تحریم های جدید علیه ایران در راه است
وزیر خارجه فرانسه از اعمال تحریمهای تازه علیه ایران خبر داد.
وزیر امور خارجه فرانسه گفت : وضعیت اقتضا میکند که رفتاری مسئولانه در حمایت از مردم ایران اتخاذ کنیم.
کاترین کولونا ادعا کرد: تحریمهای تازهای علیه ایران در راه هستند و قرار است در نشست آتی وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در دوازدهم دسامبر (21 آذر) به تصویب برسند.
تحریمهای جدید آمریکا علیه 3 ایرانی
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد فرماندار سنندج، فرمانده انتظامی شهرستان سنندج و فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا را به لیست تحریمهای خود اضافه کرده است.تحریمهای جدیدی را علیه سه ایرانی به بهانه مقابله با ناآرامیهای اخیر اعمال کرده است.
چرا تحریم پتروشیمیها اهمیت دارد؟
برای اینکه به اهمیت تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران پی ببریم، بهتر است نگاهی آماری به شرایط صادراتی ایران در سالهای گذشته داشته باشیم. یعنی مدتی که ایران وارد دوره جدید تحریمهای آمریکا و پارهشدن برجام توسط دونالد ترامپ، رئیس وقت جمهوری آمریکا، شد.
آخرین گزارش رسمی گمرک از تجارت خارجی ایران به پنجماهه ابتدایی سالجاری مربوط میشود. این گزارش نشان میدهد در بازه زمانی مورد اشاره چین، امارات و هند در کشورهای عمده صادراتی بهترتیب در رتبههای اول، سوم و پنجم قرار دارند.
گرچه آمار دقیقی از صادرات محصولات پتروشیمی در سالجاری وجود ندارد، اما آخرین گزارش رسمی به دادههای سازمان توسعه تجارت باز میگردد که نشان میدهد در سال گذشته گروه «پتروشیمی و پایه نفتی» با ارزش صادراتی حدود ۱۲ میلیارد دلاری در صدر کالاهای صادراتی ایران قرار دارد. بر اساس برنامهریزیهای انجام شده قرار است صادرات این محصولات در سالجاری به ۱۵ میلیارد دلار برسد.
حال با کنار هم قراردادن این دادهها و گزارهها میتوان به اهمیت تحریمهای جدید آمریکا پی برد. به نظر میرسد کاخ سفید هم با علم به این دادهها پازل تحریمهای خود را کامل کرده است. ایالات متحده با شناسایی شرکتهایی که در سالهای اخیر واسطه دورزدن تحریمهای نفتی و پتروشیمی ایران بودهاند، به صورت نقطهزن صادرات ایران را هدف قرار داد.
چنانکه چهار شرکت تحریمشده در چین، دو شرکت در امارات و یک شرکت در هند فعال هستند. همچنین دو شرکت در ایران و یک شرکت با پرچم پاناما در حال دور زدن تحریمها بودند.
تحریمهای جدید نمایشی است؟
گر چه مقامات ایرانی تحریمهای جدید آمریکا را نمایشی و بهانه جدید آمریکا میخوانند، اما مشخص نیست که با تحریم این ۱۰ شرکت، ایران چه جایگزینی برای دور زدن تحریمها دارد.
چه بسا در سال ۹۷ هم که ترامپ برجام را پاره کرد، برخی مقامات اعتنایی به آن نداشتند؛ با این حال صادرات نفت ایران که در محدوده دو میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز قرار داشت، در مقاطعی به صفر هم رسید. اکنون نیز صادرات نفت کشور به یک میلیون بشکه هم در روز نمیرسد. این در حالی است که علی ماجدی و مرتضی بهروزیفرد، تحلیلگران بازار انرژی، پیش از این در گفتگو با تجارتنیوز ارائه تخفیف ۴۰ دلاری در هر بشکه را از سوی ایران تائید کردند.
از سوی دیگر، به دنبال همان تحریمهای سال ۹۷ بود که بسیاری از کشورها مراودات تجاری خود را قطع کردند و یا به حداقل رساندند. کره جنوبی نمونه بارز این کشورهاست. حال با اعمال تحریمهای جدید پتروشیمی بعید نیست که چین، امارات و هند هم راه کره جنوبی را در پیش بگیرند. چه بسا پژوهشهای اخیر معاونت اقتصادی اتاق بازرگانی ایران نشان میدهد ایران تنها سهم ۰٫۰۸ درصدی در واردات هندوستان دارد.
علاوه بر این، تحرکات روسیه در بازار شرکای تجاری ایران تهدید دیگری برای تجارت خارجی ایران به حساب میآید. در ابتدای حمله نظامی روسیه به اوکراین نیز شاهد ریزش شدید صادرات نفت ایران به چین بودیم.
همچنین سال گذشته که صادرات محصولات پتروشیمی به ۱۲ میلیارد دلار هم نرسید، دولت آن را یک رکورد و دستاورد برای خود محاسبه کرد. در حالی که پیش از تحریمها، یعنی در سال ۹۶ به گفته مدیرکل دفتر صنایع شیمیایی وزارت صمت، صادرات این محصولات در محدوده ۱۸٫۵ میلیارد دلار قرار داشت.