بررسی وضعیت ریزگردها با داده های فضایی
معاون سازمان فضایی ایران با اشاره به پایش ماهواره ای وضعیت ریزگردها و گرد و غبار در کشور، گفت: استان سیستان و بلوچستان (زاهدان) در بدترین وضعیت از نظر ریزگردها در بین سایر استانها قرار دارد.
به گزارش مهر، علی صادقی نائینی امروز در نشست خبری به مناسبت آغاز هفته جهانی فضا، با اشاره به راه اندازی سامانه پایشی در سازمان فضایی از ۲ سال پیش، گفت: این سامانه با هدف پایش بلایای طبیعی، فعال و با عنوان سامانه پایشی زمین نامگذاری شده است.
وی با بیان اینکه سامانه ماهواره ای پایش بلایای طبیعی یک سامانه ملی است که در مرکز فضایی ماهدشت مستقر شده است، ادامه داد: وقایعی از جمله پایش ریزگرد، گردوغبار، خشکسالی، حریق، زلزله و فرونشست از جمله موضوعاتی است که در این سامانه فعال شده که براساس آمارهای به دست آمده از داده های فضایی در سال جاری، استان سیستان و بلوچستان بدترین وضعیت را از نظر ریزگردها داشته است.
معاون توسعه فناوری سازمان فضایی پایش حریق را از دیگر فعالیتهای این سامانه نام برد و افزود: در زمینه پایش وضعیت دریاچه ارومیه با داده های فضایی، نتایج بررسی ها نشان داد که وضعیت این دریاچه با وسعت ۱۷۰۰ کیلومتر، امسال نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نداشته است.
صادقی با بیان اینکه پایش ماهواره ای وضعیت فرونشست زمین و زلزله را در دستور کار داریم، گفت: نقشههایی در این خصوص تهیه شده که میتواند مورد استفاده برای ارائه خدمات نهادهای حوزه نفت و گاز، مورد استفاده قرار گیرد.
وی از تهیه نقشههای میزان تابش خورشید با استفاده از داده های فضایی خبر داد و افزود: دادههای این مطالعات میتواند برای فعالان حوزههای مکانیابی پنلهای خورشیدی و بخشهای کشاورزی کاربرد داشته باشد.
به گفته صادقی، در حال حاضر ۲۰ خدمت کاربردی با استفاده از پایشهای ماهوارهای از سوی سازمان فضایی ارائه میشود که در این راستا اقدام به راهاندازی سامانه پایشی تحت وب کردیم.
معاون توسعه فناوری سازمان فضایی اضافه کرد: این حوزههای تحقیقاتی ایدههای بسیار مناسبی برای فعالیت استارتاپها است، از این رو مایل هستیم تا شرکتهای فناور در این زمینه وارد شوند.