ترامپ با صدای بلند فریاد میزند: مرا استیضاح کنید!

خبرگزاری روزنامه یو اس ای تودی نوشت: اقدامات اخیر رییس جمهور آمریکا بسیار نسنجیده و بیملاحظه بوده ، تاجایی که حتی ممکن است منجر به استیضاح وی به دست کنگره آمریکا شود.
به گزارش بازتاب روزنامه یو اس ای تودی، چاپ آمریکا، در مقالهای به قلم جیل لارنس نوشت: اقداماتِ اخیر دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، آنقدر نسجیده بوده است که گویی وی دیگر از شغل ریاست جمهوری خوشش نمیآید و تلاش دارد با این نوع اقداماتِ بیملاحظه، کنگره آمریکا را وادارد که وی را استیضاح کند. گویی ترامپ با صدای بلند خطاب به مردم آمریکا فریاد میزند: مرا از این جا خارج کنید!
لارنس افزود: از اینرو، ما باید که به ترامپ کمک کنیم از این مقام برکنار شود و سپس به زندگی راحت و آسودهی خود، که در گذشته همواره از آن لذت میبرده است، بازگردد. این در حالی است که «ایمپیچمنت» به معنای استیضاح، یا همان مؤاخذه و اخراج رییس جمهور آمریکا از مقامش، یکی از اختیارات قوه مقننه آمریکا است، که در فهرست حقوق و اختیارات این قوه، در بخش چهارم از بند دوم قانون اساسی آمریکا، آورده شده است. در روند استیضاح، مجلس نمایندگان، بهمثابهی دادستان علیه شخص مورد استیضاح عمل میکند و اگر اکثریت مطلق نمایندگان این مجلس، به استیضاح رییس جمهور یا هر مقام عالیتربهی دیگرِ آمریکایی رأیِ مثبت دهند، آنگاه تعدادی از نمایندگان این مجلس باید در نقش دادستان، در سنای آمریکا ظاهر شوند. سنای آمریکا نقش قاضی را ایفا خواهد کرد و آن مقام دولتی که قرار است استیضاح شود، اعم از رییس جمهور، معاونِ وی یا سایر مقامات ارشد دولتی، به عنوان متهم، به صحن سنا فراخوانده میشوند. شخص مورد استیضاح مجاز خواهد بود برای خود وکیل بگیرد و آنگاه هر دو طرف، مجاز خواهند بود شاهدانی را در برابر سنای آمریکا احضار و از مدعای خود دفاع کنند. در نهایت، سنای آمریکا استیضاح رییس جمهور را به رأی میگذارد، ولی برای اخراج رییس جمهور، به دو سومِ آراء سنا نیاز خواهد بود.
شایان ذکر است رییس جمهور آمریکا که در شرایط عادی مجاز است مجرمان را مورد «عفو» قرار دهد، مجاز نیست از این حق برای عفو هیچیک از مقامات استیضاح شده، از جمله خودش، استفاده کند. اگر دستور استیضاح از هر دو مجلسِ کنگره بگذرد و به تصویب هر دو برسد، اخراج شخص استیضاح شده از مقامش، چه رییس جمهور باشد، چه سایر مقامات مادونِ وی، به صورت خودکار انجام خواهد شد و رییس جمهور هیچ نوع حق مداخلهای در آن ندارد. البته اگر هر مقامی به دلایل اتهاماتی جنایی، جنحه یا امثالِ آن، از منصبِ خود اخراج شود، رییس جمهور مجاز خواهد بود آن شخص را در رابطه با اتهاماتی که محکوم به آنها شده است، بعضاً یا کلاً، مورد «عفو ریاست جمهوری» قرار دهد، اما حکم اخراج آن شخص از مقامش، دیگر قابل بازگشت نخواهد بود.
نکتهی شایان توجه این است که تاکنون در تاریخ آمریکا، هیچ رییس جمهوری از طریق استیضاح، از کار برکنار نشده است. حتی ریچارد نیکسون نیز رسماً از این طریق اخراج نشده است، زیرا وی پیش از آغاز روند رأیگیری در مجلس نمایندگان آمریکا در این خصوص، خودش از مقام ریاست جمهوری آمریکا استعفا کرد. اندرو جکسون و بیل کلینتون، تنها رؤسای جمهور آمریکا بودهاند که به طور موفقیتآمیز در مجلس نمایندگان آمریکا، استیضاح شدند، اما متعاقباً هر دو رییس جمهورِ نامبرده، در سنای آمریکا تبرئه گردیدند و لذا از مقام خود اخراج نشدند.
نشریه فورچون، چاپ آمریکا، در مقالهای خطاب به دونالد ترامپ نوشت: جناب رییس جمهورِ عزیز، آقای ترامپ! شما بهتر است بدانید که «بیکفایتی سیاسی» نیز یکی از جرایمِ قابل استیضاح است. رییس جمهور آمریکا را میتوان به علت خیانت به کشور، ارتشا یا سایر جنایات بزرگ و حتی ارتکاب جنحه، استیضاح کرد. از آنجایی که تمام جرایمی که رییس جمهور آمریکا به واسطهی ارتکاب آنها قابل استیضاح خواهد بود، به روشنی در قانون اساسی آمریکا فهرست نشده است، کارشناسان حقوقی در این زمینه اختلاف نظر دارند که کنگره آمریکا رییس جمهور این کشور را به علت ارتکاب چه جرایمی میتواند استیضاح و از کار برکنار کند. در هر صورت، این روزها ندای لزوم استیضاح دونالد ترامپ از محافل مختلف سیاسی، از هر دو جناح چپ و راست، در آمریکا شنیده میشود.
از سوی دیگر، برخی از پایگاههای اینترنتی در آمریکا هشدار دادهاند که اگر ترامپ برکنار شود و مایک پنس، معاون کنونیاش، جانشین وی شود، ممکن است مشکلات کشور، به ویژه برای لیبرالها و جناح چپِ سیاسی در آمریکا، بهمراتب بدتر شود. به عنوان مثال، پایگاه اینترنتی نشنالمِمو (یادداشتِ ملی) پنجاه ایدهی بسیار بد را فهرست کرد و نوشت: اگر مایک پنس – پس از استیضاحِ ترامپ – رییس جمهور آمریکا شود، برخی از این پنجاه ایدهی نابهنجار ممکن است در آمریکا تبدیل به قانون لازم الاجرا شود.
شایان ذکر است که روزنامه ایندیپندنت چاپ انگلیس نوشت: از آنجایی که هماکنون اکثریت کرسیهای هر دو مجلس نمایندگان و سنای آمریکا در اختیار اعضای حزب جمهوریخواه است، که همان حزب حاکم آمریکا بهحساب میآید، احتمال استیضاح دونالد ترامپ، که خودش عضو حزب جمهوریخواه است، بسیار ناچیز است. البته اگر در انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا در سال ۲۰۱۸ (سال آتی میلادی) اکثریت کنگره بهدست دموکراتها بیافتد، ممکن است شرایط فرق کند و در آن زمان احتمال استیضاح دونالد ترامپ به دست کنگرهای که اکثریت کرسی هایش در اختیار حزب مخالف، یعنی حزب دموکرات باشد، بهمراتب بیشتر از حال حاضر شود.