تحلیل الاخبار از اوضاع عفرین؛ اختلاف نظر مسکو و دمشق
الاخبار نوشت: در حالی که رای جلسه سازمان ملل به برقراری آتش بس انسانی به مدت 30 روز در سوریه پیچیده به نظر می رسید، همچنان نیروهای بشار اسد در حال رسیدن به عفرین، در شمال غرب این کشور هستند، تا برای حمایت از کردها در برابر حملات ترکیه وارد عمل شوند. اما این استقرار شبه نظامیان حامی اسد که ابتدا مورد قبول آنکارا و مسکو بود؛ اکنون موجب بروز تشنجهایی بین دمشق و هم پیمان روسی اش شده است.
به گزارش انتخاب، این رسانه عرب زبان ادامه داد: پیش از این در روز پنجشنبه گذشته فرستاده پوتین به سوریه، الکساندر لابرنیتف با اسد دیدار کرده بود تا در مورد مساله عفرین به موضع مشترکی برسند. این دیدار پس از سفر مشاور سیاسی سوریه، بثینه شعبان، به روسیه صورت گرفت که طی آن شعبان نسبت به بازی روسیه در شمال غرب سوریه اظهار نارضایتی کرده بود. علاوه بر اینکه از چند هفته پیش مسکو از دمشق خواسته بود عملیات نظامی علیه مخالفان نظام در ادلب را متوقف کنند.
در حالی که در هفته گذشته دمشق و کردها زیر نظر مسکو در حال مذاکره بودند، آنکارا مخالفتی با اعزام نیروهای طرفدار نظام، به عفرین نداشت، بلکه برعکس از نظر مقامات ترکیه و روسیه، این شبه نظامیان شیعه با ورود از شهرهای مجاور مانند نبل و الزهراء می توانستند در بازپس گیری عفرین از کردها کمک کنند.
اما در این میان بین روسها، ترکها و کردها از یک طرف، و دمشق از طرف دیگر، چه گذشت؟ تحلیلگران مسائل
سوریه در این باره می گویند:« در مذاکرات اخیر با دولت سوریه، کردها با شروط دمشق برای خلع سلاح و واگذاری اداره های مستقل در مقابل اعزام نیروهای کمکی به عفرین، مخالفت کرده و تنها با استقرار نیروهای اسد در مرزهای سوریه با ترکیه، برای ایفای نقش دفاع از این منطقه موافقت نمودند».
آمریکایی ها، هم پیمانان کردها به آنها توصیه کردند حضور بیشتر نیروهای وابسته به نظام سوریه در مرزها را نپذیرند تا از بروز مقابله بین ارتش ترکیه و کردها جلوگیری کنند. همه چیز طبق میل دمشق پیش نرفت و آنها چاره ای جز حمایت از کردها نیافتند؛ بویژه انکه ترکیه ضربات خود به عفرین را تشدید کرده و گروههای شبه نظامیانی که به منطقه می رسیدند را هدف قرار داد.
با این حال، در روزهای اخیر دمشق یگانی از نیروهای نخبه که ساختار اصلی تشکیل دهنده انها از حزب الله لبنان است را به عفرین فرستاد؛ ایا این مساله بدان معناست که اسد استقلال کردهای عفرین چشم پوشی کرده است؟ به احتمال زیاد پاسخ منفی است و نتایج سفر لابرنیتف به سوریه تدابیر پیش رو را مشخص خواهد کرد.
به نظر می رسد کردهایی که در برابر ترکها مقاومت می کنند در این موضع خود مصمّم هستند و از سلاح خود به نفع نظام دست نخواهند کشید.
با این اوصاف، در اینده چه پیش خواهد آمد؟ ممکن است ترکیه به سختی حملات خود را پیش از بیرون راندن کردهایی که انها را تروریست می پندارد، متوقف نموده و از مرزهای خود با ایجاد منطقه امن، محافظت کند.
در حالی که نتیجه نبرد غوطه با تسلیم گروههای مسلح و سیطره نظام اسد بر آن، مشخص است، سرنوشت عفرین همچنان پیچیده و مبهم باقی می ماند و قطعا یکی از مهمترین موضوعات نشست وزرای خارج ایران، ترکیه و روسیه در ماه مارس، و نیز نشست بین روحانی، پوتین و اردوغان، مساله عفرین خواهد بود. در هر صورت همانطور که سفیر سابق آمریکا در مجله فارین پالیسی نوشته است:«روسیه می تواند بر دمشق تاثیر بگذارد، اما امکان تحمیل گزینه های خود بر آن را ندارد».