تایید تلویحی گران شدن بنزین و گازوئیل
سخنگوی دولت دریافت مجوز قانونی برای تغییر قیمت حاملها و محل هزینهکرد آن را نیز تایید کرد. گزارشها نشان میدهد از محل افزایش قیمت ۵۰۰ تومانی هر لیتر بنزین و ۱۰۰ تومانی هر لیتر گازوئیل ۴/ ۱۷ هزار میلیارد تومان به منابع درآمدی در بودجه اضافه شود و قیمت سایر حاملهای انرژی تغییری نیز نخواهد کرد. به این ترتیب قیمت بنزین به لیتری ۱۵۰۰ تومان و گازوئیل به لیتری ۴۰۰ تومان می رسد.
جزئیات افزایش قیمت حاملهای انرژی نشان میدهد که دولت تنها تغییر قیمت بنزین و گازوئیل را در دستور کار قرار خواهد داد و قیمت سایر حاملهای انرژی تغییری نخواهد کرد. بر این اساس دولت قصد دارد قیمت بنزین را ۵۰۰ تومان و قیمت گازوئیل را ۱۰۰ تومان افزایش دهد.
اگر بهطور متوسط مصرف روزانه بنزین را ۸۲ میلیون لیتر و مصرف روزانه گازوئیل را ۶۸ میلیون لیتر در نظر بگیریم و این رقم را در روزهای سال ضرب کنیم، رقم حاصله حدود ۴/ ۱۷ هزار میلیارد تومان خواهد بود که این رقم در تبصره ۱۸ لایحه هدفمندی منظور شده است. این منابع صرف پرداخت یارانه نقدی نخواهد شد و دولت قصد دارد اهداف توسعهای و اشتغالزایی را تامین کند. بر این اساس پیشبینی میشود تغییری در مصرف گازوئیل پدید نیاید، همچنین با گران شدن بنزین، میزان متوسط مصرف روزانه آن نیز رشدی نداشته باشد.
محمد باقر نوبخت درخصوص بحث افزایش قیمت بنزین تصریح کرد: دولت و سازمان برنامه و بودجه این مسوولیت را برای خود قائل است که هر حکمی را که از مجلس دریافت کند و ظرفیت قانونی داشته باشد، استفاده خواهد کرد.
او درخصوص این موضوع، به مجوز ۴۸ هزار میلیارد تومانی برای درآمدزایی از محل اصلاح قیمت حاملهای انرژی در بودجه امسال و سالهای قبل اشاره کرد و گفت: دولت در این بازه چند سال است که اقدام نکرده و درآمدها از این محل حدود ۳۳ هزار میلیارد تومان بوده است. اگر چه روز گذشته، نوبخت تاکید کرد که هنوز برنامهای برای تغییر قیمت حاملهای انرژی وجود ندارد، اما به نظر میرسد این تغییر قیمت با توجه به تبصره ۱۸ لایحه بودجه سال آینده به وقوع خواهد پیوست.
زیرا در این بند تاکید شده در سال آینده دولت باید به ازای مابهالتفاوت قیمت حاملهای انرژی در سال ۹۷ با قیمت این حاملها در ابتدای سال ۹۶ درآمد کسب کند. بنابراین این امکان وجود دارد که حتی افزایش حاملهای انرژی در انتهای سال، نیز افزایش یابد. البته نوبخت در کنفرانس خبری نکتهای را عنوان کرد که به نوعی مهر تاییدی بر افزایش حاملهای انرژی است.
به گفته او، «همواره این سوال مطرح است که چرا یارانه به ثروتمندان پرداخت میشود، بنابراین ما بهدنبال این هستیم که یارانه به نیازمندان پرداخت شود. نکته اینجا است که یک زمان در بودجه دنبال ارقامی میگردیم که منابع دولت از محل تغییر آن افزایش یابد، اما ما در لایحه بودجه ۹۷ میخواهیم منابع حاصل از اصلاح قیمتها را به خود جامعه برگردانیم چرا که برای ما خیلی تلخ است که ببینیم برخی خانوارها تعدادی از فرزندانشان بیکار است.»
به گزارش اقتصادنیوز ، نوبخت درخصوص استفاده از منابع هدفمندی در بحث اشتغالزایی نیز تاکید کرد که هدف برنامه ششم توسعه ایجاد ۹۵۰ هزار اشتغال خاص در سال است و دولت تمرکز خود را به این بخش معطوف کرده است؛ بنابراین هیچ ریالی از منابع حاصل از اصلاح قیمتها، صرف هزینههای جاری و عمرانی نمیشود.