بحران فرونشست زمین در مازندران
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی هشدار داد که با توجه به کاهش سطح آبهای زیرزمینی، بهویژه در مناطق شرقی استان مازندران، توسعه فرونشست زمین در این مناطق بهطور جدی قابل پیشبینی است.
به گزارش تسنیم، علی بیتاللهی، رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، در خصوص وضعیت نگرانکننده فرونشست زمین در استان مازندران اظهار داشت: “با توجه به افت شدید سطح آبهای زیرزمینی، بهویژه در نواحی شرقی این استان، پدیده فرونشست زمین در این مناطق در حال گسترش است.”
براساس اعلام فرهاد خلردی، مدیر وقت مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای مازندران، سطح آبهای زیرزمینی استان در پایان تیرماه سال ۱۴۰۳ نسبت به پایان تیر ۳۰ سال پیش، ۹۴ سانتیمتر کاهش یافته است. علاوه بر این، در مقایسه با دورههای درازمدت، حجم آبخوانها نیز ۱۶۶ میلیون مترمکعب کاهش داشته است.
در بهمن ماه سال ۱۳۹۸، سید مهدی میرعمادی، مدیر وقت حفاظت از منابع آب شرکت آب منطقهای مازندران، نیز هشدار داده بود که در ۱۵ تا ۲۰ سال اخیر، سطح آبهای زیرزمینی در شرق استان به میزان ۱.۵۷ متر کاهش یافته و به همین دلیل، دشتهای بهشهر و بندرگز بهعنوان مناطق ممنوعه برای برداشت آب اعلام شده است.
آمارهای دیگر نیز حاکی از این است که در سال ۱۴۰۲، حدود ۱ میلیارد و ۱۴۰ میلیون مترمکعب آب از چاههای استان برای آبیاری کشاورزی و تأمین آب شرب برداشت شده است. همچنین ۸۵ درصد از آب مصرفی استان از منابع آب زیرزمینی تأمین میشود و ۹۰ درصد آب مصرفی در بخش کشاورزی استفاده میشود.
بر اساس بررسیها و پردازشهای اخیر “سازمان نقشهبرداری کشور”، مناطقی به وسعت حدود ۴۱۰۰ کیلومتر مربع در شرق استان مازندران و در نواحی شهری شامل گلوگاه، بهشهر، نکا، سورک، ساری، جویبار، بابلسر، کیاکلا، قائمشهر، بابل، فریدونکنار، محمودآباد و آمل، دچار پدیده فرونشست زمین شدهاند.
این وضعیت بحرانی نشاندهنده لزوم اقدامات فوری برای مدیریت منابع آب استان و جلوگیری از گسترش فرونشست زمین و عواقب آن برای مناطق شرقی مازندران است.