تحلیلگر پیشین سیا: طرح پمپئو برای ایران محکوم به شکست است
یک تحلیلگر پیشین سازمان سیا در یادداشتی با عنوان “طرح پمپئو برای ایران محکوم به شکست است” نوشت: ساستمداران آمریکایی فکر میکنند که با فشار بیشتر بر ایران قادرند این کشور را تسلیم خواستههای خود کنند اما این رویکرد هیچگاه در گذشته نتیجه نداده است.
به گزارش ایسنا، پال پیلار تحلیلگر پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در یادداشت خود در نشریه نشنال اینترنت به بررسی استراتژیک وزیر امور خارجه آمریکا برای مقابله با ایران پرداخت و نوشت: سخنرانی مایک پمپئو به هیچ وجه جدید نبود، بلکه یک روایت خسته کننده از استدلالهای مشابه با اشتباهات مشابه است که به شکل ناخوشایندی در حملات علیه برنامه جامع اقدام مشترک ( برجام ) آشنا به نظر میآید، توافقی چندجانبه که منجر به محدودیت برنامه هستهای ایران و رفع تحریمهای این کشور شد.
وی در ادامه با اشاره به ۱۲ درخواستی که پمپئو در سخنرانیاش برای ایران مطرح کرده بود تصریح کرد: آنچه پمپئو ارائه داد چیزی جز یک فهرست از درخواستهای سخت و غیر قابل انعطاف نبود که قابل دستیابی هم نیستند. برجام پس از بیش از دو سال مذاکرات دشوار و محتاطانه حاصل شد هر یک از طرفها هر آنچه میتوانستند به عنوان اهرم فشار به مذاکرات بیاورند را تا آخرین حد ممکن مورد استفاده قرار دادند و این با حضور آمریکا به عنوان بخشی از یک ائتلاف بین المللی گسترده ممکن شد. اما رویکرد دولتهای پیشین ( آمریکا) مبنی بر اعمال فشار بدون مذاکره به همراه تحریمهای بیشتر و بیشتر علیه ایران با نصب سانتریفیوژهای بیشتر و بیشتر و غنی سازی بیشتر و بیشتر اورانیوم درایران مواجه شد. این تفکر که حصول توافقی بهتر ممکن بود صرفا یک حرف پوچ است چه آن و چه الان.
هر اهرم فشاری که آمریکا در زمان مذاکرات در اختیار داشت اکنون کمتر شده است. با توجه به اینکه این دولت ترامپ بوده است که از توافق خارج شده این آمریکا است که منزوی شده است، نه ایران.
پیلار که در سالهای ۱۹۷۷ تا ۲۰۰۵ عضو سازمان سیا بوده است در ادامه با تاکید بر اینکه ۱۲ درخواست پمپئو از ایران غیر واقعبینانه و غیر قابل دستیابی هستند نوشت: نتیجه این استراتژی به اصطلاح جدید ادامه تنش و درگیریها را در پی خواهد داشت. مسائلی که شامل ایران میشود حل نخواهند شد و درد و رنج از بین نخواهد رفت. حتی اگر دیگر طرفها بتوانند برجام را زنده نگه دارند، دیگر پیامدهای منفی خروج آمریکا ادامه خواهد داشت.
اما سیاستگذاران در آمریکا واقعا بر این باورند که اعمال فشار بر ایران موجب تسلیم تهران خواهد شد تا جایی که از افراطیترین خواستههای واشنگتن پیروی کند. اساس این باور را عوامل گوناگون فرهنگ و تاریخ آمریکا و به علاوه عدم توانایی در درک دیدگاههای خارجی تشکیل میدهد اما این باور به طرز بسیار بدی در موقعیت فعلی به کار گرفته شده که به شدت هم اشتباه است.
باور دیگری که وجود دارد این است که فشار خصومت علیه ایران نه تنها موجب تسلیم ایران بلکه باعث سقوط این کشور خواهد شد . رویای تغییر نظام در ایران در برخی از اظهارات ما یک پمپئو از جمله سخنرانی ماه گذشته وی قابل مشاهده است. برخی ممکن است تصور کنند که سیاستمداران آمریکایی درس لازم را از تغییر رژیمهای اخیر از جمله در عراق فرا گرفتهاند اما آنها درس نگرفتهاند. اکنون ایران نه تنها در وضعیت پیش از یک انقلاب قرار ندارد بلکه ترامپ با کاری که در قبال برجام انجام داد، این فرصت را برای تندروها در ایران ایجاد کرد که آمریکا را برای مشکلات اقتصادی در داخل ایران سرزنش کنند.
این تحلیلگر پیشین سیا همچنین نوشت: سیاستگذاران در آمریکا حتی خواهان تنش شدید و مناقشهی بی پایان با ایران هستند. یک سری از این سیاستگذاران شامل جان بولتون مشاور امنیت ملی حتی از این هم فراتر میرود و نه تنها از افزایش تنش با ایران استقبال میکنند، بلکه خواهان جنگ هستند اما این استراتژی محکوم به شکست است.