تشکیل جبهه «ضد برجام»؛ شانتاژ نومحافظه کاران آمریکایی به اوج خود رسیده است
![تشکیل جبهه «ضد برجام»؛ شانتاژ نومحافظه کاران آمریکایی به اوج خود رسیده است](https://baztab.ir/wp-content/uploads/2018/02/17-11.gif)
لازم است دستگاه دیپلماسی کشورمان رویکرد قاطعانه ای را در قبال غرب و خصوصا تروییکای اروپایی در پیش گرفته و در ضمن، رصد کاملی نسبت به بازی این کشورها در زمین ایالات متحده آمریکا و رژیم اشغالگر قدس داشته باشد.
سعید سبحانی : متعاقب اعلام ضرب الاجل ۱۲۰ روزه دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در قبال برجام،شانتاژ نومحافظه کاران آمریکایی و سیاستمداران صهیونیستی علیه توافق هسته ای به نقطه اوج خود رسیده است. مروری بر اظهارات اخیر نتانیاهو و جان بولتن بیانگر همین حقیقت است. جان بولتون» نماینده اسبق آمریکا در سازمان ملل متحد طی توئیتی نوشت: «بر خلاف وعده اساسی دولت باراک اوباما در زمان ورود به توافق هسته ای با ایران، این توافق بر رفتار ایران در زمینه روابط با جهان گسترده تر هیچ تاثیری نداشته است. این توافق باید پاره پاره شود».
بنیامین نتانیاهونخست وزیر رژیم اشغالگر قدس نیز در نشستی با «فرید زکریا»، تحلیلگر ارشد مسائل بینالمللی مدعی شده بود توافق هستهای به ایران امکان میدهد ظرف ۸ تا ۱۰ سال آتی اورانیوم کافی برای ساخت ۱۰۰ تا ۲۰۰ بمب هستهای تولید کند.
این اظهارات نتانیاهو با واکنش برخی سناتورهای آمریکایی و سیاستمداران این کشور همراه شده است. «دایان فاینستاین»، نماینده دموکرات مجلس سنای آمریکا به اظهارات «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی درباره توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ (برجام) که در نشستی در در حاشیه اجلاس «داووس» مطرح شد، واکنش نشان داد.
«فاینستاین» در بیانیهای خاطرنشان کرده است: «نخستوزیر نتانیاهو روز یکشنبه اظهاراتی درباره توافق هسته ایران مطرح کرد که گمراهکننده یا کاملاً نادرست بود. حقیقت این است که این توافق تمامی مسیرهای ایران برای دستیابی به سلاحهای هستهای را مسدود میکند، ضمن آنکه ارزیابیهای جامعه اطلاعاتی ما، شریکان منطقهایمان و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد ایران کاملاً به آن پایبند بوده است.در صورتی که دلایل قانونی برای بازرسی از هر سایت وجود داشته باشند ایران بایستی ظرف ۲۴ ساعت به بازرسان آژانس اجازه دسترسی دهد، در غیر این صورت ایالات متحده میتواند تحریمها را بازگرداند.»
برخی سیاستمداران آمریکایی از جمله فاینستاین به «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا توصیه کرده اند در ماههای آینده که قرار است درباره نگاه داشتن واشنگتن در توافق هستهای تصمیمگیری کند، به جای توجه به اطلاعات نادرستی که توسط مخالفان توافق ارائه میشود، به آنچه جامعه اطلاعاتی آمریکا میگوید گوش دهد.
پایگاه اینترنتی نشنال اینترست نیز در گزارشی به قلم ریان کاستلو تحت عنوان «ترامپ و متحدانش آماده کارشکنی در توافق هستهای ایران هستند» با اذعان به منطق ناپذیری اقدامات رئیس جمهور آمریکا نوشت: این واقعیت که ترامپ در کاخ سفید حکمرانی میکند نباید به مثابه حربهای برای توجیه اقدامات غیرمنطقی و فاقد ملاحظه باشد.در این میان قانونگذاران مسئول و سیاستمداران جدی باید عنان کار را به دست بگیرند و درباره پیامدهای ناگوار مسیری که ترامپ و طرفدارانش در کنگره در پیش گرفتهاند، هشدارهای لازم را بدهند. به عبارت دیگر قانونگذاران مسئولیت پذیر آمریکایی باید نهایت تلاش خود را در حفظ توافق هستهای ایران بکار گیرند.در عین حال اگر برجام فرو بپاشد آمریکا از متحدان اروپایی خود و همچنین چین و روسیه جدا میافتد و منزوی میشود.
