تأیید ضمنی قطعی برق در تابستان توسط سخنگوی صنعت برق/ خشکسالی؛ بهانه جدیدی که مسئولان برای قطعی برق خواهند تراشید
هنوز شهروندان ایرانی به ویژه مردم ساکن در کلانشهرها، خاموشی های گسترده فصل زمستان را فراموش نکرده، این بار خبر برنامه ریزی ها برای آغاز احتمالی خاموشی در فصل تابستان منتشر شده است؛ خبری که سخنگوی صنعت برق کشور پیرامون آن سخن گفته و بر نگرانی ها افزوده است.
«بازتاب»؛ آرش خداپرست– با اینکه خاموشی های گسترده فصل زمستان برای بسیاری از شهروندان مشکلاتی جدی رقم زد و با حواشی فراوانی به ویژه در فضای مجازی رو به رو شد، حالا و با نزدیک شدن به فصل گرم دوباره موضوع قطعی برق و تکرار خاموشی ها شنیده می شود.
اگر در فصل سرد سال بهانه و دلیل مسئولان اجرایی کشور برای قطعی برق افزایش بار مصرف برق به واسطه سیستم های گرمایشی و… بود، حالا و در آستانه فرا رسیدن فصل گرم موضوع خشکسالی و ظرفیت پایین نیروگاه های آبی کشور برای تأمین برق به عنوان عامل این اتفاق معرفی می شود.
در رابطه با بحران پیش رو و مشکلاتی که احتمالاً مدیران اجرایی کشور را در هفته های آتی ناگزیر خواهد کرد تا برق مصرفی شهروندان را جیره بندی کنند، روز گذشته مصطفی رجبی مشهدی- سخنگوی صنعت برق کشور در جمع خبرنگاران گفت: به دلیل کاهش بارش ها و کاهش ذخایر برق آبی ها امسال با ۳۰۰۰ مگاوات کمبود برای تامین برق کشور مواجه خواهیم بود لذا از هم اکنون نیازمند مدیریت مصرف مشترکان هستیم تا بتوانیم پیک را بدون خاموشی پشت سر بگذاریم.
مصطفی رجبی مشهدی دیروز در حاشیه مراسم نخستین اقدام فراگیر ۱۴۰۰ توزیع برق کشور در خصوص احتمال خاموشی در تابستان ۱۴۰۰، اظهار کرد: امسال به لحاظ بارندگی ها سال کم بارشی را پشت سر گذاشتیم و وضعیت ذخایر برق آبی ها مناسب نیست و تا حدود ۳۴ درصد میزان مخازن برق آبی ها نسبت به سال گذشته کمتر است.
وی با بیان اینکه این مساله منجر به این خواهد شد که حدود ۳۰۰۰ مگاوات نسبت به سال گذشته کمبود برق داشته باشیم، گفت: برنامه های مدیریت مصرف را در نظر گرفته ایم و از این طریق سال گذشته توانستیم ۵۶۰۰ مگاوات مدیریت مصرف داشته باشیم و امسال نیز با توجه به کمبود منابع آبی و کاهش تولید نیروگاه های برق آبی می بایست ۳۰۰۰ مگاوات دیگر به این عدد اضافه کنیم.
سخنگوی صنعت برق کشور با اشاره به اقدامات پیش بینی شده برای گذر از این شرایط، گفت: دیروز مصوبه ای به تمام شرکت های آب و برق ابلاغ شد که بر اساس آن برای تابستان امسال می بایست مصرف خود را نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد کاهش دهند و برای اینکه این امر محقق شود در نظر گرفته شده که دستورات سخت گیرانه تری ر برای ادارات خودمان نسبت به سایر ادارات در نظر بگیریم تا الگویی برای سایر بخش ها شود.
افزایش ۲۰ درصدی رشد مصرف برق در فروردین ماه
رجبی مشهدی با تاکید بر اینکه وسایل سرمایشی را روی ۲۶ درجه تنظیم خواهیم کرد و از مردم تقاضا داریم که اگر ازکولرهای گازی استفاده می کنند دما را روی ۲۶ درجه تنظیم کنند و در مکان هایی که حضور ندارند حتما کولرها را خاموش کنند، گفت: در حال حاضر رشد مصرف ۲۰ درصدی در فروردین ماه را شاهد هستیم و این میزان را نمی توانیم پاسخگو باشیم و میبایست این میزان کاهش یابد.
