تعیین تکلیف افزایش یارانه ها تا ساعاتی دیگر/ یارانه ها چقدر افزایش پیدا خواهد کرد؟
افزایش یارانه ها یکی از جنجال برانگیزترین موضوعاتی است که در همه سال های گذشته مطرح شده ولی هنوز به سرانجام مشخصی نرسیده است؛ یارانه هایی که گویا قرار است از ماه آینده افزایش دو برابری پیدا کند.
«بازتاب»، در آستانه پایان فصل پاییز و در شرایطی که هنوز مسولان رسمی توضیحات دقیقی مبنی بر افزایش یا عدم افزایش یارانه ها در ماه آینده ارائه نکرده اند، اما در رسانه ها و شبکه های اجتماعی موضوع افزایش یارانه ها داغ شده است و به نظر می رسد این موضوع تقریباً قطعی شده است.
در همین رابطه به تازگی نامه ای به امضای محسن رضایی- معاون اقتصادی رئیس جمهور در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود که ناظر بر افزایش قیمت بنزین و بازتوزیع منابع حاصل از آن از طریق یارانه به افراد است.
نامه ای که مستند بر آن مقرر شده است تا به صورت پایلوت قیمت بنزین در دو جزیره کیش و قشم افزایش یابد و در صورت موفقیت در سراسر کشور اجرایی شود.
ایسنا در این باره مدعی شده است که پیگیریها نشان میدهد که در ماه آینده قرار است افزایش پرداخت برای ۶۰ میلیون دریافت کننده کمک معیشتی انجام شود که ۳۰ میلیون نفر ۹۰ هزار تومان و ۳۰ میلیون نفر دیگر تا ۱۲۶ هزار تومان یارانه جدید دریافت کنند.
به گزارش ایسنا، افزایش مبلغ یارانههای نقدی وعدهای بود که قرار شد از آذرماه اتفاق بیفتد ولی اینگونه نشد؛ یارانهای که به حذف ارز ۴۲۰۰ و منابع ناشی از آن برمیگردد. این در حالی است که طبق اعلام پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از محسن رضایی- معاون اقتصادی رئیس جمهوری- قرار است از ابتدای دیماه، یارانهها دو برابر شده و مثلا یک خانوار چهار نفره رقمی معادل ۸۰۰ هزار تومان کالا و پول دریافت کند.
پرداخت به یارانهبگیران معیشتی بر اساس دهک
با اینکه این یارانه قرار است به زودی پرداخت شود، هنوز توضیح شفاف و رسمی در این رابطه صورت نگرفته است؛ با این حال پیگیری ایسنا از منابع مطلع نشان میدهد که پرداخت یارانه جدید به جمعیت ۶۰ میلیون نفری انجام خواهد شد که همان افراد دریافت کننده کمکهای معیشتی در هر ماه هستند؛ به طوری که ۳۰ میلیون نفر یارانه ۹۰ هزار تومانی و ۳۰ میلیون نفر دیگر یارانه ۱۲۶ هزار تومانی دریافت می کنند.
توزیع یارانه به نحوی است که دهکهای یک تا چهار مبلغ ۱۲۶ هزار تومان و پنج تا هفت مبلغ ۹۰ هزار تومان دریافتی خواهند داشت. این ۶۰ میلیون نفر که از بین جمعیت ۷۸ میلیونی یارانه بگیران در سال ۱۳۹۸ گزینش شده بودند، دریافت کننده کمکهای معیشتی یعنی منابع ناشی از افزایش قیمت بنزین هستند که در دهم هر ماه برای آنها پرداخت صورت میگیرد، حال اینکه یارانه جدید هم دهم ماه همراه با کمک معیشتی پرداخت شود یا اینکه در روز جداگانهای انجام شود، به طور کامل مشخص نیست.
بر این اساس با پرداخت یارانه ۹۰ تا ۱۲۶ هزار تومانی به خانوارهای دریافت کننده کمک معیشتی که مقادیر متفاوتی بین ۵۵ تا ۲۰۵ هزار تومان به همراه یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی به ازای هر نفر دریافتی دارند، جمع یارانه در ماه به ۸۰۰ هزار تومان هم میرسد.
قرار بود بن کارت باشد ولی نیست
پیشتر قرار بود که پرداخت این یارانه جدید در قالب کارتهای اعتباری باشد اما ظاهرا به نتیجه مشخصی در این رابطه نرسیدهاند و احتمالا به صورت کاملا نقدی پرداخت انجام می شود.
منابع فعلا توافقی است
اما منابع پرداختی برای این یارانههای جدید از محل حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی باید صورت بگیرد که فعلا چنین حذفی صورت نگرفته ولی ظاهرا توافقاتی بین دولت و مجلس برای تأمین منابع تا زمان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی وجود داشته است.
احتمالا تکلیف نهایی امشب مشخص می شود
طبق آنچه به ایسنا اعلام شده قرار است امشب طی جلسهای جمعبندی نهایی درباره پرداخت یارانه جدید انجام و به زودی در این رابطه اطلاع رسانی رسمی شود.
همچنین در این باره تسنیم به نقل از محسن رضایی نوشت: محسن رضایی با تبیین خبرهای خوش اقتصادی که پیشتر وعده انتشارش را داده بود، گفت: طبق لایحه بودجه قرار بود یارانهها را برای سال آینده دوبرابر کنیم، اما آقای رئیس جمهور تأکید کرد که افزایش یارانهها برای سه ماه باقیمانده سال نیز اعمال شود.
وی افزود: مسئولان اجرایی تلاش خواهند کرد که در سه ماه باقیمانده سال نیز یارانهها را دوبرابر کنند و اگر این طرح بهخوبی انجام شود هر خانوار 4نفره 800 هزار تومان کالا و پول دریافت خواهند کرد.
رضایی گفت: البته قرار بود این طرح از آذر اجرا شود، اما بهعلت بروز مشکلی به دی موکول شد و طبق این طرح بنکارتی در اختیار خانوارها قرار میگیرد که بخشی از یارانهها بهشکل کالا به مردم ارائه میشود، اما بهعلت اینکه این بنکارت آماده نشد به دی موکول شد.
معاون اقتصادی رئیس جمهور افزود: خبر خوش دیگر این است که یکی از شیرهای خلق پول بدون پشتوانه در بودجه را که آذر تحویل مجلس دادیم بستیم یعنی یکی از عواملی که پولهای بدون پشتوانه منتشر میکرد فروش ارزهای نفتی دولت به بانک مرکزی بود.
رضایی گفت: این ارزها به بانک مرکزی میرفت و تبدیل به پایه پولی میشد و این پایه پولی در استخر نقدینگی کشور هفتبرابر میشد به همین علت نقدینگی افزایش مییافت بدون آن که تأثیر قابلتوجهی در تولید صنعت ملی داشته باشد.
وی افزود: 50 سال بود که این رویه ادامه داشت یعنی از سال 51 که درآمدهای نفتی ایران چند برابر افزایش یافت این مشکل بهطور جدیتر و وسیعتر وارد اقتصاد ملی شد و متأسفانه این شیوه غلط تا همین دولت ادامه داشت.
رضایی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواست که کمک کنند این شیر بهطور کامل بسته شود بهنحوی که دولت ارزهای نفتی را به بانکهای کشور و بانک ملی بفروشد و همین پولی که اکنون موجود است جابهجا شود تا دیگر پول بدون پشتوانه که تأثیری در تولید ملی ندارد خلق نشود.