ترکهای فعال و خطرآفرین/ سرای مشیر در بازار وکیل در معرض تهدید
برخی از مرمتگران ترکهای بهوجود آمده در سقف سرای مشیر را فعال، جدید و خطرآفرین اعلام کردهاند.
به گفته این کارشناسان، ترکها در مهمترین بخشهای سرای مشیر بهوجود آمدهاند، اما تاکنون هیچکدام از نهادهای مرتبط مانند میراثفرهنگی، اوقاف یا موقوفات مشیرالملک و سلطانالحاجیه، برای رفع این خطر اقدامی نکردهاند.
سرای مشیر یا سرای گلشن تنها یک اثر تاریخی نیست؛ بلکه بازتابی از فرهنگ گذشته ایران است. این بازار قدیمی به دوره سلطنت فتحعلیشاه قاجار و دوران وزارت ابوالحسنخان مشیرالملک در فارس بازمیگردد. طبق اسناد و کتیبههای موجود، این بنا توسط ابوالحسنخان وقف امام پنجم شیعیان شده است.
امروز سرای مشیر در ورودی هشتی و بخش مرکزی ضلع شمالی، وضعیت ناپایداری دارد. این بخشها که مهمترین قسمت سرای مشیر محسوب میشوند، به دلیل ترکهای بهوجود آمده در سازه، در شرایط خطرناکی قرار گرفتهاند.
قاسم محبعلی، استاد پیشکسوت مرمت و معماری، اظهار داشت که طاقهای تزئینی بالای درهای ارسی که جنبه تزئینی دارند، تحت فشار زیاد قرار گرفتهاند و ترک برداشته و جابهجا شدهاند. وی افزود که باید بار سنگینی که بر سقف وارد میشود برداشته و طاقها دوباره مرمت شوند.
به گفته یکی از مرمتگران وزارت میراثفرهنگی، ترکها در سقف سرای مشیر بسیار جدید و فعال هستند. او تاکید کرد که لازم است تغییرات این ترکها به دقت بررسی شود، چراکه این ترکها ساختاری و خطرناک هستند. برای رفع خطر، مطالعات و سبکسازی پشت بام باید انجام گیرد.
سیامک بصیری، کارشناس میراثفرهنگی، اعلام کرد که ترکهای بخشهای مختلف سرای مشیر در طول ۱۵ سال گذشته ایجاد شدهاند و تغییر کاربری این بخشها از محل اسکان به فروشگاه دائمی یکی از عوامل اصلی این آسیبهاست.
به گزارش ایلنا، متاسفانه با وجود اینکه نزدیک به ۱۵ سال است که این ترکها در سرای مشیر به چشم میخورد، هنوز هیچ اقدامی از سوی نهادهای مربوطه برای رفع آنها صورت نگرفته است.