بنزین ستاره خلیج فارس هنوز یورو۴ نیست

    کد خبر :44812

 

تولید بنزین پالایشگاه ستاره خلیج فارس در رقم 7 میلیون لیتر در روز به تثبیت رسید

فرآیند پالایش نفت خام و میعانات گازی بر خلاف آنچه تصور می‌شود، بسیار پیچیده است. به طوری که در تمام دنیا بعد از افتتاح یک پالایشگاه حدود 90 تا 100 روز زمان لازم است تا تمهیدات لازم فراهم شود و واحد پالایشی به تولیدی تثبیت شده و با کیفیت برسد. این موضوع را حتی لایسنسورها نیز قید می‌کنند. به طوری که به عقیده لایسنسور یک واحد پالایشی بنزین‌سازی حداقل 90 روز زمان نیاز دارد تا به تولیدی مطلوب از نظر کمی و کیفی دست یابد. پالایشگاه‌های ایران از جمله «پالایشگاه ستاره خلیج فارس» نیز از این امر مستثنی نیستند.

به گزارش  بازتاب به نقل از ایران ، در این رابطه مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران می‌گوید که ظرفیت تثبیت شده پالایشگاه ستاره خلیج فارس اکنون به 7 میلیون لیتر در روز رسیده است اما تا زمانی که واحد آیزون (بخش تثبیت نهایی تولید و کیفی‌سازی) به بهره‌برداری نرسد امکان تولید 12 میلیون لیتر بنزین یورو 4 وجود ندارد.

عباس کاظمی با بیان اینکه تولید بنزین پالایشگاه ستاره خلیج فارس از دهم اردیبهشت ماه یعنی روز افتتاح رسمی آن آغاز شده است، گفت: روزی که رئیس جمهوری فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس را افتتاح کرد میزان تولید این واحد متغیر بود اما امروز توان تولید 7 میلیون لیتر بنزین تثبیت شده را دارد و بزودی با راه‌اندازی واحد آیزون، این رقم به حداکثر توان تولید واحد نخست یعنی 12 میلیون لیتر بنزین یورو 4 تثبیت شده خواهد رسید. اما سؤال اینجاست که چرا قبل از آنکه این واحد به بهره‌برداری برسد، دولت واحد نخست پالایشگاه را افتتاح کرد؟

در این رابطه کاظمی می‌گوید: در تمام دنیا روال کار این‌طور است. ابتدا یک واحد از پالایشگاه افتتاح می‌شود و سپس با انجام بازرسی فنی، تکمیل واحد و فراهم کردن تمهیدات، تولید پالایشگاه از نظر کمی و کیفی به میزان مشخص شده در طرح می‌رسد. در این مرحله که معمولاً حدود 90 تا 100 روز زمان می‌برد، آخرین واحد یعنی واحد آیزون نیز به بهره‌برداری می‌رسد و تا زمانی که تولید از پالایشگاه انجام نشود تکمیل فنی و بدون نقص این واحد امکان پذیر نیست.

تولید تجمعی 70 میلیون لیتر بنزین از ستاره

روزی که نخستین واحد پالایشگاه ستاره خلیج فارس با حضور رئیس جمهوری، وزیر نفت و دیگر مسئولان کشوری و استان هرمزگان در بندرعباس به طور رسمی افتتاح شد و تولید از آن کلید خورد، همه منتظر بودند که این پالایشگاه از فردای آن روز دقیقاً 12 میلیون لیتر بنزین یورو 4 تولید کند. چراکه هر واحد از پالایشگاه ستاره خلیج فارس توان تولید12میلیون لیتر بنزین یورو 4 را دارد. غافل از اینکه تولید یک واحد پالایشی تازه تأسیس تا زمانی که به تثبیت نرسد، متغیر است و از نظر فنی ممکن است در یک روز حتی تولید این واحد برابر با صفر باشد اما روز بعد 12میلیون لیتر بنزین تولید شود.

بر همین اساس برخی از رسانه به نقد عملکرد دولت پرداختند و افتتاح «ستاره خلیج فارس» را نمایشی خواندند. حتی برخی به نقل از مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی گفتند «وی مدعی است که تولید تجمعی این پالایشگاه از 100 میلیون لیتر فراتر رفته؛ درحالی که تولید بنزین این پالایشگاه هنوز صفر است.» مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران در این خصوص با تکذیب اخبار این رسانه‌ها گفت: تولید تجمعی بنزین از پالایشگاه ستاره خلیج فارس به تازگی از 70 میلیون لیتر عبور کرده و هنوز به 100 میلیون لیتر نرسیده است. وی ادامه داد: شاید این رقم در مورد نفت گاز تولیدی پالایشگاه طرح شده باشد.

