برنامهریزیهای دقیقه نودی و سردرگمی زائران کربلای معلی/ تکلیف پیش فروش بلیتها همچنان مشخص نیست
تنها چند روز به آغاز پروازهای اربعین حسینی مانده اما همچنان تکلیف پیش فروش بلیت تهران-نجف با نرخ مصوب سازمان هواپیمایی روشن نیست و نگاهی به سایت های اینترنتی فروش بلیت و همچنین آژانس های مسافرتی، حاکی از قیمت های نجومی این پرواز دارد.
«بازتاب»؛ زهره علامی-اگرچه تا پیش از این دولت عراق تنها با حضور ۳۰ هزار زائر ایرانی در ایام اربعین آن هم مشروط به سفر هوایی(رفت و برگشت) موافقت کرده بود اما با تلاش مسوولان ستاد اربعین و پس از رایزنیهای بسیار، سهمیه زوار ایرانی اربعین افزایش یافت و به 60 هزار نفر رسید.
در این میان و با وجود افزایش سهمیه زوار ایرانی برای حضور در ایام اربعین، در روزهای گذشته اقدام موثری برای تسهیل سفر این زوار انجام نشده است و بسیاری از افرادی که در سامانه سیاح ثبت نام کرده اند همچنان برای خرید بلیت هواپیما با مشکلات بسیاری مواجهند.
بررسی میدانی آژانسهای سطح شهر و همچنین سایت های فروش بلیت هواپیما حکایت از آن دارد که هنوز فروش بلیت پروازهای اربعین شروع نشده و بلیت هایی هم که در سایت های اینترنتی و در بازه زمانی 28 شهریور تا 10 مهر 1400 به فروش می رسند با قیمت های بسیار بالاتر از نرخ مصوب هستند.
قیمت بلیت پرواز اربعین در بسیاری از آژانسها با مبلغ بیش از 5 تا 10 میلیون تومان عرضه میشود و این در حالی است که پیشاز این اعلام شده بود که مبلغ مصوب شده برای پرواز رفت و برگشت اربعین 5 میلیون تومان است.
این بی برنامگی در فروش بلیت و همچنین گرانفروشی موجب اعتراض زوار اربعین حسینی شده است، زائران امسال با موانع بسیاری برای سفر به کربلا مواجه شده اند آنها باید در سامانه سماح ثبتنام کند، روادید کشور عراق را دریافت کند، 2 دوز واکسن را تزریق کرده باشد، ضمن اینکه تست منفی کرونا با اعتبار 72 ساعت را برای پرواز به همراه داشته باشند و حالا باید برای دریافت بلیت هواپیما هم سرگردان شوند.
یکی از زائران با انتقاد از وضعیت فروش بلیت سفر اربعین می گوید: من باید بدانم تارخ انجام پرواز چه زمانی است که بتوانم تست منفی کرونا با اعتبار 72 ساعت ارائه کنم، اگر امروز تست بدهم و بلیت برای زمانی دیرتر تهیه شود باید دوباره تست بدهم.
یکی دیگر از متقاضیان سفر کربلا هم اظهار می کند: در سامانه سماح ثبتنام کردهام اما هنوز نمیدانم امکان اعزام دارم یا خیر، از دیروز به دنبال تهیه بلیت هستم، اما هیچ یک از آژانسها پاسخ درستی به ما نمیدهند و اغلب یا میگویند بلیت نداریم و یا قیمتهای بالایی اعلام میکنند.
قیمت واقعی بلیت تهران-نجف
بالابودن قیمت بلیت پرواز تهران- نجف، انتقاد رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران را هم به همراه داشته است، حرمت الله رفیعی با بیان اینکه بسیاری از ایرلاین ها از پروازهای اربعین سوءاستفاده می کنند، می گوید: در حال حاضر شاهد آن هستیم که تعدادی از ایرلاین ها بلیت را به قیمت بیش از 10 میلیون تومان هم عرضه می کنند این در حالی است که قیمت واقعی باید 2میلیون و 200 هزار تومان باشد.
رفیعی با بیان اینکه به طور معمول ایرلاین ها اعلام می کنند که در پروازهای خارجی هزینه سوخت را پرداخت می کنیم، می افزاید: در پرواز تهران-نجف هیچ هزینه ای بابت سوخت پرداخت نمی شود و از سوی دیگر تنها برای ورود به فرودگاه عراق مبلغ اندکی پرداخت می شود که این مبلغ در ایام اربعین هم رایگان است.
او اظهار می کند: مبلغ بلیت تهران-شیراز حدود یک میلیون وپانصد هزار تومان است و پرواز تهران-نجف هم معادل مسیرهای این چنینی از جمله تهران-اهواز، تهران- چابهار و … است، بنابراین دریافت هزینه ای بیش از این میزان در حق مردم اجحاف است و نباید ایرلاین ها از این فرصت سوء استفاده کنند.
به گفته رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران، برای پروازهای اربعین همان 5 میلیون تومان هم زیاد است اما متاسفانه هیچ مبنای نرخ مشخصی وجود ندارد و این به معنای خالی کردن جیب مردم و زائران اربعین است.
چرا وعده سازمان هواپیمایی عملی نشد؟
گلایه زائران ایرانی و همچنین انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران درباره مشکلات تهیه بلیت هواپیما و گران بودن آن برای سفر اربعین در شرایطی است که سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری می گوید: برای دریافت بلیت هواپیما مشکلی وجود ندارد و هماهنگی لازم بابت پروازها صورت گرفته و از این به بعد هم پیگیری خواهد شد تا همان پیش بینیهایی که در سازمان صورت گرفته، به نحو احسن اجرا شود.
حسن ذیبخش ادامه می دهد: در خصوص قیمت بلیت هواپیما همه تلاشمان را میکنیم که با قیمت مناسب مسافران بتوانند به عتبات عالیات مشرف شوند، البته توافق صورت گرفته قبلی بر مبنای ۳۰ هزار مسافر بود اما در حال رایزنی با شرکتهای هواپیمایی هستیم تا بتونیم قیمت مناسبی را عرضه کنیم.
تناقض میان مشاهدات میدانی درباره فروش بلیت سفر اربعین(نابسامانی در پیش فروش بلیت هواپیما و گرانی ها) و اظهارات مسوولان سازمان هواپیمایی کشوری نشان می دهد که نظارت مناسبی از سوی این سازمان درباره ارائه بلیت با نرخ مصوب وجود ندارد و سازمان هواپیمایی باید به عنوان حاکمیت صنعت حمل و نقل هوایی وارد میدان شود و در مقابل گرانفروشی بلیت در دفاتر فروش بلیت، شرکتهای هواپیمایی و همچنین سایتهای فروش بلیت، بایستد و هر چه سریعتر تکلیف زائران را در این زمینه مشخص کند.