تحریمها و جنگ تجاری چین – آمریکا و دوران سرمستی نفتکشها
«وال استریت ژورنال» گزارش داد: تحریم های ضد ایرانی واشنگتن و جنگ تجاری آمریکا – چین؛ بیشترین فایده را برای شرکت های دارنده نفتکش داشته است که شاهد رشد چهار برابری درآمد بوده اند.
به گزارش بازتاب به نقل از ایرنا، در این نوشتار به قلم ‘ کاستاس پاریس’ آمده است: تحریم های ایران و جنگ تجاری آمریکا با چین؛ یک هدیه ارزشمند برای شرکت های مالک نفتکش های غول پیکر است.
در دو سال گذشته نرخ کرایه حمل بار این کشتی ها چهار برابر شده است که در نوع خود بی سابقه است. این درآمد افسانه ای همه این کشتی ها را وسوسه می کند تا تغییر مسیر بدهند و روانه یک سری از کشورهای دیگر شوند که نفت تولید می کنند.
ایران، پنجمین تولید کننده نفت در جهان است، اما به خاطر تحریم بودن 50 درصد از صادرات نفت این کشور کاهش یافته است.
عربستان سعودی تصمیم گرفته است خلاء نفت ایران در بازار را پرکند و 1 میلیون بشکه بر تولید روزانه اش افزوده است.
از سوی دیگر ؛ چین هم که با آمریکا جنگ تجاری دارد؛ واردات نفت از آمریکا را قطع کرده است. جنگ تجاری چین با آمریکا بر سر اعمال تعرفه هه بر کالاهای ساخت چین است. پکن منابع تامین نفت خود را تغییر داده است و حتی به سراغ کشورهایی در غرب آفریقا رفته است.
‘ پیتر سند’ رئیس آنالیز کشتیرانی در ‘ بیمکو’ که یک موسسه بین المللی نماینده دارندگان کشتی است، در این باره توضیح می دهد:’ تا قبل از این دعوای تجاری؛ چین حدود یک چهارم نفت صادراتی آمریکا را خریداری می کرد ؛ اما پکن امروز به سراغ بازارهایی از قبیل کره جنوبی ، هلند و انگلیس رفته است’.
بر این اساس؛ کشتی های نفتکش، هم مسیر حرکتشان تغییر کرده است و هم مدت زمانی که در دریا شناور هستند. این ابر نفتکش ها با نام اختصاری VLCCs در آبهای اقیانوس های بیکران به راه می افتند و نفت را برای غول های انرژی خوار جهان جابجا می کنند.
زمستان در راه است و تقاضا برای خرید نفت به اوج خود خواهد رسید. از همین حالا نرخ کرایه حمل برای کشتی های غول پیکر از ماه سپتامبر تا اکتبر 4 برابر رشد داشته است و به روزانه 45 هزار دلار رسیده است.
مدیر اجرایی یک شرکت آسیایی که بیش از 24 فروند نفتکش دارد و درخواست کرده است نامش ذکر نشود در این باره شرح می دهد:’ برای اولین بار از آغاز سال 2017 تا به امروز، ما پول خوبی گیرمان آمده است. مطمئن نیستم، اما این اتفاق خوبی برای نرخ کرایه نفتکش هاست به خصوص اینکه این اتفاق این بار در جریان تقاضاهای فصلی رخ می دهد که اوج آن است. اما معلوم نیست این وضعیت تا کی ادامه خواهد داشت’.
آمریکا به هشت کشور معافیت از تحریم ها را اعطا کرده است و به آنها اجازه داده است نفت ایران را بخرند. بدین ترتیب درآمد مورد نیاز ‘ شرکت ملی نفتکش ایران’ که بزرگ ترین شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی است ؛ تامین می شود. این هشت کشور عبارتند از: عراق، چین؛ هند؛ ژاپن، کره جنوبی ؛ ترکیه ، ایتالیا و یونان.
دلالان نفتی سنگاپور و لندن می گویند که حدود 65 درصد از نفتکش های ‘شرکت ملی نفتکش ایران’ هم اکنون نفت ایران را به این هشت کشور منتقل می کنند.