با بهره‌برداری کامل از پالایشگاه ستاره خلیج فارس که 3 واحد مشابه دارد، روزانه 36 میلیون لیتر بنزین (عدد اکتان ۹۵) و ۱۴ میلیون لیتر گازوییل به ظرفیت تولید فرآورده‌های نفتی کشور اضافه می‌شود. تولید روزانه ۴ میلیون لیتر گاز مایع، ۳ میلیون لیتر سوخت جت و ۱۳۰ تن گوگرد از دیگر محصولات تولیدی این واحد پالایشی هستند.

عباس کاظمی معتقد است که باید واقعیت را به مردم گفت و از انتشار اخبار کذب خودداری کرد. او با بیان اینکه تولید پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا زمانی که واحد آیزون به بهره‌برداری نرسد، یورو 4 نیست و از نوع بنزین معمولی است، اظهار کرد: این واحد در حال راه‌اندازی است و به محض آنکه وارد مدار شود تولید پالایشگاه ستاره خلیج فارس یورو 4 خواهد شد.

ادعای خودکفایی در تولید بنزین نداریم

ناگفته نماند که با تکمیل واحد نخست پالایشگاه 12 میلیون لیتر به تولید بنزین کشور افزوده می شود و این ظرفیت به 75 میلیون لیتر در روز خواهد رسید. اما مفهوم آن خودکفایی در تولید بنزین نیست. این موضوع را وزیر نفت و معاون او در امور پالایش و پخش، این اواخر بارها بیان کرده‌اند و گفته‌اند که افتتاح فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس ایران را در تولید بنزین خودکفا نمی‌کند بلکه راه را برای خودکفایی هموار خواهد کرد.

در این زمینه شاهرخ خسروانی قائم مقام شرکت ملی پالایش و پخش نیز گفت: ما مدعی نیستیم به خودکفایی در تولید بنزین دست یافته‌ایم. همان‌طور که مقامات بارها اعلام کرده‌اند، فقط عملیات برای خودکفایی در تولید بنزین آغاز شده و رسیدن به خودکفایی واقعی در کشور ما زمان‌بر است.

به هر حال بنزین یکی از سوخت‌های استراتژیک کشور است. یک روز کمبود در تأمین و توزیع بنزین می‌تواند عواقب ناگواری در پی داشته باشد. تصور کنید که تحریم‌ها مجدداً به کشور بازگردد اما میزان ذخایر بنزین کشور کفاف مصرف را ندهد. آن وقت چه خواهد شد؟ خسروانی می‌گوید: ما برای افزایش ذخایر بنزین کشور و تأمین مصرف داخل نیاز داریم که علاوه بر تولید همچنان واردات را ادامه دهیم. میزان این واردات نیز بر اساس مصرف، تولید و میزان ذخایر کشور متغیر است. بنابراین تا زمانی که مطمئن نشویم تولید بیشتر از مصرف داخل است همچنان واردات بنزین را ادامه خواهیم داد. چرا که حفظ امنیت کشور اهمیت بیشتری از ادعای خودکفایی دارد.

به گفته خسروانی میزان تولید بنزین کشور اکنون حدود 70 میلیون لیتر در روز است و با تثبیت تولید 12 میلیون لیتری پالایشگاه ستاره خلیج فارس به 75 میلیون لیتر در روز خواهد رسید. اما در 3 ماه نخیت سال شاهد رشد 7.1 درصدی مصرف بنزین بوده‌ایم و میانگین مصرف بنزین کشور به 77.3 میلیون لیتر در روز رسیده است. این درحالی است که پیش‌بینی می‌شد امسال 5 درصد رشد مصرف بنزین داشته باشیم.

قائم مقام مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران در خصوص علت این افزایش بیش از اندازه مصرف گفت: راهنمایی و رانندگی اعلام کرده است که سال گذشته 2 میلیون دستگاه خودرو و موتورسیکلت به ناوگان حمل و نقل کشور افزوده شده است. در حالی که بر اساس برآوردها هر ماشین 3.5 لیتر به مصرف بنزین کشور می‌افزاید.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید