش از زمین و آسمان است پاسخی دیگری است که فعلاً از آن میگذریم.
به هرحال محمد جواد ظریف تجربه تحمیل قراداد سراسر خسارتباری چون برجام به کشور را دارد در تجربه بعدی این بار پای به عرصه حمایت از روحانی گذاشته است تا در انتخابات نیز نتیجهای همانند برجام رقم بخورد؛ تا انفعال و عقبنشینی برای 4 سال دیگر در سطح ریاست جمهوری تمدید کند؛ وزیر خارجه است اما در قامت وزیر امور داخله ظاهر میشود. اموری که پیشتر نشان داد که تخصص لازم را نیز در آن ندارد چنانکه برای درک بهتر وضعیت دفاعی کشور نیازمند رفتن به تور دفاعی شد! حال باید دید در عرصه دفاع از روحانی چه خواهد کرد!