بحران قطر، چگونه ایران و عمان را بیش از هر زمان دیگری، به هم نزدیک کرده است؟

    کد خبر :56633

یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان در سفر خود به ایران در بحبوحه بحران چهار کشورعربی با قطر از تصمیم مقامات عمانی به تقویت روابط با ایران سخن گفت.

فرانس ۲۴ نوشت: ایران و عمان به واسطه ادامه بحران دیپلماتیک خلیج فارس روابطشان تقویت شده است.

روحانی در ملاقات با وزیر خارجه عمان گفت: ایران و عمان سالهاست که روابط برادرانه ای داشته اند.

یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان در سفر خود به ایران در بحبوحه بحران چهار کشورعربی با قطر از تصمیم مقامات عمانی به تقویت روابط با ایران سخن گفت.

ایران در بحران قطر طرف دوحه را گرفته و حسن روحانی رئیس جمهور این کشور نیز اقدامچهار کشورعربستان، بحرین، امارات و مصر علیه قطر را «روشی نادرست» خوانده است. عمان نیز با حفظ روابط با قطر، نقش میانجی را حفظ و سعی کرده با مذاکره با کویت و آمریکا این بحران را حل و فصل کند.

این نقش میانجی گری و آشتی جویانه برای مسقط نوعی رویکرد نهادی است. شرایط مذهبی و جغرافیایی نیز به پذیرش این نقش از سوی عمان کمک کرده است. ۷۵ درصد عمانی ها نه سنی هستند نه شیعه بلکه به مکتب عبادی در اسلام باور دارند. از طرفی عمان به واسطه تنگه هرمز از ایران و به لطف مرزهای کوهستانی از جزیره العرب جدا است.

به همین واسطه عمان سعی کرده در روابط خود با ایران و عربستان تعادل ایجاد کند. برای مثال در بحران حمله به سفارت عربستان در ایران در پی اعدام شیخ نمر در ژانویه ۲۰۱۶ و قطع روابط دیپلماتیک بین دو کشور، عمان همزمان هم حمله به سفارت و هم ماموریت های دیپلماتیک خود در ایران را ادامه داد. در حقیقت، این کشور علی رغم کاهش روابط دیپلماتیک سایر کشورهای عضو شورای همکاری با ایران، چنین اقدامی نکرد.

بر این اساس، اعلام تعمیق روابطدو کشورمبین نزدیکتر شدن مسقط به تهران است. انگیزه‌های ایران برای تعمیق روابط با عمان واضح است؛ ایران متحدان زیادی در منطقه ندارد. بزرگترین موئتلف ایران در منطقه بشار اسد رییس جمهور سوریه و حیدر العبادی نخست وزیر عراق است.

با این حال اسد همچنان به حمایت های ایران و روسیه برای نجات از شش سال جنگ داخلی نیاز دارد. همزمان العبادی در داخل با مشکل مواجه است.

بحران قطر به نظر عامل تسریع کننده تحکیم روابط ایران و عمان شده و ایران و عمان نیز با توجه به درک از میزان خصومت عربستان سعودی، دلایلی آشکار برای نزدیک شدن به هم دارند. ماه گذشه ملک سلمان پسر محمد را به عن وان ولیغهد خود انتخاب کرد. محمد بن سلمان روابط نزدیکی با آمریکاو سازمان های اطلاعاتی برتانیا دارد.

به گزارش سازمان اطلاعات خارجی آلمان محمد بن سلمان به دنبال سیاست تحریک کننده برای مداخله است.

بر همین اساس باید گفت سلمان این رویکرد را از دو سال پیش در پیش گرفته است. او در سمت وزیر دفاع به حوثی های یمن که یک گروه شیعه تحت حمایت ایران بودند حمله کرد . ناظران این مداخله نظامی سعودی را یک اقدام مخرب خواندند.

سالهاست که روابط دوحه و ریاض با تنش هایی همراه بوده است. اختلاف اصلی آنها بر سر حمایت قطر از اخوان المسلمین است. با این حال محاضره قطر برای بسیاری در خاورمیانه یک اقدام تعجب برانگیز و افراطی بود. دوحه به طور نسبی منزوی شده است. این کشور فاقد یک متحد قدرتمند ننطقه ای به جز ترکیه است.

از این منظر با ادامه واگرایی در منطقه ایرانی ها و عمانی ها به دلایل بسیار روشنی به هم نزدیک خواهند شد.

منبع:انتخاب

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید