طراح اولیه سیستم واردات غیرقانونی خودرو کجاست؟! / بسیاری از خودروها هنوز پلاک نیز نشده و باید ضبط شود

اواخر فروردین ماه سال جاری بود که خبر ثبت سفارش غیرقانونی ۶۴۸۱ خودرو رسانه ای شد. پیگیری ها راجع به این موضوع آغاز شد و هر چه پرونده جلوتر رفت ابهامات در مورد آن بیشتر شد و نهایتاً رئیس جمهور در ۴ تیر ۱۳۹۷ ضرب الاجل ۱۵ روزه برای وزیر صمت تعیین کرد تا به این موضوع رسیدگی و نتایج آن را اعلام کند. با پایان این مهلت، هنوز خبری از شناسایی متخلفان در این پرونده نیست و گویا فشارها بر وزیر صمت در این پرونده زیاد است.
به گزارش تابناک، در اوایل تیرماه سال گذشته بود که توقف ثبت سفارش برای خودروهای وارداتی آغاز شد و مجتبی خسروتاج رئیس سازمان توسعه تجارت این موضوع را در راستای ساماندهی بازار خودروهای وارداتی عنوان کرد. بسته شدن سایت ثبت سفارش باعث افزایش قیمت خودروهای خارجی شد و عده ای از وضعیت موجود نهایت استفاده را کردند و سودهای کلانی را به جیب زدند.
شرایط در بازار خودروهای وارداتی به گونه ای پیش رفت که تدبیر دولت برای ساماندهی به واردات خودرو به بی تدبیری و هرج و مرج در بازار خودروهای وارداتی انجامید و فشار رسانه ها باعث شد تا در ۱۲ دی ماه ۱۳۹۶ و با اعمال قوانین جدید برای واردات خودرو، سایت ثبت سفارش باز شود.
در مورخه ۲۶ دی ماه ۱۳۹۶ بود که بخشنامه جدیدی از سوی گمرک منتشر شد که در آن اعلام شده بود امکان ترخیص خودروهای سواری از محل ثبت سفارش های صادره و تمدید شده از تاریخ ۲۸ تیر ماه تا ۹ دی ماه وجود ندارد! در این بخشنامه که تصویر آن را در زیر مشاهده می کنید خطاب به ناظران و مدیران گمرکات اجرایی سراسر کشور آمده بود:
پیرو بخشنامه ۱۱۲۴۵۲۷/۲۶۶/۹۶ مورخه ۱۳ دی ماه ۱۳۹۶ موضوع اصلاحات آئین نامه اجرایی ضوابط فنی واردات خودرو مصوبه شماره ۱۲۵۵۷۳/ت ۵۴۸۰۳ مورخ ۹ دی ماه ۱۳۹۶ بدین وسیله بند ۳ بخشنامه فوق الاشاره به شرح ذیل اصلاح می گردد:
پیرو بخشنامه ۹۶۵۱۷۵/۹۶/۲۳۰ مورخ ۸ آذر ماه ۱۳۹۶ امکان ترخیص خودروهای سواری از محل ثبت سفارش های صادره و تمدید شده از تاریخ ۲۸ تیر ماه ۹۶ لغایت ۹ دی ماه ۹۶ کماکان وجود نداشته و در صورت اظهار، ضمن خودداری از ترخیص، مراتب را به این مرکز اعلام نمایند.
نکته حائز اهمیت در این بخشنامه این بود که گویا برخی توانسته بودند در زمان بسته بودن سایت ثبت سفارش خودرو، اقدام به ثبت سفارش کنند!
در هفته پایانی فروردین ماه ۹۷ بود که دفتر جرائم سازمان یافته گمرک ایران در ابلاغیه ای به گمرکات اجرایی ۶ هزار و ۴۸۱ خودرو را به دلیل استفاده از ثبت سفارش های جعلی، مشمول مقررات کالای قاچاق اعلام کرد. بر اساس گزارش این مرکز، اعلام شد تمامی خودروهایی که ثبت سفارش آن ها از ۲۸ تیر ماه تا ۹ دی ماه ۹۶ صورت گرفته است، به دلیل ثبت سفارش های شائبه دار مشمول مقررات قاچاق می باشند.
در مورخه ۲ اردیبهشت ماه سال جاری بود که مجتبی خسروتاج رئیس سازمان توسعه تجارت موضوع ثبت سفارش های غیرقانونی را تایید کرد و گفت: علیرغم آن که در تیر ماه سال گذشته اعلام شد ثبت سفارش واردات متوقف شده اما خودروهایی از مسیر گمرک ترخیص شده که ثبت سفارش آن ها بعد از تاریخ اعلامی بود.
بررسی ها در این زمینه آغاز شد و در مورخه ۲۸ خرداد ۱۳۹۷ ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور اعلام کرد که سایت ثبت سفارش خودرو هک و حدود ۵ هزار خودروی مدل بالا وارد کشور شده است که از این تعداد ۴ هزار خودرو ترخیص و وارد بازار شده و هزار خودرو همچنان در گمرکات باقی مانده است. پس از این صحبت های قاضی سراج، روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت صنعت، معدن و تجارت جوابیه ای را صادر نمود و ضمن تکذیب هک شدن سایت ثبت سفارش، تایید کرد که تخلفی در ورود ۶۴۸۱ خودرو به گمرکات کشور صورت گرفته است و موضوع برای برخورد قانونی با متخلفان در حال پیگیری است.
با بالا گرفتن ابهامات در مورد این پرونده رئیس جمهور روحانی در مورخه ۴ تیر ۱۳۹۷ به محمد شریعتمداری وزیر صمت دستور داد تا ظرف ۱۵ روز موضوع تخلف در واردات خودروی خارجی و نیز توزیع خودرو توسط خودروسازان داخلی را بررسی و هر گونه تخلف را صریحاً به مردم و دستگاه قضایی اعلام کند. شریعتمداری هم بلافاصله پس از دستور رئیس جمهور، هیات ویژه بازرسی برای رسیدگی به تخلفات ثبت سفارش خودرو وارداتی را تشکیل و به این هیات دستور داد تا هر چه سریعتر تحقیقات خود را در این زمینه انجام و با شناسایی عوامل تخلف، آن ها را به مراجع ذیربط و مردم معرفی کنند.
در مدت زمان این ضرب الاجل، سازمان بازرسی اعلام کرد که عامل هک سایت ثبت سفارش دستگیر شده است و معاون وزیر صمت نیز طی مصاحبه ای گفت که عاملان هک سایت از درون وزارت صنعت بوده اند. در ۱۳ تیر ۱۳۹۷ نادر قاضی پور نماینده مجلس در همین زمینه طی مصاحبه ای گفت: یکی از معاونان وزیر صمت، فردی به نام “خ” را ادمین ثبت سفارش قرار داده بود و این شخص با افراد بیرون وزارتخانه هماهنگ و ۶۴۸۱ خودرو را ثبت سفارش می کند و برای انجام این کار نیز مبالغ بسیاری را دریافت می کند. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: تاکنون سه نفر در این ماجرا دستگیر شده اند.
در مورخه ۱۸ تیر ۱۳۹۷ ضرب الاجل ۱۵ روزه رئیس جمهور به وزیر صمت برای رسیدگی به این پرونده به اتمام رسید اما هنوز خبری از نتایج هیات ویژه بازرسی نیست. گفته می شود که در این پرونده فشارها بر وزیر صمت بسیار است و عده ای با سنگ اندازی هایی در مسیر این بررسی قصد دارند تا این پرونده به سرانجام نرسد.
بررسی ها نشان می دهند که ورود به سیستم توسط ۴۵ نفر با اسامی مشخص صورت گرفته است. این ورود به سیستم توسط شناسۀ سه نفر از افراد شاغل در ثبت سفارش انجام شده است. شایان ذکر است که اول فامیل هیچ یک از این افراد “خ” نیست! البته این امکان نیز وجود دارد که پای آقای “ص” طراح اولیه سیستم و “شرکت ر” به این پرونده باز شود.
در پایان باید گفت که از کل ثبت سفارش های غیرقانونی انجام شده که ۶۴۸۱ دستگاه می باشد، حدود ۴۵۴۷ دستگاه بنا به اعلام گمرک اصلاً اظهار و ترخیص نشده اند. یعنی یا این تعداد خودرو در انبارهاست و اظهار نمی شود و یا ثبت شده ولی وارد کشور نشده است. گفته می شود از ۱۹۳۴ دستگاه خودروی وارد شده نیز حدود ۳۵۰ دستگاه شماره گذاری نشده است.
در پایان باید از دستگاه های نظارتی و قضایی کشور خواست تا به این پرونده ورود جدی داشته باشند و نام متخلفان این پرونده را چه دولتی باشند و چه خصوصی، به اطلاع مردم برسانند و با آن ها با اشد مجازات برخورد شود تا دیگر شاهد فسادهایی این چنینی نباشیم.