«بهارستان»، رحمانی فضلی را از «پاستور» جدا می کند؟

از مدتها پیش از فرارسیدن روزهای پایانی سال که ناگهان ۳ استیضاح وزرای کار، راه و کشاورزی اعلام وصول و کمتر از ۱۰ روز بعد هم در دستورکار صحن علنی مجلس قرار گرفت، زمزمههایی از استیضاح یکی دیگر از وزرای کابینه حسن روحانی به گوش میرسید؛ عبدالرضا رحمانیفضلی اعتدالی وزیر کشور دولت یازدهم و دوازدهم.
به گزارش اعتماد استیضاحی که باوجود عطف توجه به برخی مهمات سیاسی همچون عدم اجرای صحیح قانون احزاب و انتخابات، برخی انتصابات در سطح استانداران و عدم نظارت بر عملکرد شهرداریها، اما مهمترین محورش به اعتراف طراحان استیضاح، موضوعی اجتماعی-اقتصادی بود و نمایندگان معترض بودند که چرا وزارت کشور بعد از سپری شدن چندین سال، توجهی به مشکلات سهامگذاران پدیده شاندیز ندارد.
چپ و راست موافق استیضاح رحمانی
شاید مهمترین ویژگی این استیضاح آن بود که طراحان و امضاکنندگان اصلی استیضاح، بهنحوی معنادار نمایندگان دو سر جناحین سیاسی کشور را شامل میشد و در شرایطی که اصلاحطلبانی از جمله کواکبیان، خدری، بنیادی و ساری بخشی از بار استیضاح را برعهده گرفتند که کار رسانهای را برعهده گرفت و اخبار جمعآوری امضاها را اعلام میکرد، اصولگرایان نزدیک به جبهه پایداری و نمایندگانی از طیف تندروتر این جریان همچون ابطحی، قاضیپور و خادمی بخشی دیگر از بار استیضاح را به دوش داشتند؛ بخشی از کار که احتمالا قرار بود به اتکای توانایی این طیف سیاسی در بسیج بیسروصدای آرای صحن، پایههای صندلی وزیر را متزلزل سازد. اما زمانه اینبار هم وفق مراد رحمانی بود و هر دو طیف سیاسی به دلایلی نامعلوم بار استیضاح را زمین گذاشته و به تعطیلات نوروز رفتند.
مطهری؛ علت و بانی استیضاح رحمانی
رحمانی فضلی اما آنچنان که گفتیم، پیش از این و بیش از این، اندیشه در استیضاح داشت و این نوبت، حتی چندان به صرافت رایزنی با متقاضیان استیضاح هم نیفتاد. او روزهای سختی را در ماههای پایانی مجلس نهم، در ماجرای انتصاب استاندار جدید فارس پشت سرگذاشته بود. زمانی که همه نمایندگان عمدتا اصولگرای آن زمان این استان در اعتراض به گزینه اصلاحطلب دولت که ازقضا همین محمدعلی افشانی یکی از گزینههای اصلی تصدی شهرداری تهران در روزهای آینده است، تهدید به استعفا و متعاقبا استیضاح رحمانی کردند اما وزیر کشور پا پس نکشید و افشانی را بهجای سیدمحمد احمدی، استاندار قبلی که درپی فشار سیاسی ناشی از حمله به علی مطهری در شیراز کنارهگیری کرده بود، به عنوان استاندار جدید فارس منصوب کرد. از قضا همین علی مطهری محور یکی دیگر از استیضاحهای رحمانی بود؛ وقتی مینو خالقی بهحکم شورای نگهبان از ورود به مجلس دهم بازماندو مطهری خواستار استیضاح رحمانی بهدلیل عقبنشینی وزارت کشور شد و باز هم وقت عمل که رسید، استیضاح رحمانی به صحن نرسید. در این نوبت آخر اما هنوز ماجرا به پایان نرسید که کواکبیان و خدری تاکید کردند، صحبتی از «مختومه شدن» استیضاح نیست؛ اشارهای به اظهارات چندی پیش پروانه سلحشوری که باوجود حمایت از این استیضاح، گفته بود این سومین بار است که بحث استیضاح رحمانی مطرح شده اما بهدلیل پس گرفتن امضاها فعلا نباید منتظر باشیم.
تکذیب خبر کاهش امضاهای استیضاح رحمانی
محمدجواد کولیوند، رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور اما این موضوع را رد کرده و از طی شدن روال قانونی آن در هیات رییسه خبر داده است. این نماینده اصولگرای کرج در این رابطه به «اعتماد» گفته است: البته هنوز استیضاح به دست ما نرسیده و به محض آنکه به دستمان برسد، اقدام میکنیم. کولیوند در پاسخ به این پرسش که آیا تعداد امضاهای استیضاح کاهش یافته است، میگوید: تعداد امضاها در حد نصاب است و طرح، وصول شده اما هیاترییسه برای هر استیضاحی ابتدا، با وزیر و استیضاحکنندگان جلسه میگذارد و اگر نمایندگان قانع نشوند، به کمیسیون ارجاع میشود.
هیات رییسه بیخبر؛ فراکسیون امید، مراعا
استیضاح وزرا اگرچه در آییننامه بسیار سهل است، در عمل با دشواریهای بسیاری روبهروست. علاوه بر جلسه مورد اشاره کولیوند و جلسات دیگری از این دست، مشکلات دیگری نیز پیشروی نمایندگان بوده و هست. مصایبی که شاید نمونه آن را در جریان همان ۳ استیضاح روزهای پایانی امسال دیدیم؛ آنجا که برخی استیضاحکنندگان پیرو تعهد فراکسیونی، از نطق دست کشیدند و حالا فراکسیون امید از تصویب پروتکلی در ۶ تا ۷ ماده برای حل این مشکل خبر داده است. در شرایطی که وکیلی و امیرآبادی ۲ عضو هیات رییسه در پاسخ به پیگیریهای «اعتماد»، از آخرین وضعیت استیضاح رحمانی اظهار بیاطلاعی کرده و چند نفری از امیدیها نیز درمواجهه با پرسش «اعتماد»، صرفا ۲ نام به زبان آورده و گفتند از «خدری» بپرسید و «کواکبیان»، خدری دو روز پیش در پاسخ به «اعتماد» به دو کلام اکتفا کرد: «مراعا… مراعا!»
استارت استیضاح؛ هفته آینده
مصطفی کواکبیان اما یک روز بعدبه «اعتماد» گفت: «فکر میکنم بعد از یک هفته تعطیلات مجلس استارت بزنیم.» او معتقد است: «وزیر کشور بسیار فعال است و افراد بسیاری دارد و مهمترین هنرش، روابطش با هیات رییسه و شخص رییس محترم است. تا به حال در چندگام اخیر، استیضاح رحمانی بینتیجه مانده اما امیدوارم بعد از تعطیلات به نتیجه برسیم.» مجلس هفته آینده برای سرکشی نمایندگان به حوزههای انتخابیه تعطیل است و بعد، روز از نو، روزی از نو. یک هفته برای اینکه ببینیم رحمانی، استیضاح میشود یا استیضاح، اینبار هم با رحمانی کنار میآید، زمان کمی است. رحمانی سالهاست درآستانه استیضاح است.