تعیین سه اولویت جدید آمریکا در سوریه با انتصاب نماینده ویژه ترامپ در پرونده سوریه/ پوتین گفته است، قادر نیست ایران را از سوریه بیرون براند
هفته گذشته وزارت امور خارجه آمریکا همزمان با انتصاب برایان هوک به عنوان مسئول گروه اقدام ایران، جیمز جفری را به عنوان نماینده رده نخست واشنگتن در پرونده سوریه معرفی و مایک پمپئو وزیر امور خارجه، شخصاً در مراسم ادای سوگند جفری شرکت کرد.
به گزارش تابناک؛ جیمز جفری 72 ساله بین سالیان 2008 تا 2010 سفیر آمریکا در ترکیه و از سال 2010 تا 2012 سفیر آمریکا در عراق بود. او پیش از گرفتن مسئولیت دیپلماتیک در مورد سوریه به عنوان کارشناس عالی رتبه مسائل خاورمیانه در مؤسسه مطالعاتی شرق نزدیک آمریکا مشغول به فعالیت بود.
در همین راستا، بسیاری از ناظران بر این باورند که انتصاب جفری به عنوان نماینده آمریکا در امور سوریه می تواند به معنای تغییر رویکرد واشنگتن در قبال بحران سوریه باشد.
در همین زمینه، روزنامه «الشرق الاوسط» عربستان سعودی در مطلبی به تغییر رویکرد و اولویت های آمریکا در بحران سوریه پرداخته است و مدعی شده که واشنگتن در حال حاضر سه اولویت مهم را دنبال می کند. در واقع، اولویت های واشنگتن در سوریه اکنون با انتصاب نماینده ویژه ترامپ در امور سوریه تکمیل شده و دستور کار ترامپ پیگیری سه هدف عمده است؛
بر طبق گزارش الشرق الاوسط ایالات متحده قصد دارد سه اولویت مهم را در سوریه دنبال کند: شکست دادن داعش و جلوگیری از ظهور دوباره آن در شمال شرق سوریه، محدود کردن نفوذ ایران و همچنین همکاری با مسکو از طریق گفت وگو و فشار برای دستیابی به یک راهکار سیاسی مطابق با قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل متحد.
بنابراین، اولویت اول اعلام شده آمریکا، همان اولویتی بوده که از ابتدای تشکیل ائتلاف بین المللی، مبارزه با داعش اعلام شده بود؛ در واقع حضور در سوریه به بهانه مبارزه با داعش.
محدود کردن نفوذ ایران در سوریه نیز هدف عمده ای بوده که آمریکایی ها در چند سال اخیر آن را پیگیری کرده اند؛ اما به نظر می رسد اولویت سوم آن ها، یعنی همکاری با مسکو، می تواند وارد مرحله جدیدی شود؛ مرحله ای که بی ارتباط با کاهش نفوذ ایران در سوریه نیست.
در واقع از آنجا که آمریکایی ها تاکنون در عرصه میدانی نتوانستند نفوذ ایران را از بین ببرند، همکاری با مسکو می تواند اولویت جدید واشنگتن برای کاهش نفوذ ایران باشد.
از سوی دیگر، این سه اولویت می تواند به معنای همکاری جدی تر آمریکا برای حل و فصل بحران سوریه باشد. مسئله ای که می تواند چالش هایی برای ایران در عرصه سیاسی بحران سوریه به همراه داشته باشد.
طبق گزارش الشرق الاوسط، کارشناسان آمریکایی و از جمله فرستاده جدید آمریکا در پرونده سوریه، لیستی از پیشنهادها شامل ایجاد یک ممنوعیت هوایی و زمینی در شرق سوریه را برای رسیدن به این اهداف آماده کرده اند.
گفتنی است، «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا که در سرزمين هاي اشغالي حضور دارد، در مصاحبه با رويترز ضمن تکرار ادعاهاي خود ضد ايران، اصلی ترین علت حضور نیروهای آمریکایی در سوریه را حضور ایران در این منطقه دانست و درباره مذاکرات آمریکا با روسیه بیان داشت، پوتین در این مذاکرات خاطرنشان کرده که قادر به خروج نیروهای ایرانی از سوریه نیست.
بولتون در این مصاحبه که در فلسطین اشغالی صورت گرفته، از دیدار اخیر خود با همتای روس خود در ژنو و رایزنیها با او درباره مسائل سوریه و ایران خبر داد.
مشاور امنیت ملی «دونالد ترامپ» در مصاحبه با رویترز تأکید کرد، تماسهای آمریکا با روسیه درباره سوریه سبب حصول به هیچ توافق و فهمی مشترک درباره عملیات ارتش سوریه در «ادلب» نینجامیده و اصلا این موضوع در مذاکرات واشنگتن و مسکو نبوده است.
بولتون همچنین گفت: «منافع ما در سوریه، پایان نابودی سرزمینی خلافت داعش و پرداختن به تهدید تروریسم داعش و درباره حضور شبه نظامیان و نیروهای متعارف ایرانی(در سوریه) نگرانیم و اینها موضوعاتی است که سبب ادامه حضور ما در آنجاست».
مقام آمریکایی درباره دیدار دونالد ترامپ با همتای روس خود در «هلسینکی» فنلاند اظهارنظر کرد.
او مدعی شد، در این دیدار «ولادیمیر پوتین» در پاسخ به ترامپ تأکید کرد، مسکو نمی تواند ایران را وادار به خروج از سوریه کند.
بولتون افزود: «البته او (پوتین) به ما گفت که منافع او و ایران دقیقا مشابه هم نیست؛ در نتیجه واضح است ما درصدد صحبت با او درباره نقشی که آنها میتوانند ایفا کنند، هستیم».
مشاور امنیت ملی آمریکا همچنین مدعی شد: «باید ببینیم که ما و دیگران برای حل کردن جنگ در سوریه چه کاری میتوانیم بکنیم، اما لازمه و پیش نیاز آن، خروج همه نیروهای ایرانی و بازگشت آنها به ایران است».
به ادعای او، واشنگتن در مذاکرات با مسکو درباره سوریه دارای اهرم فشار است، چون «روسها در حال حاضر در آنجا (سوریه) گیر افتادهاند».
بولتون ادامه داد: «من فکر نمیکنم که آنها (روسیه) میخواهند در آنجا گیر کنند و فکر میکنم که فعالیت دیپلماتیک فریبنده آنها در اروپا نشان میدهد، آنها دوست دارند کسی را پیدا کنند که برای مثال هزینه بازسازی سوریه را متقبل شود».