اظهارات نتانیاهو و بولتون درست در حالی صورت می گیرد که تروییکای اروپایی نیز با ایالات متحده آمریکا در خصوص اصلاح برجام ( تغییر برجام ) وارد مذاکره و معامله شده اند. اگرچه سه کشور انگلیس،آلمان و فرانسه همواره مدعی شده اند که خواستار حفظ توافق هسته ای بوده و مذاکره دوباره بر سر برجام موضوعیتی ندارد، اما طی ماههای اخیر مواضع عملی خود را در این خصوص تغییر داده و خواستار مذاکره بر سر موضوعاتی مانند توان موشکی ایران ،فعالیتهای منطقه ای ایران و حتی اعمال محدودیتهای ابدی علیه برنامه هسته ای کشورمان شده اند. بدیهی است که گره زدن هر یک از این موارد به توافق هسته ای و حتی بررسی و گنجاندن آنها در قالب یک توافق جداگانه، به معنای نقض برجام خواهد بود.
نکته دیگر ،به مواضع اخیر نیکی هیلی و ترامپ در خصوص لزوم گنجاندن موضوع توان موشکی ایران در برجام یا محدود کردن آن در قالب مکانیسمی دیگر ( در قالب توافقی ثانویه) مربوط می شود. ظهارات اخیر مقامات آمریکایی نشان می دهد که آنها همچنان از قدرت و توان موشکی کشورمان هراس داشته و آن را اهرمی قدرتمند برای جلوگیری از تحقق طرح ها و نقشه های شوم خود در منطقه می دانند. از سوی دیگر، مقامات آمریکایی در صددند با همراهی تروئیکای اروپایی، توان موشکی ایران را محدود کرده و آن را به برجام گره بزنند. این در خواستی است که دونالد ترامپ بارها آن را مطرح کرده و به کشورهای اروپایی و کنگره آمریکا فرصت داده است تا در این خصوص اقدامی صورت دهند. با این حال، آنچه مسلم است اینکه جمهوری اسلامی ایران بر سر توان دفاعی و موشکی خود با هیچ کشور مذاکره نخواهد کرد.
مسئله بعدی نیز به تلاش ایالات متحده آمریکا برای متهم کردن کشورمان نسبت به بی ثبات سازی منطقه باز می گردد. این تلاشها در حالی صورت می گیرد که حمایت ایالات متحده از گروههای تروریستی و تکفیری مانند داعش و جبهه النصره بر همگان مسجل شده است. بدیهی است که در چنین شرایطی واشنگتن به شدت نسبت به شکست داعش در عراق و سوریه نگران و وحشتزده است. در این میان، واشنگتن ایران را عامل شکست مهره های خود در منطقه می داند،مهره هایی که هم اکنون آمریکا در صدد انتقال آنها به افغانستان است.
نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد گفت که در صورت اقدام بینالمللی علیه برنامه موشکی ایران، دولت آمریکا در توافق هستهای با این کشور خواهد ماند. نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، طی دیدار با سفیران کشورهای عضو در شورای امنیت سازمان ملل متحد در واشنگتن، ماندن کشورش در توافق هستهای ایران را به اقدام بینالمللی علیه برنامه موشکی ایران مشروط کرد.
در نهایت اینکه مجموع شرایط موجود نشان دهنده ایجاد نوعی هم پیمانی میان غرب و رژیم صهیونیستی در تقابل با برجام محسوب می شود. در این معادله، ادعای طرفهای اروپایی مبنی بر احترام آنها نسبت به توافق هسته ای ،اساسا محلی از اعراب نخواهد داشت . با رویکرد عینی آنها در قبال برجام سنخیتی ندارد. در چنین شرایطی لازم است دستگاه دیپلماسی کشورمان رویکرد قاطعانه ای را در قبال غرب و خصوصا تروییکای اروپایی در پیش گرفته و در ضمن، رصد کاملی نسبت به بازی این کشورها در زمین ایالات متحده آمریکا و رژیم اشغالگر قدس داشته باشد.