این بازارها بطور سنتی قریب به 70 درصد از صادرات نفتی ایران را وارد می کنند. کاخ سفید می خواهد جلوی این روند را بگیرد. اما دلالان نفتکش ها معقتدند که بعید به نظر می رسد این خواست واشنگتن به این زودی ها جواب بدهد. اگر نفت ایران از بازار حذف شود، قیمت نفت به بشکه ای حدود 100 دلار خواهد رسید و این اصلا برای رشد اقتصادی آمریکا مفید نیست.
و نیز از طرفی هم؛ به دلیل تحریم های ایران؛ سایر اپراتورهای (متصدیان) نفتکش ها از ایران فاصله می گیرند چون هراس دارند مبادا توسط واشنگتن مجازات شوند.
‘ شرکت ملی نفتکش ایران’ تعداد 38 فروند نفتکش غول آسا دارد که همگی شان خارج از ناوگان جهانی نفتکش ها هستند که مجموع تعداد آن به 733 فروند می رسد. این شرکت چندین تانکر کوچک هم دارد.
‘ پیتر سند’ در این باره توضیح می دهد:’ تصویر بزرگ این است که صدور نفت خام ایران متوقف نخواهد شد و 1 میلیارد بشکه نفتی که روزانه در جهان جابجا می شود، همچنان صادر خواهد شد و این روند ادامه خواهد داشت’.
وی می افزاید:’ جمهوری اسلامی در دور قبلی تحریم ها بین سالهای 2016- 2012 کم و بیش همین میزان نفت را صادر کرده است و این بار هم حدود همان مقدار نفت را صادر خواهد کرد’.
نرخ کرایه مصوب روزانه نفتکش های غول پیکر حول و حوش 25 هزار دلار است اما از آوریل 2017 این نرخ پایین آمد تا اینکه در ماه اکتبر یکباره رقم ها افزایش یافت.
‘پاتریک راجرز’ رئیس اجرایی یکی از بزرگ ترین اپراتورهای نفتکش در جهان با نام ‘ یوروناو’ Euronav در ماه اکتبر به وال استریت ژورنال گفته بود که بیم آن می رود امسال اکثر 10 باب از بزرگ ترین شرکته ای دارنده نفتکش مقروض شوند.
در زورآزمایی تجاری آمریکا – چین؛ صدور نفت مشمول مالیات نشده است. اما با همه این تفاسیر، چین ظرف دو ماه گذشته خرید نفت از آمریکا را قطع کرده است . دلالان نفتی هم می گویند که به دلیل اینکه مسیر کشتی های نفت کش برای انتقال نفت از کشورهای نیجریه، آنگولا و لیبی به چین طولانی شده است و این کشتی ها مدت زمان بیشتری بر روی آب شناور هستند، بنابراین هزینه کرایه نفتکش برای چین بیشتر شده است.
اما کارگزاران صنعت تجارت نفت معتقدند که این افزایش نرخ کرایه نفتکش، می تواند موقتی باشد چون هم خریدار و هم فروشنده خود را با الگوهای جدید تجاری سازگار می کنند.
سند می گوید:’ این جهش قیمت در نرخ کرایه حمل؛ جهش یک گربه مرده است. یک سری عوامل وجود دارد که بر قیمت نرخ کرایه نفتکش ها اثر منفی می گذارد. یک مسئله؛ مازاد ظرفیت تانکرهاست که اهمیت بسزایی دارد. ضمن آنکه تقاضا برای خرید نفت هم تقریبا ناچیز خواهد بود چون هنوز ذخایر نفتی پر است. همین عوامل سبب خواهند شد تا از سال 2019 نرخ کرایه حمل پایین بیاید’.
یک شرکت دارنده نفتکش یونانی که 25 سال است نفت خام ایران را جابجا می کند؛ برآورد می کند که از همین دسامبر امسال نرخ کرایه نفتکش ا پایین بیاید.
این شرکت می گوید:گمان نمی کنم تا قبل از سال 2020 نرخ کرایه حمل نفت به یک ترمیم پایدار برسد’.