به گفته وی، صرفه جویی در مصرف انرژی برای تمام سال امری مفید است اما برای امسال هر اقدام کاهش و یا اصلاح مصرف را اگرمشترکان در هر یک از بخش های کشاورزی، صنعت، تجاری و خانگی داشته باشند می تواند به ماندگاری ذخایر منابع آبی و استفاده از این ذخایر در تابستان به ما کمک کند لذا توصیه ما این است که از هم اکنون مشترکان به مساله مدیریت مصرف توجه داشته باشند.
گفته های سخنگوی صنعت برق کشورمان پیرامون احتمال بروز بحران در تأمین برق مصرفی شهروندان در هفته و ماه های آتی در حالی مطرح می شود که پیشتر و در فصل زمستان نیز با خط و مشی نسبتاً مشابهی برای مشکل تأمین برق کافی بهانه تراشی هایی صورت گرفت و در نهایت نیز مجموعه اقداماتی چون زمان بندی کردن قطعی برق و خاموشی گسترده معابر و … در دستور کار قرار گرفت.
در فصل زمستان مسئولان اجرایی کشور برای مشکل تأمین برق، افزایش مصرف شهروندان بخاطر سیستم های گرمایشی را عامل اصلی معرفی می کردند و این بار نیز آنچنان که از سخنان سخنگوی صنعت برق نیز برداشت می شود، سیستم های گرمایشی دلیل کمبود خواهد بود!ً
موضوع مهمی که باز نوک پیکان انتقاد و تهدید را متوجه مردم کرده است و اینگونه مطرح می شود که یا مردم در فصل گرم سال مصرف خود را مدیریت خواهند کرد و یا برق آنها قطع خواهد شد.
اگرچه به خودی خود این موضوع منطقی و درستی است، اما پرسش مهم این است که متولیان صنعت برق کشور و دیگر مقام های مسئول چرا در همه سال های گذشته پیش بینی های لازم برای تولید و تأمین برق کافی برای شهروندان به صورتی که دیگر نیازی به تهدید و تشویق ایشان نباشد، در دستور کار خود قرار نداده اند؟
اینکه با افزایش بارش ها میزان برق تولیدی افزایش یابد و با کاهش بارش ها میزان تولید نیز کاهش یابد با این تفاسیری که وجود دارد، معنای دیگرش آن است که ما در صنعت برق کشور اساساً موضوعی به نام تحقیق و توسعه نداریم و برای آن اهمیتی قائل نیستیم!
بدتر از نقد بالا اینکه اگر عامل ایجاد بحران در حوزه تولید برق کشور در هفته های آینده موضوع خشکسالی هاست، پس در فصل زمستان که منابع آبی کافی در اختیار بود چرا بحران قطعی برق به وجود آمد؟
به نظر مسئولان مربوطه مثل سخنگوی صنعت برق کشورمان برای توصیف دقیق دلایل ایجاد بحران جدی در حوزه تولید و مصرف برق کشور، عامدانه یا غیر عامدانه مزارع بیتکوین و نیز ماینرهایی که جسته گریخته و در مناطق مختلف کشور برای استخراج بیتکوین و ارز دیجیتال به کار گرفته شده است و اتفاقاً مصرف برق زیادی دارند، را نادیده می گیرند.
با این تفاسیر و جدا از چرایی این مهم حالا شهروندان ایرانی در آستانه مشکل بزرگ دیگری هستند که بزودی با آن دست به گریبان خواهند شد و از قرار معلوم مسئولان وزارت نیرو و دیگر نهادهای مربوطه نیز جز تهدید مردم کاری از دستشان بر نخواهد آمد.
باید منتظر ماند و دید در آینده نزدیک مصرف برق کشور به چه شکلی پیش خواهد رفت و آیا هشدارهایی که از هم اکنون داده می شود به واقعیت تبدیل خواهد شد یا خیر؟